Integracije

Bled 04. 09. 2019

EU nedovršena bez Zapadnog Balkana

Evropska unija će uvek biti nedovršen posao bez Zapadnog Balkana, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu tokom panela posvećenog Zapadnom Balkanu - "Evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost", održanog na 14. Bledskom strateškom forumu.

Bregu je ocenila da dalje odlaganje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja rizik i da bi neostvarivanje donelo nestabilnost, imigracije i nekonstruktivan uticaj drugih geopolitičkih aktera.

Prema njenim rečima, svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlaganje rešavanja nastalih problema, a niko sebi ne može da priušti luksuz da i dalje gubi vreme, jer je trećina stanovništva otišla iz regiona u proteklih pet godina.

"To su stvarni problemi regiona. Na nama je da to promenimo i transformišeno naša društva. EU mora da prepozna ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak", istakla je Bregu.

Kako bi ubrzale saradnju, vlade u regionu su se obavezale da će sprovesti u delo regionalni ekonomski prostor (REA), a Bregu je istakla da se nadala da će to biti uspešnije.

"Uspeli smo sa regionalnim sporazumom o romingu, što je znak da stvari mogu da idu napred kad postoji politička volja, ali s druge strane kad govorimo o mobilnosti i sporazumu omeđusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regionu - čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao", upitala je Bregu.

Kao primer je navela građane Kosova koji ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tokom prošle godine je broj odbijenih zahteva za vizu premašio broj izdatih viza.

Regionalna saradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne saradnje, i to više negovlade, rekla je Bregu.

Ona je navela da 74 odsto građana, prema podacima Balkanskog barometra za 2019, misli da će regionalna saradnja unaprediti njihove živote mnogo brže nego ćlanstvo u EU.

"Podrška članstvu u Evropskoj uniji iznosi 56 odsto. Ljudi veruju da će to bolje funkcionisati sa njihovim susedima, a da bi se to ostvarilo, svi treba da dele istu viziju", poručila je generalna sekretarka RCC.

FoNet

Nema komentara.