Integracije

Strazbur 13. 12. 2018

Zapadni Balkan prioritet

Potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini oceniila je u sredu ( 12. decembar) u raspravi s evroparlamentarcima da je integracija Zapadnog Balkana jedan od glavnih prioriteta evropske spoljne politike.

"Naš zajednièki cilj je da sve balkanske države uđu u Evropsku uniju. Imamo dva hitna zadatka. Prvo, raditi neumorno s našim prijateljima u Beogradu i Prištini kako bismo mogli sklopiti sporazum s njima i normalizovati odnose. Isto tako moramo otvoriti pregovore sa Skopljem i Tiranom", rekla je Mogerini u raspravi o usvajanju izveštaja o evropskoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, koje je izglasao Evropski parlament.

Prema izveštajima zagrebačkih medija, u raspravi u EP hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko ukazala je na trenutna događanja na jugoistočnoj granici EU, posebno u vezi nemogućnosti formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

"Želim da upozorim da EU, zajedno s gospođom Mogerini, uloži napore da zajedno s drugim svetskim akterima nađe jedan srednji put i neutralnu poziciju te da pomogne da se mir i sigurnost uspostave u ovom delu Europe", sugerisala je Zovko.

Zastupnici EP usvojili su u sredu dve rezolucije o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici u kojima, između ostalog, pozivaju na uspostavu Saveta bezbednosti EU i traže da se oko pomenutih pitanja primeni sistem glasanja kvalifikovanom većinom, umesto jednoglasnog odlučivanja, prenela je agencija Hina iz Strazbura.

Foto: FoNet/AP

Nema komentara.