Integracije

Brisel 29. 05. 2019

Jače reforme u vladavini prava

Srbija je postigla napredak u različitim oblastima, ali treba da pokaže veću odlučnost na evropskom putu i ojača napore u ključnim oblastima, da snažnije i uverljivije sprovodi reforme, posebno u oblasti vladavine prava, ocenio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pitanja proširenja Johanes Han.

 

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, prema rečima Hana, obe strane treba da stvore bolji ambijent i izbegnu akcije koje druga strana može protumačiti kao provokacije.

On je ukazao na važnost nastavka pregovora Srbije i Kosova, kako bi bila nastavljena evropska integracija i najavio da će tokom juna i jula biti uloženi novi i dodatni napori kako bi se odblokirao dijalog.

Komesar je istakao da Priština treba da ukine takse koje jer anije uvela i da se fokusira na dogovor sa Srbijom.

"Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile susenku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute", poručio je Han i dodao da obe strane treba da se uzdrže od provokacija.

On navodi i da dijalogom treba da bude postignut pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Han je istakao i da bi potencijalni kandidati za članstvo u EU trebalo više da učine za pomirenje i dobrosusedske odnose, jer EU ne želi da uvozi nerešene sporove.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da jučerašnji događaji na Kosovu pokazuju da Beograd i Priština treba što pre da se vrate za pregovarački sto.

Mogerini smatra da je dogovor moguć i poručuje da je spremna da već sutra počne nove razgovore, ukoliko obe strane pokažu spremnost

"Podstičem obe strane na to", poručila je Mogerini.

Han je uputio zajedničku poruku Srbiji i Crnoj Gori ovažnosti vladavine prava, uz ocenu da je to ključni preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose napravosuđe i osnovna prava, kao i na slobodu i bezbednost.

Poručio je i da će EU nastaviti podršku Bosni i Hercegovinina njenom evropskom putu. 

FoNet

Nema komentara.