Analize

12. 03. 2018

Ostala samo uspomena

Petnaest godina od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića Srbija dočekuje sa bivšim radikalima na vlasti i potpuno razrušenim demokratskim institucijama. Poltičkog naslednika nema, ocenjuje danas Dojče vele (DW).

foto FoNet Zoran Mrdja

Nedavno održani beogradski izbori su pokazali da je reč o slomu onoga što je nakon Đinđića ostalo od Demokratske stranke, kaže za DW politički komentator Ljubodrag Stojadinović. "Naslednici Zorana Đinđića na čelu DS, a tu pre svega mislim na Borisa Tadića", smatra Stojadinović, "snose veliku odgovornost za stvaranje i rast SNS, koji sada sprovodi jednu sumanutu diktaturu nad slobodom u Srbiji".

"A sve to je dovelo ne samo do sloma opozicije, nego rekao bih i do sloma čitavog društva. Ideja Zorana Đinđića je bila nešto sasvim drugo, a to je Srbija kao demokratsko društvo koje je blisko civilizacijskim vrednostima Evrope“, ocenio je Stojadinović.

"Najgore od svega je što su nosioci te evropske ideje postali naprednjaci", ukazao je Stojadinović, koji smatra da je "evropska ideja naprosto neostvariva sa njima, nastavlja Stojadinović".

"Tako smo dobili jedan surogat Đinđićeve ideje u liku naprednjaka, a sama njegova Demokratska stranka je imala lidere koji niti su razumeli šta je to Đinđić želeo, niti su bili sposobni da organizuju stranku kao nosioca promena u Srbiji. Zbog toga je od Đinđićeve zaostavštine ostala samo uspomena“, zaključio je Stojadinović. (kraj)

izvor Dojče vele

Nema komentara.