Pisana verzija

04. 11. 2018

Strazbur na kraju balade

Najvažniji efekat odlaska predstavnika Šapca, Čajetine i Paraćina u Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope je da ljudi čuju činjenice o tome šta se ovde dešava, smatra poslanica DS Vesna Marjanović, dok predsednik opštine Star grad Marko Bastać ukazuje da će opozicija imati veliki problem ako se posle svedočenja u Strazburu ništa ne dogodi.

U tom slučaju, građani bi trebalo ozbiljno da se zapitaju za koga su glasali, rekao je Bastać, u okviru serijala Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

S druge strane, Marjanović ukazuje da predstavnici tri, od ukupno sedam opština u kojima nije na vlasti SNS, ne bi morali da odlaze u Strazbur i tamo iznose probleme s kojima se suoČavaju, da u Srbiji postoje funkcionalne institucije.


Da možemo da očekujemo da Ustavni sud zaštiti neke principe, a da parlament raspravlja o svim gorućim temama u društvu, objasnila je Marjanović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Pošto se to ne dešava, napomenula je ona, "izgleda da se na kraju balade sve završi pred nekim međunarodnim institucijama, a to ne bi morao da bude slučaj".

Marjanović, pri tome, podseća da je lokalna samouprava garantovana Ustavom Republike Srbije, koji propisuje da ona ne može biti ograničena državnom vlašću. 

Kao predsednik beogradske opštine u kojoj SNS nije na vlasti, Bastać dodaje da su on i drugi predsednici "opozicionih" opština i lokalnih samouprava "pod strašnim pritiskom" i da svakog dana neko pokušava da ih spreči da rade posao za koji su dobili poverenje građana.

On to ilustruje podatkom da je budžet opštine Stari grad za dve godine smanjen sa milijardu i dve stotine miliona na 360 milona dinara.

"Dakle, vi nemate ništa, uzmu vam sve, pa onda morate da objasnite građanima da su oni krivi", objašnjava Bastać.

Prema njegovoj oceni, nadležnima se više isplati da ukinu opštine, nego da im oduzimaju jednu po jednu nadležnost, jer će tako imati bar "uštedu u budžetu".

Bastać pozdravlja odlazak predstavnika Šapca, Čajetine i Paraćina u Strazbur, ali istovremeno napominje da on nema čak ni tu mogućnost, pošto Stari grad ima status gradske opštine, a ne lokalne samouprave.


Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope nadležan je za autonomiju i slobodu lokalnih samouprava, ali je ipak teško pretpostaviti da Evropu, inače po potrebi gluvu i slepu za ono što se u Srbiji "na terenu" dešava, sad odjednom može da potrese situacija u Šapcu, Čajetini ili Paraćinu.

Marjanović je, međutim, izjavila FoNetu da "to, s jedne strane, nije sasvim tačno, a s druge je proizvod velike krize u Evropi i narastajućih problema koje imaju tamošnje demokratske institucije".

A kada oni spašavaju svoju demokratiju, naglasila je Marjanović, svakako da im naša nije toliko bliska i svakako da im ne može biti prioritet.

Ona, ipak, smatra da je dobro da se pred evropskim instiucijama ukazuje na nepravilnosti, čak i kada ne mogu da se očekuju neke snažnije mere, "jer to nije uvek moguće".

"Važno je da bar osećamo da pripadamo nekom širem krugu istomišljenika, nekoj demokratskoj porodici", zaključila je Marjanović. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.