Pisana verzija

25. 03. 2018

Borba sudija za gradjane

Predloženi tekst izmena Ustava ne dovodi do nezavisnosti pravosuđa i podele vlasti, već pravosuđe vraća u mnogo zavisniji položaj nego što je danas, tvrdi direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević, dok advokat Božo Prelević upozorava da pravu cenu takvih izmena neće platiti sudije, nego građani.

Ministarka Nela Kuburović predočila je 16. marta da pravosuđe nije jedino koje se pita o ustavnim promenama, što Antonijević, u izjavi FoNetu, ne tumači kao "čvrsto NE, već više kao pokušaj pregovaranja".

Antonijević je novinarki Tamari Skrozza rekao da je tekstp redloženih izmena takav da na svaku njegovu "tačku i zarez možete da stavite zamerku, i iz ugla struke, kako je taj tekst pisan, ali iz ugla sadržine".

"Nadam se da ovakva radna verzija teksta ne može da ode Venecijanskoj komisiji", naglasio je Antonijević, kao sagovornik u serijalu Kvaka 23.

S druge strane, Prelević ukazuje na mogućnost da se "na mala vrata", uz odredbe o pravosuđu, u Ustav unesu izmene o načinu promene samog Ustava, kojima bi se sve promene u vezis Kosovom kasnije obavile u parlamentu.

"Oni će da urade sve da se o Kosovu ne odlučuje referendumom", rekao je Prelević za FoNet, napominjući da je promena odredbi o pravosuđu ipak neophodna, ako je kvalitetna.

I Antonijević smatra da zaista postoji mogućnost da se "još neke od tema nađu u okviru referendumskog pitanja", ali napominje da za sada nema naznaka o tome.

On ističe da se referendum mora organizovati, ukoliko se menja bilo koji deo Ustava koji se odnosi na vlast i na državne organe, pa će tako, i u slučaju pravosuđa, građani moći da kažu svoje DA ili NE za ono što je predloženo.

"Verujem da je samo pravosuđe dovoljno jaka oblast o kojoj građani žele da daju svoje mišljenje", rekao je Antonijević,koji se nada da "neće uroditi plodom ova kampanja Ministarstva koja ide protiv sudija i tužilaca".

Po njemu, u sudovima ima ljudi koji časno i pošteno rade svoj posao, kao i onih koji moraju proći kroz disciplinske postupke, ali "nije na Ministarstvu da vodi ovakvu kampanju protiv sudova".

Prelević objašnjava da se u ovom trenutku sudije bore za građane, ali da mu se čini da građani to ne razumeju.

On ukazuje da sudije neće plaćati cenu odsustva pravde, odnosno da će njih samo "biti sramota" i da će biti zavisni, ali da nisu oni ti koji su biraju "tu vrstu Ustava".

"Ako nema nezavisnog suda, onda nema pravde", predočio je Prelević u serijalu Kvaka 23.

I on i Antonijević su uvereni da su reforme pravosuđa neophodne, ali da bi nadležni morali da prihvate sugestije onih na koje se ustavne izmene najdirektnije odnose.

Ne zbog zaposlenih u pravosuđu, već zbog nezavisnosti pravosuđa, kao nepohodnog segmenta demokratskog društva.(kraj) zvs/ts

Nema komentara.