Pisana verzija

16. 09. 2018

Vlada zakon jačeg

Ovo je velika renesansa demokratskog nacionalizma, pa inercija i one koji po svom političkom habitusu nisu desno uvlači u taj desni prostor, smatra novinar Zoran Panović, ali njegov kolega Slobodan Georgiev ukazuje da je stanje u Srbiji toliko loše da ne može ni da se priča o pojmovima levice, desnice i centra.

"To su kategorije za neka uređena društva, gde se znaju pravila, gde postoji izgrađen sistem, gde postoji poštovanje tog sistema, i gde svi učesnici u političkom životu priznaju da postoje i neki drugi učesnici u političkom životu", rekao je Georgiev u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Po njemu, glavna tema nisu programi ili tačke, poput onih koje je napravio Savez za Srbiju (SzS), baš kao ni pitanje levice i desnice, već je "stvar mnogo drastičnija" i tiče se osnovnih vrednosti.

"Dakle, da li smo mi za to da ovo bude zemlja u kojoj vlada zakon, ili zemlja u kojoj vlada zakon jačeg", upitao je Georgiev, koji smatra da se na tome Srbija deli.

S druge strane, Panović deo opozicije okupljen oko SzS naziva "Deposom 3", insistirajući da je on nastao kao posledica "velike renesanse demokratskog nacionalizma" i rehabilitacije lika i dela Vojislava Koštunice.

"Mislim da su lideri opozicije, kao što mi kažu neki od njih iz SzS, svesni da nijedan od njih ipak nije Koštunica, i da moraju da sačekaju novog Koštunicu", rekao je Panović, upitan o razlozima zbog kojih opozicija deluje kao pomalo desničarska i antievropska verzija samog Aleksandra Vučića.

Sagovornici FoNeta ne dele stavove ni kada je u reč o poziciji Evropske unije (EU) i tezama da je za eventualnu pobedu bilo koje političke opcije, neophodna podrška najmočnijih evropskih lidera.

Oni, međutim, i dalje otvoreno podržavaju Vučića i ne osvrću se na kršenje ljudskih prava i urušavanje demokratskog poretka u Srbiji.

Panović je, citirajući profesora Slavišu Orlovića, ocenio da je za promenu vlasti u Srbiji neophodno da se ispune dva kriterijuma: da većina građana želi tu promenu, ali da to želi i strani faktor, Zapad i po mogućstvu Rusija.

On podseća da su ta dva kriterijuma bila ispunjena i 2000, kada je vlast izgubio Slobodan Milošević, kao i 2012. kada je vlast pripala Vučiću.

Po njemu, za sada nije ispunjen ni jedan od ta dva kriterijuma.

"Ali, čak i ako većina građana želi, a ne želi je međunarodna zajednica, opet će do promene teško doći", rekao je Panović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Sasvim suprotno, Georgiev smatra da je mnogo važnije praviti koalicije u Srbiji, probati da se za svoju ideju izboriš ovde, kod ljudi koji još imaju neki uticaj, koji zapošljavaju neke ljude.

"Ako oni prihvate tvoju ideju, ako oni vide da je to relevantno, da je to njima nešto važno, onda imaš šanse, onda će Evropa i Amerika sami doći. Videće, pa ovi su ozbiljni, ovi imaju neki veći front", rekao je Georgiev za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.