Emisija

20. 01. 2019

Nepredvidivosti ističe rok

Doček priređen predsedniku Rusije Vladimiru Putinu bio je "treći doček Nove godine u Beogradu", izjavio je FoNetu spoljnopolitički komentator Novog magazina Momčilo Pantelić i ocenio da je ovaj "neviđeni spektakl, mimo svih protokola i običaja u međunarodnim odnosima", trebalo da pokaže "nešto više od onog što je realno".

Trebalo je Zapadu da pošalje poruku "da Srbija ima silu koja je podržava", a da Rusija ima "strateškog partnera među kandidatima za Evropsku uniju (EU)", objasnio je Pantelić u serijalu razgovora Kvaka 23.

On je novinarki Danici Vučenić rekao da je miting podrške Putinu istovremeno bio i "mobilizacija birača za sve izvesnije izbore", ali i "utuk na protestne šetnje koje se odvijaju u Beogradu i po gradovima u Srbiji".

Pantelić je saglasan sa utiskom da je srpska vlast, u odnosu na ruskog lidera, ovoga puta otišla korak dalje u udvorištvu.


Sve je bilo "nadrealno" i prevazišlo je "dosadašnje granice rusko-srpskih odnosa", ali pokazivanje osećanja, prema njegovom stavu, "ne daje odgovor na pitanje u kojem pravcu Srbija ide".

"Mislim da srpske vlasti nisu u pravu kada kažu da ova poseta nije naškodila našim odnosima sa EU", ukazao je Pantelić i predvideo da će se "zapadni političari sigurno kritički odnositi prema tom događaju".

On tvrdi da se danas "takva pompa" ne sreće "izvan Severne Koreje", ali da, pored spektakla, "sugeriše i poruku 'vidite s kim smo'".

Pantelić primećuje i da "srpsko rukovodstvo, kada govori o velikim zemljama, naziva prijateljima jedino Rusiju i Kinu".

Poredeći prethodne i sadašnje odnose Rusije i Srbije, on nije video "veliku promenu", sem "detalja" da ovoga puta, tokom obraćanja predsednika Srbije novinarima, nije glasno izgovoreno "Evropska unija", što ranije, u sličnim situacijma, nije bio slučaj.


Kada izostavite jasno da pomenete spoljnopolitički prioritet, to je onda dodatak poruci koja je poslata, imajući u vidu da su zapadne zemlje uvele sankcije "sili sa kojom vi iskazujete najveći stepen bliskosti", obrazložio je Pantelić.

Na drugoj strani, on je primetio da je sve zajedno, s posebnim naglaskom na miting ispred Hrama Svetog Save, bilo više "unutrašnjepolitički" događaj i "odgovor na proteste građana".

Imajući u vidu moguće izbore, mobilisao je pristalice i birače iz skoro svih gradova Srbije, rekao je Pantelić.

Kao član Foruma za međunarodne odnose, on nije siguran "kakav je trenutno spoljnopolitički kurs Srbije" i ne može precizno da odgovori na pitanje o "promeni tog kursa".

Mišljenja je, međutim, da spoljna politika zemlje "nema oblik spoljnopolitičkog kursa", već "konstatnog prilagođavanja trenutku".

Takav zaključak izvodi i iz činjenice da je Srbija u međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije (UN), glasala "protiv različitih rezolucija EU u odnosu na Rusiju", što je dovelo do dodatnog pada usaglašenosti spoljne politike Srbije sa Unijom.

Vučić je, pre dolaska Putina, imao sastanak sa svim ambasadorima EU, valjda da bi objasnio da ne možemo bez duhovnih i kulturnih veza sa Rusijom, da pravimo izuzetak, da na to ne obraćaju pažnju, jer je reč o "spektaklu radi spektakla, ali da mi i dalje idemo u EU", protumačio je Pantelić.


Napominjući da "više nije siguran" u taj evropski put, on je rekao da Putinovo insistiranje na poštovanju Rezolucije 1244 ne vidi kao njegovo isključivo zalaganje za zamrznuti konflikt na Kosovu.

Pantelić je zapazio da je predsednik Ruske Federacije upotrebio i frazu "rešenje u obostranom interesu", koju je prošle godine prvi put izrekao Džon Bolton, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Kao svojevremeno višegodišnji dopisnik Politike iz SAD, on ima utisak da se između Amerike i Rusije "nešto dešava u pogledu Balkana i njegove budućnosti".

Čak bi, prema Pantelićevoj proceni, "izgledna mogla da bude i međunarodna konferencija dejtonskog tipa, gde bi akteri bili primorani da se slože oko nekog rešenja".

Uz pozivanje na Putinovu konstataciju da "SAD i neke zapadne zemlje destabilizuju Balkan", Panteliću se čini da zaoštravanje retorike između Rusije i Zapada i na temi Balkana "zapravo vodi ka nekom razgovoru iza zatvorenih vrata".

Balkan je sporedna tema za velike sile, "ali su nekad baš sporedne stvari najzgodnije za manifestaciju stava da nije sve u svetu nerešivo", uveren je Pantelić.

Kako je predočio, "u verziji velikih sila mi bismo mogli da budemo poligon na kojem bi one predstavile pravac smirivanja, odnosno razmenu strateških sfera uticaja".

Govoreći o efektima posete Beogradu za ruskog predsednika, Pantelić je konstatovao da je Putin "dobio priliku da se pokaže uspešnim", jer zbog zapadnih sankcija, nema "ni pozive, ni šanse da mnogo putuje po svetu".

Povodom poruke da "Rusija na Balkanu ima prijatelje, ali da je strateški partner Srbija", njemu nije do kraja jasno na koje je prijatelje mislio ruski predsednik, ali ističe da je Putin "prvi put "glasno definisao odnos prema Srbiji".


To je "važno", jer su "Rusi u politici na Balkanu, posle Crne Gore, Makedonije i glasanja u grčkom parlamentu, iskliznuli iz šina", uočio je Pantelić.

Upitan da li je to za Srbiju dobra ili loša vest, on je odgovorio da se "približava trenutak kada će Srbija morati jasno da se opredeli".

Pantelić je, govoreći o odnosu Putina i ruskog rukovodstva prema Aleksandru Vučiću, podsetio da predsednik Srbije nije bio "omiljeni ruski političar", o čemu su pisali i ruski mediji, ali je ocenio da se "izgleda to menja".

Orden Aleksandra Nevskog on, međutim, ne vidi kao "bilans dosadašnje saradnje", već više kao neku vrstu "akontacije koju Vučić dobija za budućnost".

"Vučićevo političko vrdanje levo, desno, ostavlja utisak da je on neka varijanta Trampa u malom, da je nepredvidiv, da može i ovako i onako", rekao je Pantelić, "s tim što Tramp, lider velike sile, može sebi da dozvoli čak i nekonzistetno ponašanje".

Uz opasku da Vučić, i u spoljnoj i u unutrašnjoj politici, deluje kao da "čita sa dva različita papira", on je napomenuo da "toj nepredvidivosti ističe rok".

Pantelić smatra da je "počela procena" šta Vučić može da uradi, šta može da "isporuči", što je "jedino i važno" u odnosima velikih zemalja prema malim.

Veoma važan trenutak u evropskoj politici, koji i na Srbiju može da ima uticaj, za Pantelića predstavljaju izbori za Evropski parlament, u kojima prepoznaje opasnost od "uspeha ljubitelja Putina".

Posle toga bi, kako je upozorio, mogla da se dogodi i "demontaža EU, što bi olakšalo i naš zaokret od EU ka Rusiji".

"Svet je nekada bio bipolaran, zbog Hladnog rata, a danas je Srbija bipolarna, podeljena na 'Zapad' i na 'Istok' i ne zna šta bi htela", ocenio je Pantelić.

On zaključuje da "to moramo da menjamo, i da definišemo, zbog sebe, ko smo i šta želimo". (kraj) zvs/dac 

Nema komentara.