EU danas

Brisel 27. 05. 2019

Desnici četvrtina mandata

Na glasanje za poslanike Evropskog parlamenta izašlo je više od 51 odsto birača, što je više od 200 miliona ljudi i najveći odziv u poslednje dve decenije, pokazuje statistika izbornog procesa, sprovedenog u zemljama članicama od 23. do 26. juna.

Izbore je obeležio pad dve najveće evropske političke grupacije - narodnjaka i socijalista, a na drugoj strani uspesi zelenih, liberala i populista koji su povećali broj mandata u parlamentu koji ima 751 mesto.

Izlaznost od 51 odsto sugeriše da se više od 200 miliona građana EU odazvalo pozivu na izbore koji su najavljivani kao "bitka između populista i proevropskih snaga".

Projekcije i izlazne ankete pokazuju da su narodnjaci i socijalisti izgubili po četrdesetak mandata, što će im uskratiti većinu u parlamentu, dok će treća po snazi biti grupacija liberalnih partija sa 103 mandata, što je 34 više nego u prethodnom sazivu.

Zeleni su četvrti sa 71 mandatom, a to je 20 više nego dosad.

Projekcije pokazuju da bi tri najveće populistièke i krajnje desne grupacije mogle imati skoro četvrtinu mesta u parlamentu - 22,8 odsto, odnosno 171 mandat.

Ovakvi rezultati znače da će se narodnjaci i socijalistimorati dogovoriti s liberalima "za stvaranje sanitarnog kordona prema krajnjoj desnici", navode danas evropske agencije.

Desničari su odskočili u odnosu na konkurente u Francuskoj gde je stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje (RN)Marin Le Pen pobedila Republiku u pokretu (LREM) predsednika Emanuela Makrona, u Italiji pobedom Lige potpredsednika vlade Matea Salvinija, a veliku razliku napravila je i stranka mađarskog premijera Viktora Orbana kojoj ankete predviđaju čak 53 odsto glasova.

U Austriji bi konzervativci kancelara Sebastijana Kurca mogli računati na 34 odsto glasova, dok je u Velikoj Britaniji, koja se do nedavno nadala da neće ni morati na izbore, pobedila Stranka za Bregzit Nejdžela Faraža sa 31odsto.

Za razliku od Španije, gde su socijalisti Pedra Sančeza nedugo nakon izbora za domaći parlament pobedili i evroizborima sa 28 odsto glasova, levica je u Grčkoj poražena pa će Siriza Aleksisa Ciprasa prepustiti vodeće mesto konzervativnoj Novoj demokratiji. 

FoNet

Nema komentara.