Analize

Brisel 18. 01. 2019

Putin kao rok zvezda

Poseta predsednika Rusije Srbiji nije bila glavna tema u institucijama Evropske unije, ali se o njoj govorilo u medijima i u privatnim razgovorima, javlja RTS i navodi da briselski portal Juroaktiv, koji prati dešavanja u EU i zemljama kandidatima, prenosi zaključak AFP da je Vladimiru Putinu u Srbiji priređen doček kao da je rok zvezda.

Uz napomenu da je EU glavni ekonomsko-trgovinski partner Srbije, sa oko 70 odsto od ukupno svih donacija, a da Rusija, kako navode, nije ni u prvih deset, ovakav tretmanruskog predsednika Juroaktiv objašnjava emotivnim razlozima, koji su posebno izraženi u poslednjih desetak godina zbog ruske podrške Srbiji oko Kosova.

Neki drugi komentatori u Briselu navode da Rusija pokušavada da pokaže da i dalje ima uticaj na Balkanu, odnosno da preko Srbije Putin pokušava da učvrsti stav onih zemalja koje nisu na putu ka NATO, da pri tom stavu ostanu – uprkos činjenici da je većina zemalja regiona deo ili na putu da postane deo alijanse.

S druge strane, u institucijama EU kažu da ne komentarišu posete drugih šefova država.

Poručuju da je Srbija sama odredila evropske integracije kao svoj strateški prioritet i da se očekuje da se ponaša u skladu sa tim, kako bi taj cilj mogao da bude ostvaren.

Dopisnik RTS iz Brisela ističe da nisu svi u institucijama EU, pa ni u zemljama članicama, podjednako osetljivi na bliske odnose Srbije sa Rusijom.

Neke zemlje u istočnoj Evropi, baltičke zemlje, ali i pojedine u zapadnoj Evropi osetljivije su nego neke druge.

Oni koji su kritičniji smatraju da je jedna stvar ne uvoditi sankcije Rusiji, jer to nije u vašem interesu, ali da odnos koji je pokazan tokom posete ruskog predsednika "nije primeren za zemlju kandidata".

U evropskim krugovima ističu da su evropske integracije nešto što bi trebalo da bude izbor same Srbije, u kom pravcu želi da ide i kakvo društvo želi da gradi, a da nije reč o takmičenju između Brisela i Moskve za naklonost građana Srbije. 

FoNet/RTS

Nema komentara.