Pisana verzija

24. 06. 2018

Varijante i konsekvence

Potpisivanjem sporazuma Atine i Skoplja o imenu Makedonije apsolvirano je jedno teško regionalno pitanje i razobličeno da "probleme fabrikuju političari", izjavio je u intervjuu FoNetu direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, koji smatra da je fokus sada okrenut na rešavanje problema Kosova.

"Mislim da je i to jedan od razloga nervoze Beograda", ocenio je Popov u okviru serijala Kvaka 23, ukazujući da srpske vlasti, pored ruskih, nisu čestitale Makedoniji i Grčkoj sporazum postignut posle 25 godina.

On je, u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, podsetio da su "srpske vlasti bile bliske sa VMRO DPMNE, ne samo ideološki, već i po rigidnom načinu vladanja", ali je skrenuo pažnju i na "surevnjivost lidera".

Prema rečima Popova, premijer Makedonije Zoran Zaev preuzeo je "titulu" faktora stabilnosti u regionu i pokazao da se "državničkim ponašanjem mogu rešavati i najkomplikovaniji problemi".

"Zaev je prvo pokazao da se može postići sporazum sa Albancima, a potom i da se najkomplikovaniji problem, koji se decenijama vuče, može rešiti i da se zamrznuti konflikt ne isplati". obrazložio je Popov.

On smatra da posle potpisa Zaeva i Aleksisa Ciprasa ostaje dilema da li je zabluda da stranke sa "patriotskim kapacitetom" mogu rešavati stvari, što je preovlađivalo kao ideja Zapada kada je podržao dolazak Srpske napredne stranke (SNS) na vlast".

Slučaj Skoplja i Atine "pokazuje da treba imati i državničke i demokratske kapacitete", ocenio je Popov i podsetio da je Makedonija prošle godine bila na ivici građanskog rata.

U kontekstu činjenice da je bivši premijer Nikola Gruevski dugo imao podršku Evropske unije (EU), on je primetio da "međuarodna zajednica odreaguje tek kada u regionu počnemo da pravimo velike probleme".

Govoreći o unutrašnjim prilikama u Srbiji i rešavanju kosovskog problema, Popov je predočio da jača međunarodni pritisak na obe strane u pravcu konačnog rešenja i da se u dobroj meri već "oročava potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma".

"Vidi se da je cela pažnja međunarodne zajednice usmerena sada na Kosovo, tim pre što Nemačka, Francuska i neke druge zemlje insisitiraju da se aktivnije uključe u taj proces, uz prigovor Mogerinijevoj da nije bila dovoljno energična", rekao je Popov.

On tvrdi da su "obe strane već dobile nekoliko predloga mogućeg rešenja", ali napominje da ono što procuri u javnost mogu da budu i dimne zavese i probni baloni, poput eventualne "podele Kosova ili ideje o Rambujeu 2, pogotovo kada se zna da su nam posle Rambujea i bombe pale na glavu"

Do javnosti stižu zbunjujuće izjave, ukazuje Popov, jer na jednoj strani "rusofilska struja u Vladi šalje signale da se nećemo nikada odreći Kosova, da nam Evropa nije bitna, dok su na drugoj strani izjave poput one premijerkine nemačkom Veltu".

Ta je izjava, prema njegovim rečima, "slična onome što je u više navrata ponovio i sam predsednik Vučić da treba da raskrstimo sa raznim mitovima, da pogledamo istini u oči i da Kosovo već odavno ne kontolišemo".

"Problem je u tome što se ne zna da li sama vlast, sama vladajuća garnitura, zna u kom pravcu plovi ovaj brod", objašnjava Popov i pominje dve moguće varijante, "koje obe imaju svoje konsekvence".

Prema njegovom tumačenju, "jedna je da se istraje na evropskom putu po svaku cenu, a druga da se od njega odustane".

Od iluzije da smo mi veliki svetski igrači, vladajuća garnitura je, kako tvrdi Popov, "došla na to da smo se zapravo prekombinovali i da smo saterani u ćošak".

"Sad moramo da biramo između dve varijante od kojih su i jedna i druga po samu vlast rizične", ocenio je direktor Centra za regionalizam, koji je ostanak na putu EU i potpisivanje sporazuma sa Kosovom opisao kao "gutanje velike žabe", uz "otpor Crkve i desnice".

On je, pri tome, napomenuo da postoje još tri "manje žabe" - vladavina prava i jačanje institucija, odnos prema Rusiji i uskladjivanje spoljne politike sa EU, kao i stabilnost u regionu.

Gledajući kroz tabloide i prorežimske medije, Vučić stvara alibi da se ne potpiše sporazum sa Kosovom i u tom smislu se kreira i javno mnjenje, tvrdi Popov i podseća da je, prema jednom istraživanju iz marta, "81 procenat građana spreman da se odrekne EU zarad Kosova".

Prema njegovom stavu, "ova vlast je imala šest godina fore da stvori sasvim drugačije javno mnjenje, ukoliko želi da apsolvira problem Kosova i nastavi putem evropskih integracija, ali to nije urađeno".

Kada pogledaju prorežimske medije, predstavnici međunarodne zajednice vide da oni "liče na oglasne table Sputnjika, da su svi proruski i antizapadni do kraja", tvrdi Popov.

On je zato zabrinut celom atmosferom, "pogotovo ako dođe do referenduma", uveren da kritike koje stižu iz EU u pogledu vladavine prava, pa i razgovora oko Kosova, na Vučića deluju destimulativno, jer se nalazi pod velikim pritiskom da nešto reši.

Zapad ne želi da trpi odlaganje, objasnio je Popov, koji veruje da je Vučić "shvatio i da se možda prekombinovao".

On misli da i "srpska i kosovska vlast shvataju da kada pređu taj kamen koji se zove Kosovo, kada se taj problem apsolvira, onda dolaze oni stvarni problemi koje oni neće moći da rešavaju, jer za njih nemaju demokratski kapacitet".

Upitan da li EU više kritikuje Srbiju jer ne rešava Kosovo, ili zato što ne ispunjava poglavlja 23 i 24, Popov je odgovorio "da je u pitanju i jedno i drugo" i Angelu Merkel označio kao "najvećeg krivca" što se Vučiću "gledalo kroz prste za urušavanje vladavine prava".

Ona je bila njegov veliki mentor i zaštitnik, ali je njena pozicija posle izbora u Nemačkoj oslabila i unutar zemlje i unutar EU, pa tu činjenicu Popov vidi kao jedan od mogućih faktora pojačanih kritika.

Komentarišući "dupli skepticizam" sa kojim se suočava Srbija, evropski "skepticizam prema proširenju", ali i domaći evroskepricizam, Popov je ocenio da se ta "dva skepticizma međusobno hrane".

Evropski skepticizam prema proširenju daje alibi onima koji su protiv ulaska u EU da kažu "da nas Evropa zapravo i neće i da je sve jedna velika igra da bi predali Kosovo na miru, a posle je pitanje da li ćemo ikada ući u EU", zaključio je Popov. (kraj) zvs/dac 

Nema komentara.