EU danas

London 03. 06. 2019

Najskuplja poseta u istoriji

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u trodnevnu posetu Velikoj Britaniji, gde su mu, pre sastanka s kraljevskom porodicom i ručkom s kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati, doček na aerodromu priredili američki ambasador u Velikoj Britaniji Vudi Džonson i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

London je ukrašen američko-britanskim bojama i zastavama, na snazi su posebne mere nezbednosti - po gradu je raspoređeno 10 000 policajaca, helikoptera i snajperista. Očekuje se i protest 250 000 protivnika politike Donalda Trumpa, javlja HRT iz Londona.

Ova poseta će Britance koštati 40 miliona funti, što je najskuplji državnička poseta u istoriji Velike Britanije. Mediji i politički krugovi ističu područja neslaganja SAD i Britanije, posebno što se tiče klimatske politike ili politike oko Irana.

Pre sletanja u London, na svom Tviter profilu Tramp se obrušio na londonskog gradonačelnika Sadika Kana napisavši da je da radi očajan posao kao gradonačelnik.

Nazvao ga je "bezosećajnim gubitnikom", pošto je Kan kritikovao britansku vladu zbog poziva Trumpu u državnu posetu.

"Sadik Kan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona lakomisleno je neugodan prema gostujućem predsedniku SAD, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Tramp nego što je Air Force One sleteo na aerodromu Stansted blizu Londona.

"On je bezosećajni gubitnik koji bi se trebalo da se usredsedi na kriminal u Londonu, a ne na mene", dodao je.

Laburista Kan je u nedelju rekao da je važno imati dobre odnose sa SAD, ali da Velika Britanija ne bi trebalo da za Trampa "odmotava crveni tepih".

Takođe je uporedio Trumpa s fašistima 20. veka.

"To je mnogo ozbiljnije od dečijih uvreda koje bi trebalo da budu ispod nivoa predsednika SAD", rekao je Kanov portparol, dodavši da Kan predstavlja progresivne vrednosti Londona, a upozoriće krajnje desne pretnje širom sveta".

Ministar spoljnih poslova i kandidat za mesto premijera Džeremi Hant rekao je da bi poseta trebalo da bude iznad stranačke politike. Hant, koji je dočekao Trampa, rekao je damu je Tramp nakon dolaska spomenuo gradonačelnika.

Poseta Trampa je planirana pre nekoliko meseci povodom 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji.
Posle Velike Britanije, Tramp će otputovati u Francusku i Irsku. 

FoNet/HRT

Nema komentara.