Pisana verzija

03. 06. 2018

Ni stida, ni straha

Imenovanjem Siniše Malog za ministra finansija, Aleksandar Vučić poručuje da "nema ni stida, ni straha i da je sve dozvoljeno", smatra sociolog Jovo Bakić, što novinarka KRIK Dragana Pećo vidi kao još jednu potvrdu da postoje povlašćeni i da nema prave borbe protiv kriminala i korupcije.

Ona je FoNetu izjavila da nijedan slučaj koji su novinari istražili i objavili, a koji je povezan s novim ministrom finansija, nije ispitan do kraja, niti ima sudski epilog.

"Dokumentacija Uprave za sprečavanje pranja novca pokazuje da je Siniša Mali umešan u pranje novca, a on je danas na čelu ministarstva kojem pripada ta uprava", ukazala je Pećo.

Kako zbog toga možemo da očekujemo da će Mali da odgovara u skorije vreme, upitala je Pećo u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza, u okviru serijala Kvaka 23.

S druge strane, Bakić predviđa da "možemo da očekujemo štošta", jer odnosi u "uigranom tandemu" Vučića i Malog mogu da se promene.

On je, u okviru serijala Kvaka 23, ocenio da "ovde sve zavisi od volje jednog čoveka, od onoga šta će njemu u određenom trenutku da dođe u glavu".

"Da li će mu biti oportuno da žrtvuje jednog za njega vrlo značajnog igrača, kao što je Siniša Mali, ili ne", objasnio je Bakić za FoNet.

Nelagalno rušenje objekata u Savamali, mahinacije u vezi s Beogradom na vodi, izgradnja fontane na Slaviji, novogodišnja jelka koja košta 83 hiljade evra, ugovori o kupovini 24 stana u Bugarskoj, sumnjivi doktorat...neke su od afera u kojima glavnu ulogu igra upravo novi ministar finansija.

Ipak, baš zbog "uigranosti tandema", kako to naziva Bakić, malo je onih koji su bili iznenađeni imenovanjem novog ministra.

Takvi "šamari" demokratskoj javnosti u Srbiji više nisu neuobičajeni. Postavlja se, međutim, pitanje da li je u ovom trenutku Mali potrebniji Vladi Srbije, ili ona njemu?

Odgovarajući na to pitanje, Pećo kaže da je potreba obostrana, odnosno da su oni "jedni drugima potrebni", jer Mali možda ima više informacija nego što se pretpostavlja.

Ona podseća da "mi do danas ne znamo za koga je Siniša Mali kupovao one stanove u Bugarskoj, dok je bio finansijski savetnik Aleksandra Vučića".

"Tako da je potreban on njima, a potrebni su i oni njemu. Jer, da njega neko sada pusti niz vodu, on bi sa sobom povukao još neke", procenjuje Pećo.

Bakić tu situaciju prikazuje slikovito, konstatujući da međusobna zavisnost Malog i Vlade Srbije "zavisi od toga ko je tu krpa, a ko zakrpa".

U suštini, sasvim je svejedno. Zemlji Srbiji i ovom društvu nisu potrebni ni ovakva Vlada, ni Siniša Mali, zaključio je Bakić. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.