Integracije

Berlin 06. 06. 2019

Haradinaj za sporazum

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da podržava postizanje sporazuma sa Srbijom koji bi doprineo recipročnom priznanju u sklopu postojećih granica dve države.

On je to izjavio tokom posete Berlinu, gde se u jutarnjim satima sastao sa Parlamentarnom grupom za Jugoistočnu Evropu Bundestaga. On će se u toku dana sastati i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Sa nemačkim poslanicima razgovarali smo o dešavanjima na Kosovu i u regionu, o uskoj saradnji Kosova i Nemačke i o procesu dijaloga sa Srbijom", napisao je on na Fejsbuku,dodajući da je "istakao svoj stav da je Kosovo za dijalog, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultovao priznanje u sklopu postojećih granica", naveo je Haradinaj.

"Naglasio sam i da su građani Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji ne uživaju slobodu kretanja, zbog viznog režima, i da očekuju od Nemačke da ovom procesu da pozitivan epilog", dodao je Haradinaj.

Očekuje se da će se na sastanku sa nemačkom kancelarkom razgovarati i o pripremama za samit Kosova i Srbije u Parizu, 1. jula, a što je nastavak Berlinskog, održanog 29.aprila. Cilj ovih sastanaka u evropskim gradovima jesu postavljanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

•Vučić: Ja sam za razgraničenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sezalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to"apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe". On je za televiziju Prva rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće toljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", rekao je predsednik Srbije. 

FoNet/RSE

Nema komentara.