Analize

Bon 31. 05. 2019

Brisel da otvori karte

Rešenje za Kosovo mora biti evropsko, izjavio je za Dojče vele austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik za BiH, navodeći da je Brisel u poziciji da igra otvorenih karata i predstavi razmenu teritorija kao moguću opciju za postizanje kompromisa izmeðu Beograda i Prištine.

"Ja sam se pre skoro godinu dana, u proleće-leto prošle godine, veoma angažavao za približavanje ideji dvojice predsednika, koji su očigledno spremni na kompromis na jedan miran način, a time i na to da se veliki istorijski kompromis između Srba i Kosovara postavi na solidnu osnovu", naveo je Petrič.

Nemačka je, međutim, prema njegovim rečima, odjednom protiv toga da se određene stvari sada regulišu – "mada je predstavnik Berlina od početka bio u timu Federike Mogerinii očigledno podržavao njenu strategiju. A onda iznenada Nemačka, gospođa Merkel, kaže: Mi to ne nećemo".

Na primedbu da javnost nema jasnu predstavu o tome šta znači ta ideja, Petrič je rekao "da bi Brisel posebno bio upoziciji da vodi otvoreni dijalog o opcijama i mogućnostima za postizanje kompromisa, baš zato što je u Briselu očigledno odlučeno da nema crvenih linija, da je moguća i razmena teritorija, trebalo bi da se igra otvorenim kartama".

Ne mislim da je to najbolje od svih rešenja, ali u okolnostima koje sada prevladavaju, nema najboljeg rešenja. Uvek postoje samo teški kompromisi koje bi trebalo dogovoriti kako bi se situacija konačno smirila, napomenuo je Petrič.

Izražavajući bojazan da EU ponestaje vremena, on predlaže"da se obe strane uključe u jedan širi proces, po ugledu na Dejton ili Oslo ili bilo šta, kako bi dve strane zajedno i konačno dogovorile kompromis".

"Mogućnosti koje postoje poznate su već godinama", tvrdi Petrič.

On priznaje da ideja o podeli ili razmeni teritorija "ima mnogo opasnosti, ali one su deo svih pregovora i svakog kompromisa" i predlaže da se sada pokuša da se organizuje nešto kao – dijalog plus, "Dejton" u evropskim okvirima.

"To mora biti evropsko rešenje. Ne bih voleo da su prisutni Vašington ili Moskva. Uostalom, to je evropski problem. To će biti rešeno, to mora biti rešeno u Evropi. Iz tog razloga, taj proces bi trebalo da vodi Evropa", rekao je Petrič.

Povodom policijske akcije na severu Kosova, Petrič smatra da UN i EU, koje su ionako već na Kosovu, treba da pažljivo prate taj proces – pravni proces, sudski proces – kako bi se na kraju zaista sve razjasnilo.

Upatan zašto bi, pod predpostavkom da Srbija i Kosovo postignu sporazum oko promene granica, Republika Srpska ostala u Bosni i Hercegovini, on je citirao bosanskog člana predsedništva Željka Komšića koji je izjavio da ne postoji veza između situacije u BiH i situacije na Kosovu.

"Jer, ako dođe do promene granica, ako se radi o rezultatu pregovora o kosovskom pitanju, onda to mora da bude rezultat koji su prihvatile obe strane. Primenjuju se međunarodna pravila, bilateralne promene granica su moguće samo između dve suverene države – konsenzusom", istakao je Petrić.

Istorijski gledano, dodao je, granice su se uvek menjale vojnim sredstvima.

"A na negativnom primeru Bosne i Hercegovine i nametnutog Dejtonskog sporazuma može da se vidi da se nijedna strana sanjim ne identifikuje, ni posle 25 godina. Međunarodna zajednica, Evropa mora iz toga da izvuće pouku: Mi hoćemo rešenje za Kosovo, hoćemo kompromis koji prihvataju obe strane", zaključio je Petrič.

FoNet/ DW

Nema komentara.