EU danas

06. 05. 2019

Krst čovečanstva

Poglavar katoličke crkve papa Franjo danas je u Bugarskoj posetio centar za migrante Vraždebna i rekao izbeglicama da nose "krst čovečanstva".

Deca iz Iraka, Pakistana i drugih zemalja su, uz pesmu,poklonila Franji crteže, u školi obnovljenoj uz pomoć sredstava Evropske unije.

Papa Franjo se zahvalio deci, rekao im da dobro poznaje bol vezan za napuštanje domovine i uporedio njihove patnje sa krstom koji je nosio Isus Hrist.

Danas je svet migranata i izbeglica neka vrsta krsta, krsta čovečanstva. To je krst zbog kojeg mnogi pate, izjavio je Franjo.

Humanitarne organizacije i Savet Erope su kritikovali bugarsklu vladu zbog odnosa prema azilantima, posebno deci bez roditeljske pratnje.

Vlada Bugarske je zatražila od EU da zatvori granice za migrante i podigla je ogradu od bodljikave žice prema Turskoj.

Papa Franjo je u trodnevnoj poseti Bugarskoj i u nedelju je zatražio od domaćina da ne budu ravnodušni prema patnjama migranata i izbeglica, jer mnogi beže od rata, sukoba i siromaštva, u potrazi za boljim životom.

I Bugarska gubi hiljade građana, koji traže bolju priliku udrugim zemljama EU, rekao je Franjo, navodi AP.

Uz poštovanje vam predlažem da ne zatvarate oči, srca ili ruke pred onima koji vam kucaju na vrata, rekao je papa Franjo članovima bugarske vlade.

Nema komentara.