Pisana verzija

13. 05. 2018

Sputavanje kontrole vlasti

Onemogućavanje Rodoljubu Šabiću da dobije bezbednosni sertifikat pokazuje ambiciju da se ograniči kontrola vlasti, smatra Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, dok Dino Jahhić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije tvrdi da bez insitucije Poverenika za informacije istraživački novinari ne mogu da rade.

Iako je do sada redovno dobijao sertifikat za pristup tajnim podacima, i bio među malobrojnima kojem je taj dokument odobren više puta, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u ovom trenutku i dalje čeka da mu se odobri pristup grupi vrlo osetljivih podataka u rangu državne tajne.

Ističući da bez ovog dokumenta Poverenik ne može da obavlja svoje funkcije, Erceg napominje da on sada nije u prilici da postupa po žalbama građana i utvrdi da li organ vlasti opravdano sakriva neki podatak od javnosti.

"Ako se traže podaci o imovini nekog javnog zvaničnika, a država uskrati taj dokument pod izgovorom tajnosti, Poverenik ne može bez sertifikata da proveri da li je taj dokument opravdano označen stepenom tajnosti", objašnjava Erceg u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Istaživač BCBP je u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza podsetio da je uloga mehanizama kontrole vlasti da "čuvaju
građane i državu od samovolje pojedinaca, partija i od koncentracije moći".

Vlast ima ambiciju da tu kontrolu ograniči, ocenio je Erceg i predočio da praksa Poverenika u 2017. jasno govori o tom trendu.

"U 2017, organi javne vlasti su čak šest puta odbili da povereniku daju uvid u tajne podatke, iako je on tada imao sertifikat", ilustruje Erceg, napominjući da se prethodno, tokom proteklih 10 godina, to dogodilo samo jednom.

O značaju institucije Poverenika i njegovom pravu da ima uvid u tajna dokumenta, najbolje govori činjenica da su - upravo zahvaljujući podacima koje je vlast pokušala da sakrije - novinarske istraživačke mreže u Srbiji razotkrile mnogo slučajeva korupcije i nepoštovanja zakona, što im je donelo najvažnija domaća i međunarodna novinarska priznanja.

Glavni i odgovorni urednik CINS Dino Jahić smatra da taj Centar sigurno ne bi mogao da radi kao do sada da nema institucije Poverenika.

U razgovoru za FoNet on ističe da istraživački novinari do velikog dela informacija koje koriste, dokaze upravo zato što postoji ta institucija, ilustrujući to podatkom da su neke nagrađene priče bazirane i na više od 400 zahteva za pristup informacijama.

"To je jako velika količina podataka i jako veliki posao, i bez instituta Poverenika to jednostavno ne bi moglo da se realizuje u obimu na koji smo mi navikli", objašnjava Jahić.

Šabiću mandat ističe 22. decembra ove godine. Posle njega, pitanje je kako će izgledati dugo građena i sa svih strana nagrađivana institucija.

Posebno imajući u vidu onemogućavanje pristupa tajnim dokumentima, kao poslednji u dugom nizu pritisaka koje ova institucija već godinama trpi.

Sagovornici Kvake 23, kao i veliki deo javnosti, saglasni su da bez nezavisne institucije poverenika nema ni demokratske kontrole vlasti.

Bez koje, opet, teško može da se govori o demokratskom društvu. (kraj) 

Nema komentara.