Pisana verzija

11. 03. 2018

Stabilokratija vs demokratija

Vučić ima podršku Zapada zato što prilično dosledno sprovodi ono što je njihova politika, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, dok narodni poslanik Žarko Korać upozorava da ta podrška razara opoziciju.

U noći posle izbora u Beogradu šampanjac je tekao u sedištu Srpske napredne stranke  (SNS), a nije teško pretpostaviti da se i u evropskim centralama, poput Brisela i Berlina, ako ne slavilo, ono bar odahnulo, što Jovanović tumači “pobedom zapadnih geopolitičkih interesa na Balkanu, u ovom slučaju u Srbiji”.

Osvrćući se i na Vučićeve diplomatske susrete u danima pre beogradskih izbora, Jovanović je FoNetu, izjavio da predsednik SNS i predsednik Srbije “ima tu podršku, ne zato što je lep i pametan, kao što on možda misli”.

“Mislim, međutim, da je on dovoljno lucidan da ne misli da je to baš tako”, procenio je Jovanović, kao sagovornik novinarke Tamare Skrozza u serijalu Kvaka 23.

Prema stavu Jovanovića, uprkos tome što Vučić manipuliše, pa se to ne vidi kod građana, a posebno pristalica SNS,  on “prilično dosledno sprovodi ono što je politika Zapada".

Posle februarskih poseta Beogradu Sergeja Lavrova, Žan Klod Junkera i Johanesa Hana, koji je dolazio čak dva puta, kao i Vučićevog sastanka sa Angelom Merkel u Berlinu, Korać ukazuje da “ne postoji nijedna politička ličnost na ovom svetu koja neće reći da to nije direktna podrška”.

Merkelova je mogla tu posetu da odloži za sedam dana, a naravno nije, što je deo jednog velikog mozaika koji možda ne znači toliko prosečnim građanima Srbije, koliko razbija opoziciju, predočio je Korać.

On smatra da Vučić to radi iz pragmatičnih razloga, najpre zato što mu je ta podrška potrebna, jer  ne može da govori o evropskim integracijama, a da nema podršku Nemačke i Francuske.

Ali, ona s druge strane razara opoziciju, ponovio je Korać i objasnio da se kod opozicionih birača onda postavlja pitanje: “Koga zapravo Zapad podržava, o čemu se ovde radi?"  

Uprkos potpuno ideološki različitim pozicijama Jovanovića i Koraća, iz njihovih stavova proističe da se očigledno radi o davanju vetra u leža čoveku kojeg i Evropa i Rusija vide kao garanta stabilnosti u regionu, ali i onog ko će konačno rešiti kosovsku krizu.  

Zbog toga, žmuri se na mnogo onoga pred čim ne bi smele da se zatvaraju oči, a svaki novi izbori daju pokriće za takvu strategiju, što potvrđuju i Jovanovićeve reči da “Zapad nema problem s vremenom”.

“Oni imaju strateško promišljanje, to je ono što Srbima fali - i ne samo Srbima, već i nekim drugim istočnim narodima. Vučić to sprovodi, polagano, ali sigurno, i zato ima podršku, i imaće tu podršku sve dok to bude radio”, predviđa Jovanović.

Onog dana - u šta on ne veruje da će se desiti – “ali, ako se desi taj dan da skrene s tog kursa, biće napadnut i biće naravno svrgnut, što nije ništa novo".

S druge strane, Korać tvrdi da "njih zaista mnogo ne interesuju ljudska prava, sloboda medija, kako izgledaju pravosudni sistem i pravni sistem u celini”.

Kada mi to njima kažemo, oni nama uzvrate "da će to  doći na red u jednom trenutku", što je jako ciničan odgovor.

Vučić je shvatio da Evropu interesuju odnosi Beograda i Prištine, “i - ako pažljivo pogledate - on jedino o tome i govori", uočio je Korać.  

"Kad s njima razgovara, on o tome govori i to je jedina tema po kojoj oni njega mere”, smatra Korać i konstatuje da je ”to ono što Tadić nije shvatio".  

Ako je suditi i po izjavama Jovanovića i Koraća, EU kao da ne shvata da nema stabilnosti bez demokratije, a da demokratije nema bez osnovnih vrednosti i vladavine prava, zaboravljajući i da s prethodnim garantom mira i stabilnosti nisu baš najbolje prošle ni Srbija, a ni Evropa. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.