???project_name??? :: Vesti http://kvaka23.rs/vesti/rss.html ???story_list??? sr http://kvaka23.rs/img/logo.png ???project_name??? :: Vesti http://kvaka23.rs/vesti/rss.html Konzervativci ubedljivo pobedili http://kvaka23.rs/vesti/3733/konzervativci_ubedljivo_pobedili.html Britanski premijer Boris Džonson proglasio je noćas pobedu svoje Konzervativne stranke koja je osvojila ubedljivu većinu na izborima u četvrtak. ]]>

On je svojim sledbenicima u Londonu rekao da je njegova vlada dobila snažnu podršku da završi proces izlaska iz Evropske unije. Džonson je ponovo izabran za poslanika u izbornoj jedinici Aksbridž na severu Londona.

BBC je javio da su, prema preliminarnim rezultatima, Konzervativci osvojili 364 poslanička mandata, dok su Laburisti osvojili 203 mandata.

Škotski nacionalisti su osvojili 48 mandata.

U britanskom parlamentu ima ukupno 650 poslanika. Džonsonu je bilo potrebno da osvoji 326 za pobedu.

Lider Laburista Džeremi Korbin je izjavio da je njegova stranka imala "veoma razočaravujuću noć", dodajući da neće više da se kandiduje.

Laburisti su izgubili u izbornom jedinicama gde su glasači dali jaku podršku Bregzitu 2016.godine, navodi BBC. 

]]>
Fri, 13 Dec 2019 12:20:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3733/konzervativci_ubedljivo_pobedili.html
Izabrana nova Komisija http://kvaka23.rs/vesti/3721/izabrana_nova_komisija.html Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu i da naša vrata ostaju otvorena, izjavila je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u uvodnom govoru u Evropskom parlamentu, koji je danas potvrdio sastav Komisije koju će ona ubuduće voditi. ]]>

Kako javljaju agencije, od 751 poslanika Evropskog parlamenta, glasalo ih je 707, za je bilo 461, protiv 157 i 89 uzdržanih.

Oni su dali zeleno svetlo novoj 27-članoj Komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1. decembra i radiće do 31.oktobra 2024. godine.

Nova Komisija ima osam potpredsednika, među kojima je troje izvršnih potpredsednika.

Prethodno Fon der Lajen je predstavila sastav komisije i program koji će, kako je istakla, dotaći svaki segment društva i privrede idućih pet godina i postaviti Evropu na globalnoj pozornici kao ključnu silu u rešavanju izazova usvetu.

Evropa bi trebalo da postane predvodnica u rešavanju svetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju gasova staklene bašte do sile u digitalizaciji i privredi koje uspostavlja ravnotežu izmeðu tržišta i društva, poručila je Fon der Lajen.

Poseban naglasak je stavila na klimu i istakla da novi zeleni plan ima za cilj ne samo smanjenje emisije štetnih gasova već i omogućavanje stvaranja novih radnih mesta.

Pozvala je Parlament, Savet EU i Komisiju da prionu na posao "kako bismo za 30 godina mogli reći: živela Evropa", prenosi Hina.

]]>
Wed, 27 Nov 2019 15:38:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3721/izabrana_nova_komisija.html
Glasanje o EK 27. novembra http://kvaka23.rs/vesti/3715/glasanje_o_ek_27._novembra.html Evropski parlament glasaće o novom sazivu Evropske komisije, pod vođstvom Ursule fon der Lajen, u sredu 27. novembra, što će omogućiti da počne sa radom od 1. decembra, saopštio je danas predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli. ]]>

Sasoli je rekao da će se glasati na plenarnoj sednici u Strazburu o Komisiji sa 27 članova, jer je Velika Britanija odbila da nominuje komesara pre izbora zakatanih za 12. decembar.

Odlučili smo danas da ćemo glasati o Evropskoj komisiji, rekao je Sasoli posle sastanka da liderima političkih grupa u Evropskom parlamentu, prenosi portal Politiko.

Ukoliko glasanje bude pozitivno, 1. decembar je rok da se počne sa radom, dodao je on.

Sasoli je rekao da će Savet EU dati izjavu "o formaciji od 27 komesara", bez obzira šta se dogodi u petak, do kada je od Velike Britanije zatraženo da se izjasni o postupku za kršenje procedure koju je Brisel pokrenuo protiv Londona zbog odbijanja da nominuje kandidata za komesara. 

]]>
Thu, 21 Nov 2019 16:21:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3715/glasanje_o_ek_27._novembra.html
Bregzit odložen za 31. januar http://kvaka23.rs/vesti/3694/bregzit_odlozen_za_31._januar.html Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je danas da je Evropska unija odlučila da odloži izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara. ]]>

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je danas da je Evropska unija odlučila da odloži izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara. Tusk je naveo da se 27 članica EU složilo da prihvati zahtev Britanije da se bregzit odloži.

Očekuje se da će odluka biti ozvaničena kroz pisanu proceduru, dodao je Tusk.

Britanija je trebalo da napusti EU 31. oktobra, navodi AP.

Ovo je drugo odlaganje bregzita, posle referenduma o izlasku iz EU 2016. godine.

]]>
Mon, 28 Oct 2019 11:59:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3694/bregzit_odlozen_za_31._januar.html
Postignut sporazum o Bregzitu http://kvaka23.rs/vesti/3680/postignut_sporazum_o_bregzitu.html Evropska unija (EU) i Velika Britanija postigle su sporazum o novom sporazumu o Bregzitu, što ćee omogućiti da Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU kako je i planirano, potvrdili su danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson. ]]>

"Gde ima volje, ima sporazuma", napisao je Junker na tviteru, prenosi portal Politiko.

Junker je predložio Savetu EU, koji počinje danas dvodnevno zasedanje, da podrži sporazum.

Džonson je na svom nalogu na Tviteru napisao: "Imamo odličan novi sporazum, kojim vraćamo kontrolu".

]]>
Thu, 17 Oct 2019 17:21:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3680/postignut_sporazum_o_bregzitu.html
Zatvor za separatiste http://kvaka23.rs/vesti/3679/zatvor_za_separatiste.html Španski Vrhovni sud osudio je danas devetoro katalonskih separatistièkih vođa na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog angažovanja u neuspešnom pokušaju uspostave nezavisnoti Katalonije 2017. godine, javlja Rojters. ]]> boxPluginImg

Svi optuženici osolobođeni su najstrože optužbe - za pobunu, dok je troje proglašeno krivim samo za nelojalnost, čime su izbegli zatvorsku kaznu.

Bivši zamenik katalonskog čelnika Oriol Hungveras dobio je najveću zatvorsku kaznu  - od 13 godina.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španiju, tako i za njenu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svetsku pažnju, pokrenulo najveću špansku političku krizu u poslednjim decenija i poljuljalo finansijska tržišta, ocenjuje agencija.

Meðu glavnim pitanjima je kako će separatisti reagovati na presude, hoće li biti održano obećanje o mirnim protestima i koliko će biti narušen ugled Španije i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama, navodi Rojters ističuæć kako separatiosti poručuju da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

Premijer Pedro Sančez objavio je na tvitzeru da je Španija jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svetu.

]]>
Mon, 14 Oct 2019 13:00:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3679/zatvor_za_separatiste.html
Pala rumunska vlada http://kvaka23.rs/vesti/3672/pala_rumunska_vlada.html Parlament Rumunije danas je velikom većinom izglasao nepoverenje vladi premijerke Vjorike Dančile, koja je u avgustu izgubila parlamengtarnu većinu kada je iz koalicije izašla Liberalna partija. ]]>  

Za nepoverenje vladi bilo je 238 posnika, a četiri su glasala za opstabak kabineta. Velika većina poslanika dosada vladajuće Socijaldemokratske partije nije prisustvovala sednici, preneo je AP.

Opozicija je optužila Dančilu i članove njenog kabineta d aloše vode ekonomsku politiku, da su pogrešnim odlukama ugrozili javnu bezbednost i da su pokušali da kontrolišu sudsku vlast.

Dančila je pre glasanja rekla da bi izglasavanje nepoverenja vladi destabilizovalo Rumuniju i da opozicione partije nemaju održivu alternativnu politiku.

Za sada nije verovatno skoro održavanje prevremenih izbora, jer će u novembru biti održani predsednički izbori.

Nagaða se da bi predsednik Klaus Johanis mogao da ponudi Liberalnoj partiji da pokuša da formira parlamentarnu veæinui novu vladu. 

]]>
Thu, 10 Oct 2019 15:51:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3672/pala_rumunska_vlada.html
Vatikan nepromenjeno o Kosovu http://kvaka23.rs/vesti/3651/_vatikan_nepromenjeno_o_kosovu.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će Vatikan čuvati svoje pozicije kada je reč o Kosovu i Metohiji, napominjući da bi on kao šef države voleo da papa Franja dođe u Srbiju, ali je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve (SPC). ]]>

Vučić je, novinarima posle razgovora sa papom Franjom, rekao da Vatikan, koji ne prizanje nezavisnost Kosova, želi razgovor i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Govorio sam o Kosovu i Metohiji, našim svetinjama tamo, teškom položaju naroda i pokušajima da dođemo do komprmisnog rešenja, rekao je Vučić koji je dodao da su razgovarali i oneophodnosti popravljanja odnosa između Srba i Hrvata.

Istorija i prošlost nas dele i imamo drugačiji pogled na to, ali moramo usmeriti pogled u budućnost i bitna je uloga Svete stolice u razgovorima Srba i Hrvata, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako ne budemo bili odgovorniji i samogovorili o prošlosti, slabićemo sebe, a jačati druge.

Vučić je, govoreći o dolasku pape Franje u Beograd, ponovio da bi on kao predsednik voleo da poglavar Katoličke crkve doðe u Srbiju, ali da je za to potrebna saglasnost srpske crkve.

Preneo sam pozdrave patrijarha Irineja papi, kao što ću patrijarhu srpskom preneti pozdrave pape, rekao je Vučić idodao da papa Franja izuzetno ceni patrijarha Irineja.

Upitan o izjavi češkog premijera Andreja Babiša da će razmotriti izjavu češkog predsednika Miloša Zemana o preispitivanju priznanja nezavisnosti Kosova, Vučić je ocenio da bi Srbija to volela da se dogodi, ali da ne misli da je to realno i ne bi trebalo podizati očekivanja naroda.

Vučić je odbacio tvrdnje potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića da je Srbija oštećena prodajom PKB za 106 miliona evra, ukazujući da se radilo o otvorenoj tenderskoj proceduri.

]]>
Fri, 13 Sep 2019 12:28:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3651/_vatikan_nepromenjeno_o_kosovu.html
Predložena nova Komisija http://kvaka23.rs/vesti/3649/predlozena_nova_komisija.html Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je objavila imena kandidata koje je odabrala za svoje saradnike, a meðu njima za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost predložila je Ðuzepa Borelja iz Španije, dok će za proširenje biti zadužen Laslo Tročanjni, bivši ministar pravde Mađarske. ]]>

Od 27 novih članova Komisije, Fon der Lajen će imati osam potpresednika zaduženih za različite oblasti.

Holanđanin Frans Timermas biće zadužen za sprovođenje "Evropskog zelenog dogovora" i baviće se klimatskom politikom.

Margaret Vestager iz Danske kordiniraće agendu "Evropi koja odgovara digitalnom dobu", a biće i komesar za konkurenciju.

Valdis Dombrovskis iz Litvanije biće za zadužen za finansijske usluge i kordiniraće program "Ekonomija koja odgovara ljudima".

Mesto potpresednika dobili su i Ðuzep Borelj Fonteljes (Španija) koji će biti zadužen za spoljne poslove, zatim Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka), a Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefèovića (Slovačka),koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat.

Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsednica vlade za demokratiju i demografiju.

O proširenju EU vodiće računa Laslo Tročanji, bivši ministar pravosuđa (od 2014. do 2019. godine) u vladi Viktora Orbana.

Trokanj je bio član Ustavnog suda Mađarske, kao i ambasador te zemlje u Belgiji i Francuskoj. Nije član vladajućes tranke, iako je vodio listu stranke na izborima za Evropski parlament, ali se smatra lojalnim premijeru Viktoru Orbanu, piše Blic.

Johanes Han, austrijski komesar koji će do novembra biti na čelu susedske politike EU, u novom sazivu Evropske komsije biće zadužen za budžet i administraciju.

Za mlade i inovacije biće zadužena Bugarka Marija Gabriel,dok će Irac Fil Hogan dobiti sektor trgovine.

Nikolas Šmit biće zadužen za zapošljavanje, bivši italijanski premijer Paola Ðentiloni za ekonomiju, komesar za energetiku predložena Kadri Simson iz Estonije.

Ovaj spisak kandidata treba da dobije i podršku novog saziva Evopskog parlamenta.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 16:38:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3649/predlozena_nova_komisija.html
Bez odlaganja Bregzita http://kvaka23.rs/vesti/3648/bez_odlaganja_bregzita.html Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da neće tražiti odlaganje Bregzita, nekoliko sati pošto je na snagu stupio zakon kojim se od njega zahteva da odloži izlazak Britanije iz Evropske unije do 2020, ako ne bude uspeo da sa Briselom postigne sporazum o "razvodu". ]]>  

Drugi put u nedelju dana, parlament je odbacio Džonsonov zahtev da se blokada prevaziđe raspisivanjem prevremenihi zbora.

Parlament je rano jutros glasao protiv raspisivanja izbora, prenosi Rojters. Samo 293 poslanika je podržalo predlog premijera Borisa Džonsona.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta.

Parlament bi trebalo da sada bude raspušten do 14. oktobra, javlja Glas Amerike.

Nakon što je britanska kraljica potpisala zakon koji je prošle nedelje usvojen u oba doma parlamenta, Džonson je po svemu sudeći izgubio kontrolu nad britanskim povlačenjem iz EU, budući da ga zakon obavezuje da traži odlaganje ako na samitu EU u oktobru ne postigne novi dogovor.

Evropski lideri su više puta ponovili da nisu dobili nikakve konkretne predloge uoči samita koji se održava 17. i 18.oktobra, na kojem se Džonson nada da će postići dogovor.

"Ova vlada će nastaviti da pregovara o sporazuma, dok se ujedno priprema da napusti Uniju i bez sporazuma", izjavioje Džonson u parlamentu nakon što je objavljen rezultat glasanja o prevremenim izborima.

"Ići ću na ključni samit 17. oktobra i koliko god mehanizama da ovaj parlament izmisli da bi mi vezao ruke, pokušaću da postignem dogovor u nacionalnom interesu... Ova vlada više neće odlagati Bregzit", najavio je on.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da njegova stranka jedva čeka izbore ali neće podržati Džonsonov predlog da se oni održe dok ne bude sigurno da je osigurano odlaganje Bregzita.

"Koliko god da željno čekamo izbore, nismo spremni da rizikujemo katastrofu koja bi, ako se ne postigne sporazum, zadesila naše građane", rekao je Korbin.

]]>
Tue, 10 Sep 2019 10:30:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3648/bez_odlaganja_bregzita.html
Vlada izgubila većinu http://kvaka23.rs/vesti/3641/vlada_izgubila_vecinu.html Britanski parlament je u utorak uveče većinom glasova usvojio zahtev poslanika iz više partija da se u sredu po hitnom postupku raspravlja o zakonu kojim bi vladi premijera Borisa Džonsona bilo onemogućeno da sprovede Bregzit bez sporazuma sa Evropskom unijom. ]]>

Zahtev opozicije podržalo je 328 poslanika, a 301 poslanik je glasao protiv, preneo je BBC.

Prethodno je predsednik Donjeg doma Džon Berkov, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odlučio da dozvoli raspravu po hitnom postupku, s obzirom da 14. septembra počinje suspenzija rada parlamenta.

Vlada je danas izgubila većinu u parlamentu, pošto je jedan poslanik Konzervativne partije saopštio da prelazi u poslanički klub Liberalnih demokrata, a kako je preneo BBC, i 17 poslanika Torijevaca izjasnilo se da će podržati predlog opozije.

Džonson je najavio da je spreman da, ukoliko zakon bude usvojen, raspiše prevremene izbore, koji bi najverovatnije bili održani 14. oktobra.

]]>
Wed, 4 Sep 2019 12:20:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3641/vlada_izgubila_vecinu.html
Ostavka predsednika parlamenta http://kvaka23.rs/vesti/3640/ostavka_predsednika_parlamenta.html Predsednik poljskog parlamenta Marek Kučinski izjavio je danas da podnosi ostavku, pošto se našao u središtu skandala vezanog za često korišćenje državnih aviona. ]]>

Kučinski je rekao da ostavka sutra stupa na snagu, javlja AP.

Nisam uradio ništa pogrešno, jer sam èčsto leteo radi razgovora sa stanovnicima malih gradova udaljenih od Varšave. Ali, pošto je javno mnjenje negativno ocenilo moje ponašanje, odlučio sam da više ne mogu obavljati funkciju, zjavio je Kučinski.

Afera "Er Kučinski" je otkrila da je predsednik parlamenta vladinim avionom leteo iz Varšave u rodni Žešov, udaljen oko 280 kilometara.

Supruga Kučinskog je jednom bila jedini putnik vladinog aviona.

]]>
Thu, 8 Aug 2019 15:47:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3640/ostavka_predsednika_parlamenta.html
SAD neće napustiti NATO http://kvaka23.rs/vesti/3639/sad_nece_napustiti_nato.html Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas uverenje da Sjedinjene Američke Države neće napustiti alijansu ]]>

Stoltenberg je na Novom Zelandu izjavio da u Vašingtonu postoji apsolutna podrška NATO i da su, u skladu sa tim, SAD ojačale vojno prisustvo u Evropi.

Prema rečima Stoltenberga, poruka američkog predsednika Donalda Trampa o neophodnosti da članice NATO više troše na odbranu imala je efekta.

Američki mediji tvrde da je Tramp tokom prošle godine više puta izjavio da želi da se povuče iz alijanse, navodi AP.

]]>
Tue, 6 Aug 2019 16:34:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3639/sad_nece_napustiti_nato.html
Poraz konzervativaca u Velsu http://kvaka23.rs/vesti/3638/poraz_konzervativaca_u_velsu.html Britanska Konzervativna partija je danas poražena na izborima u Brekonu i Rednoširu, u Velsu, posle čega ima većinu od samo jednog glasa u parlamentu. ]]>

Novi član parlamenta je postala Džejn Dods iz Liberalnodemokratske partije.

Ona je osvojila 43 odsto glasova, dok je 39 odsto dobio kandidat Konzervativne partije Kris Dejvis.

Džejn Dods je pozvala britanskog premijera Borisa Džonsona da isključi mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma sa Briselom.

Bregzit bez dogovora bi bio propast za poljoprivredna područja, kao što su Brekon i Rednošir, izjavila je Džejn Dods.

Uzgajivači ovaca u Velsu strahuju da će, ako se bregzit ostvari bez sporazuma, imati ogromne probleme zbog visokih carina.

Džonson je obećao da će Britanija napustiti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora, navodi AP.

]]>
Fri, 2 Aug 2019 16:57:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3638/poraz_konzervativaca_u_velsu.html
Lajen u Hrvatskoj http://kvaka23.rs/vesti/3636/lajen_u_hrvatskoj.html Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Hrvatsku, gde će s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsedavanju Hrvatske Evropskom unijom, ulasku u šengenski prostor i evropodručje, višegodišnjem financijskom okviru i o drugim aktualnim temama. ]]>

Plenković je dočekao predsednicu Evropske komisije pred Banskim dvorima gde su se dvoje zvaničnika fotografisali pred brojnim reporterima.

Ursula fon der Lajen potom se upisala u Zlatnu knjigu.

Održana je i konferencija za medije, a u toku je zatvoreni sastanak dva zvaničnika, posle  se očekuje i sastanak dve delegacije.

Pozdravljajući novu predsednicu EK, Plenković je rekao da će Hrvatska kao članica koja je najmlađa po stažu u EU, već od 1. maja predsedvati EU i dati svoj doprinos usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira.

Današnji susret ćemo iskoristiti kako bi predsednici predstavili specifičnosti koje su u ovom trenutku za Hrvatsku jako važne, istakao je Plenković.

Prema njegovim rečima, Hrvatska još "lovi korak" sa starim članicama EU i traži da kroz konvergenciju, polako podiže stepen  razvoja, investicija, jačanja privrede i socijalne uključenosti.

"Cilj je doći na onaj nivo koja je primjeren onima koji su razvijeniji u evropskoj porodici. Druga ambicija je ispuniti sve uslove za ulazak u Šengenski prostor, a predstavićemo i naše planove oko uvođenja evra", dodao je Plenković.

On je najavio da će tokom evropske nedelje, u junu sledeće godine, biti održan sastanak na vrhu u Zagrebu, a koji će biti između članica EU i država jugoistoka Evrope.

Hrvatska je treća zemlja, posle Poljske i Francuske, koju je Fon der Lajen posetila od početka mandata.

]]>
Tue, 30 Jul 2019 14:59:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3636/lajen_u_hrvatskoj.html
Bez nove vlade http://kvaka23.rs/vesti/3629/bez_nove_vlade.html Španski premijer Pedro Sančez je izjavio da nije postigao sporazum o formiranju nove vlade. ]]>

Sančez je poslanicima Donjeg doma parlamenta rekao da nije bilo moguće postići sporazum o ulasku u koalicionu vladu predstavnika levičarske partije Zajedno možemo.

U parlamentu je Sančezu potrebna većna glasova od 350 poslanika.

egova Španska socijalistička radnička partija ima 123 poslanika i potrebna joj je podrška Zajedno možemo i manjih stranaka.

Ukoliko vlada ne bude formirana do 23. septembra, biće organizovani vanredni parlamentarni izbori, javlja AP.

]]>
Fri, 26 Jul 2019 15:30:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3629/bez_nove_vlade.html
Odbrana ćutanjem http://kvaka23.rs/vesti/3624/odbrana_cutanjem.html Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj branio se ćutnjom i na taj način je završeno njegovo današnje ispitivanje pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog, prenela je Slobodna Evropa. ]]>

Haradinaj je nešto pre 10 časova ušao u zgradu suda, a posle njega je ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.

"Danas sam se javio kao osumnjičeni, kako bih ispunio zakonsku obavezu na osnovu poziva Specijalnog tužilaštva. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam", kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Istakao je da nije upoznat zbog čega je tačno pozvan u Specijalno tužilaštvo.

"Tražili smo objašnjenje, ali ga nismo dobili, radi se o mojoj ulozi u OVK, ali ništa konkretno. Nisam dobio konkretne informacije, osim toga da se priča o mojoj ulozi u OVK", kazao je Haradinaj, dodavši da ne očekuje podizanje optužnice.

Istovremeno, i bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići stigao je danas u zgradu Specijalnog tužilaštva u Hagu da bi bio ispitan.

]]>
Wed, 24 Jul 2019 15:59:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3624/odbrana_cutanjem.html
Veći vojni troškovi http://kvaka23.rs/vesti/3623/veci_vojni_troskovi.html Nova nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer je danas izjavila da je neophodan rast vojnih troškova. ]]>

Članice NATO su se 2014. godine složile da im je cilj da do2 024. povećaju ulaganja u odbranu do dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali je Nemačka navela da ne očekuje da će to ostvariti, što je Vašington kritikovao.

Pošto je položila zakletvu u parlamentu, Anegret Kramp Karenbauer je poslanicima rekla da želi da dostigne postavljeni cilj i da Nemačka do 2024. mora trošiti na odbranu 1,5 odsto BDP.

Ulaganje treba da ostane na konstantno rastućoj stazi, izjavila je Anegret Kramp Karenbauer, javlja AP.

]]>
Wed, 24 Jul 2019 15:53:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3623/veci_vojni_troskovi.html
Džonson sprovodi Bregzit http://kvaka23.rs/vesti/3622/dzonson_sprovodi_bregzit.html Novi lider Konzervativne partije Boris Džonson izjavio je danas, posle izbora na tu funkciju, da će stranka sa njim na čelu sprovesti Bregzit, ujediniti zemlju i pobediti Džeremija Korbina, lidera Laburističke partije, prenosi portal Politiko. ]]>

Džonson je na stranačkim izborima pobedio šefa diplomatije Velike Britanije Džeremija Hanta sa 66 odsto podrške, odnosno sa 92.153 glasa naspram 46.656.

Kao lider najjače stranke u parlamentu, Džonson će sutra dobiti poziv kraljice da formira vlast i potom će izvršiti primopredaju dužnosti sa dosadašnjom premijerkom Terezom Mej.

Džonson je rekao i da će sprovesti Bregzit do 31. oktobra, zahvaljujući Mej na njenoj izvanrednoj službi stranci i državi.

Uoči proglašenja pobednika u stranci, Džonson je pretrpeo udarac jer je ministarka obrazovanja En Milton podnela ostavku iz protesta prema stavu novog lidera stranke i države o Bregzitu.

Ona je drugi ministar koji je podneo ostavku kao znak protesta prema pobedi Džonsona, posle ministra za Evropu Alana Dankana, koji je to učinio u ponedeljak.

Na izborima za lidera Konzervativne partije glasalo je 159.000 članova, sa odzivom od 87,4 odsto i 509 nevažećih listića.

Tereza Mej čestitala je Džonsonu na pobedi, uz ocenu da je zemlji potreban funkcionalan Bregzit i da je potrebno Korbina držati van vlasti.

Ona je najavila podršku Džonsonu sa poslaničke klupe.

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnijer ekao je da se njegov tim raduje konstruktivnoj saradnji sa Džonsonom pošto u sredu preuzme premijersku funkciju.

Lider laburista Džeremi Korbin pozvao je na vanredne opšte izbore i tvrdi da Džonson nije osvojio podršku zemlje.

Boris Džonson je osvojio podršku nešto manje od 100.000 članova Konzervativne stranke obećavajući poreske olakšice za najbogatije, predstavljajući sebe kao prijatelja bankara i zagovarajući štetan izlazak iz EU bez sporazuma, navodi se u tvitu Korbina.

]]>
Tue, 23 Jul 2019 16:07:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3622/dzonson_sprovodi_bregzit.html
Komičar i roker vode Ukrajinu http://kvaka23.rs/vesti/3621/komicar_i_roker_vode_ukrajinu.html Stranka Sluga naroda ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ubedljivo je slavila na prevremenim parlamentarnim izborima u Ukrajini, čime je dobila priliku da konsoliduje svoju političku moć, a koaliciju će praviti najverovatnije sa strankom koju predvodi roker Svjatoslav Vakarčuk. ]]>

Ukrajinska izborna komisija saopštila je danas da od 34 odsto prebrojanih glasova, stranka Zelenskog ima podršku 42,1 odsto, dok njegov rival, proruska stranka ima podršku 13 odsto, prenosi AP.

Sluga naroda će imati većinu u parlamentu, ali će im biti potreban koalicioni partner za formiranje vlast.

Govoreći u Kijevu, Zelenski je pozvao stranku Holos (Glas) koju predvodi rok zvezda Svjatoslav Vakarčuk da razgovaraju o koaliciji.

To je bila moja inicijativa i pre izbora, rekao je Zelenski.

Stranka Holos osvojila je 6,4 odsto glasova.

Na drugom mestu po popularnosti proruska Opoziciona platforma, ali je Zelenski odbacio mogućnost da Sluga naroda pravi koaliciju sa njima.

U parlamentu su još i Evropska solidarnost, bivšegp redsednika Petra Porošenka sa 8,7 odsto glasova i Batkivsščina, stranka koju predvodi nekadašnja premijerka Julija Timošenko sa 8,2 odsto. 

]]>
Mon, 22 Jul 2019 13:17:00 +0100 Vesti http://kvaka23.rs/vesti/3621/komicar_i_roker_vode_ukrajinu.html