Pisana verzija

23. 09. 2018

Američki pečat

Amerika ne priznaje nijedno rešenje koje nema njen pečat, tvrdi novinar Momčilo Pantelić, dok njegov kolega Milan Mišić, takođe nekadašnji dopisnik iz Vašingtona, smatra da je, i pored poruke SAD da će prihvatiti svako dogovoreno rešenje za Kosovo, pitanje da li Beograd i Priština mogu međusobno da se dogovore.

Kao sagovornik FoNeta, u okviru serijala Kvaka 23, Mišić podseća da su se u Beloj kući promenili ljudi koji se bave ovim delom sveta.


Prema njegovoj oceni, iz toga proističe i činjenica da se o mogućim rešenjima kosovskog problema govori nešto drugačije nego pre, ali da to ne znači da se promenio i stav SAD.

Mišić napominje da Balkan svakako nije u primarnom američkom fokusu, s obzirom na količinu problema s kojima se danas suočava Donald Tramp.


S druge strane, mi osećamo jedan napor, koji verovatno potiče iz američke ambasade, da se ublaži antiamerikanizam koji postoji u Srbiji, ocenio je Mišić, analizirajući trenutne odnose SAD i Srbije, koji su naizgled vrlo skladni.

Utisak je, naime, da takav sklad u poslednje vreme ništa ne može da poremeti. Americi kao da ne smeta ni to što se baš u trenutku razbuktavanja američko - kineskog trgovinskog rata, Aleksandar Vučić nalazi u poseti Kini.

Vašinton javno ne govori ni o učešću na ruskim vojnim paradama, ni o potenciranju bratstva s Vladimirom Putinom, dok poruke interno prenete na Andrićevom vencu ostaju tajna.

Uglavnom, iz SAD mesecima ne dolaze nikakve packe, ali se zato slavi stogodišnjica podizanja srpske zastave na Beloj kuĆi i laskavim promotivnim spotovima popravlja američki imidž u Srbiji.

Uporedo s uzajamnim posetama najviših državnih funkcionera i pregovarača, humanitarnim i akcijama društvene odgovornosti u organizaciji ambasade, najveće iznenađenje usledilo je na izmaku leta - kada je Vašington načelno podržao ideju o korekciji granica sa Kosovom i navodno svaki dogovor koji postignu dve strane.

"Ako Amerika kaže, što nije radila do sad, da će poštovati dogovor Beograda i Prištine, to je velika promena", naglasio je Momčilo Pantelić, ali je istovremeno FoNetu rekao da bi to trebalo uzeti s određenom rezervom.

Po njemu, u svim izjavama, od američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, do senatora Rona Džonsona, stoji da "nemamo ništa protiv dogovora, ali ćemo onda videti koliko to vredi i da li odgovara širim okolnostima na Balkanu ili u regionu".

"Americi smeta što je ovde donedavno bila velika gužva bez nje. Smeta joj ruski uticaj, koji je ovde jak, u to nema sumnje, a smeta joj i kineski prodor, pogotovo ekonomski", ukazuje Pantelić.

U razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza, ni jedan od sagovornika FoNeta ne veruje da će Tramp uskoro doći u Srbiju, kako to već neko vreme najavljuju ovdašnji provladini tabloidi.

"On verovatno nije obavešten šta pišu beogradski tabloidi i nije obavešten da će doći na Balkan", ocenjuje Mišić, podsećajući da je prethodna poseta američkog predsednika Balkanu bila u vreme kada je Barak Obama "svratio u Atinu".

Po Mišiću, i to pokazuje da su srpsko-američki odnosi asimetrični, to jest da su u pitanju "odnosi jedne velike sile i jedne male balkanske zemlje". (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.