EU danas

Strazbur 17. 07. 2019

Izabrana Ursula fon der Lajen

Odlazeća nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen izabrana je u utorak, 16.jula, za predsednicu Evropske komisije na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu. Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj suradnici Ursuli fon der Lajen na izboru, istakavši da je ona posvećena Evropljanka.

 

Glasala su 733 poslanika, izbor Fon der Lajen podržala su 383, protiv ih je bilo 327, 22 su bila uzdržana, a jedan listić je bio nevažeći.

Kandidatkinja Evropske narodne partije dobila je samo devet glasova više od neophodne većine od 374 glasa i prva je žena na čelu Evropske komisije.

Bliska saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel je prvipredstavnik Nemačke na mestu predsednika Evropske komije od 1967. godine, kada je mandat na toj funkciji okončao Valter Halštajn.

Nominacija Ursule fon der Lajen bila je iznenađenje, jer na početku nije bila kandidat nijedne poslaničke grupacije u Evropskom parlamentu, zbog čega je nakon objavljivanja rezultata tajnog glasanja imala poruku za sve poslanike.

"Moja poruka svima vama je: hajde da konstruktivno radimo zajedno".

Evropska narodna partija uspela je da je nominuje nakon mukotrpnih pregovra sa liderima ostalih grupacija u Evropskom parlamentu.

Tada je dogovoreno da predstavnik poslaničke grupe "Obnovimo Evropu", premijer Belgije Šarl Mišel, bude predsednik Evropskog saveta, poslanička grupa socijalista dobila je mesto predsednika Evropskog parlamenta, dok je Kristin Lagard buduća predsednica Evropske centralne banke.

Obraćajući se poslanicima pre glasanja, za koje se znalo daće biti neizvesno, Fon der Lajen je istakla veliki broj oblasti na kojima će raditi, pokušavajući da obezbedi neophodnu podršku.

Tako je ukazala da je neophodno nastaviti mnogo ozbiljniju i konkretniju borbu protiv klimatskih promena, kao i borbu da se u svim članicama EU obezbedi vladavina prava, što je bio zahtev liberala, a da bi dobila glasove socijalista insistirala je na Evropi socijalne pravde.

Dodala je i da će insistirati na rodnoj ravnopravnosti, precizirajući da će polovinu funkcija u njenom kabinetu dobiti žene.

U programskom izlaganju nije se direktno izjašnjavala o procesu proširenja EU, ali je navela da će evropsku perspektivu zapadnog Balkana potvrditi u detaljnom programu rada.

"Imam puno poštovanja za napore zemalja centralne i istočne Evrope i za sve što preduzimaju radi ulaska u EU i moj stav je da to mora biti nagrađeno, čim se ispune kriterijumi", poručila je Fon der Lajen. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je svojoj dugogodišnjoj suradnici Ursuli fon der Lajen na izboru za predsednicu Evropske komisije, istakavši da je dosadašnja nemačka ministarka odbrane posvećena Evropljanka.

"Iako gubim svoju dugogodišnju ministarku, dobijam novog partnera u Briselu", dodala je nemačka kancelarka, prenela je Hina.

FoNet

Nema komentara.