EU danas

Ahen 22. 01. 2019

Novi Jelisejski ugovor

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron potpisali su danas u Ahenu novi ugovor o prijateljstvu, na dan kada su Šarl de Gol i Konrad Adenauer 1963. godine stavili potpise na Jelisejski ugovor, kojim su vekovni neprijatelji postali evropski partneri.

Nakon potpisivanja ugovora, Merkel je rekla da populizam i nacionalizam jačaju u svim članicama Evropske unije i da meðđrodna saradnja prolazi kroz krizni period.

Ona je istakla da se 74 godine po završetku Drugog svetskog rata ponovo dovodi u pitanje ono za šta smo smatrali da je rešeno.
Zbog toga je neophodna nova posvćenost našoj odgovornosti uokviru Evropske unije, odgovornosti Nemačke i Francuske, kazala je Merkel, prenosi AP.

Makron je upozorio na "rastući gnev" u evropskim društvima, kao i na pritisak koji dolazi spolja.
Danas potpisani ugovor sadrži odredbe o proširenju programa razmene za građane obe zemlje, produbljivanje saradnje na planu evropske, spoljne i bezbednosne politike i jačanje ekonomske integracije, koje podrazumeva i koordinisanu ekološku i klimatsku politiku, navodi Dojče vele.

S obzirom da je Nemačka za Francusku najvažniji ekonomski i trgovinski partner, dve privrede bi sada trebalo da dodatno intenziviraju saradnju, a Ahenski ugovor bi trebalo da stvori zajednički nemačko-francuski ekonomski prostor i da se pobrine za smanjenje birokratskih prepreka.

Predviđaju se zajedničke regulative u privredi, u zakonima o stečajnom postupku i firmama, kao i zajedničke osnove za procenu poreza za pravna lica.

Želja za takvim ujednačavanjem nije nova, jer su se još Nikola Sarkozi i Merkel 2011. dogovorili da ujednače porezina firme, ali je ostvarivanje te ideje moralo da sačeka zbogbrojnih prepreka.

U novom Jelisejskom ugovoru regulišu se i pitanja saradnje na planu odbrane i u borbi protiv terorizma, što su, takoðe, teme sa dugom tradicijom.

Od 1989. postoji zajednička nemačko-francuska brigada, ali je ona gotovo zaboravljena i u vojnoj svakodnevici nema gotovo nikakav značaj.

U odbrambenoj politici je uvek bilo teško postići saglasnost, jer je Francuska sklona vojnim intervencijama u inostranstvu, dok je Nemačka na tom polju mnogo uzdržanija.

Sada bi to trebalo da se promeni. Nemačka i Francuska su se obavezale na međusobnu podršku u slučaju oružanog napada na jednu od te dve zemlje, a prvi put nameravaju da donesu i zajednièke odredbe o izvozu oružja.

U novom ugovoru se najavljuje i mogućnost stvaranja takozvane "digitalne unije". Sada na tržištu dominiraju giganti kao što su Epl, Gugl ili Amazon, a Nemačka i Francuska bi zajednièkim Centrom za veštačku inteligenciju mogle da pokušaju da finansijski direktno ili indirektno pomognu srodnim evropskim kompanijama.

U prošlosti je bilo takvih pokušaja, ali su oni propadali. Kada je Gugl početkom veka krenuo u globalni pobednički pohod, Gerhard Šreder i Žak Širak inicirali su postavljanje nemaèko-francuskog internet pretraživača. Bio je to projekat „Kvero“, iz kojeg se Nemačka povukla već godinu dana kasnije.

FoNet/AP

Nema komentara.