Integracije

28. 12. 2018

Labava podrška EU

Većina građana Srbije, Crne Gore i Turske nije za evropski put, dok su Makedonci i Albanci većinski pozitivno raspoloženi prema evrointegracijama, pokazuje istraživanje Evropske komisije Eurobarometar, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema tim podacima, 58 odsto građana Srbije i 55 odsto njih u Crnoj Gori nema pozitivan stav prema ulasku u EU. U Turskoj, takođe, preovladava negativno mišljenje o ulasku u EU, 55 odsto građana.

Ovo istraživanje pokazuje da su Albanci apsolutno opredeljeni za Evropu sa 93 odsto, a Makedonci sa 58 odsto građana.

Predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, kaže da ga čude rezultati istraživanja jer domaća istraživanja u poslednje vreme pokazuju da članstvo u EU ima podršku od oko 60 odsto građana.

Prema njegovom mišljenju,  “to je elementarno netačno a i zabrinjavajuće da određene institucije, čak Evropske unije, koriste takve propagandističke manire za potrebe, očigledno, opravdavanja ovih trendova u Evropskoj uniji, koji su negativni u procesu proširenja generalno, a poprilično prema frontrunnerima tog procesa,” izveštava RSE.

Potpredsednica Evropskog pokreta Srbije Maja Bobić, međutim, potvrđuje da evrointegracije u Srbiji imaju labavu podršku I kaže da se podaci Eurobarometra podudaraju sa trendovima u Srbiji.

"U Srbiji već od 2011. imate taj jedan kolebljivi trend podrške Evropskoj uniji u smislu kada se postave referendumska pitanja na koja moraju da se izjasne da li su za ili ne,” imate nešto malo preko 50 odsto za ulazak Srbije u EU, kaže Bobić.

Ona navodi da posljednjih  7-8 godina raste broj građana koji imaju sve manje poverenja da bi članstvo u EU značilo bilo šta dobro za njih lično ili za državu.

Prema njenim rečima, ima dosta uzroka takvom raspoloženju i među domaćim akterima koji šalju kontradiktorne poruke.

“S druge strane, proces traje zaista predugo, Srbija je već 19 godina u procesu, a tek je zemlja kandidat i otvorila je 16 pregovarčkih poglavlja,” ističe Bobić.

Kada je reč o ulasku Srbije u EU eventualno 2025. godine, ona kaže da je  “jako  slabo poverenje da je to moguće da se izvede do tog datuma ili negde u predvidljivoj budućnosti."

RSE/ FoNet

Nema komentara.