Integracije

Brisel 18. 06. 2019

Nejedinstvena EU

Zapadni Balkan je na dnevnom redu EU ove nedelje, ali Evropa nije jedinstvena povodom prijema balkanskih zemalja, javlja RTS iz Brisela.

Ministri spoljnih i evropskih poslova raspravljaće i o Srbiji, ali glavno pitanje je hoće li Severna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svetlo za početak pregovora.

Unutar EU, 14 zemalja članica, mahom iz Istočne Evrope plus Austrija i Italija, zatražilo je da EU nastavi širenje na Balkan, otvori pregovore sa Severnom Makdonijom i Albanijomu junu i tako očuva kredibilitet i uticaj u regionu.

Ali tom stavu se nisu se pridružile dve najveće zemlje, Nemačka i Francuska, kao ni Holandija i Danska.

U nedostatku konsenzusa, moguće je još jedno odlaganje odluke, viđeno prošlog juna, kao što je nagovestio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Moramo da objasnimo onima koji su iz unutrašnjih političkih razloga protiv, zašto treba otvoriti pregovore narednih meseci, poručio je Junker.

On nije fokusiran na jun, jer će možda potrajati duže, ali mora biti jasno da je došao trenutak za otvaranje pregovora.

Novo odlaganje nosi velike politicke rizike i za Tiranu i Skoplje. Premijer Zaev najavio je ostavku u slučaju negativne odluke.

Prema rečima novinarske Tanje Milevske, mada je Angela Merkel rekla Zaevu da će Bundestag pozitivnu odluku doneti u septembru, još postoji nada da bi neki pozitivni signal mogao da stigne već sada.

To bi omogućilo premijeru da javnosti predstavi neki rezultat, jer bi čekanje do kraja godine bio politički problem, ukazuje Milevska.

Politički problem u najavi za Tiranu, jer Holandija i druge zemlje najavlju da će odobriti pregovore samo Severnoj Makedoniji, pa je teško predvideti da će Albanija dobiti zeleno svetlo čak i krajem godine.

Albanska novinarka Erisa Zukaj podseća na reči premijera Edija Rame da je Albanija zaslužila otvaranje pregovora, ali da se zemlje članice s tim uopšte ne slažu.

Ona predviđa da će to biti ozbiljan politički udarac za premijera, jer znači da Albanija već šest godina nijeo stvarila nijedan korak u EU integracijama.

Milevska dodaje da neki u EU žele da Albaniju i Severnu Makedoniju posmatraju kao paket.

Očito je, međutim, da je Albanija, ne samo veći problem za javnost u nekim zemljama, već i objektivno. Ako se gleda izveštaj Evropske komisije, jasno je da je Makedonija postigla više, tvrdi Milevska.

Kompromis između zemalja, bar u slučaju Severne Makedonije mogao bi da bude odluka o jasno oročenom odlaganju pozitivne odluke do septembra ili oktobra.

Sada je jasno da pregovori nece biti otvoreni u junu I da će odluka biti pomerena za septembar, kako bi bi bila potvrdjena na samitu lidera EU u oktobru.

Trenutna deabata vodi se jos o tome da li posle novog odlaganja sledi automatski pozitivna odluka ili je u pitanju - samo jos jedno odlaganje.

FoNet/RTS

Nema komentara.