Pisana verzija

09. 12. 2018

Na ivici brijača

Jesmo deo Evrope, ali ne možemo dopustiti da budemo isceđivani i podređeni kao neko šugavo prase, da bismo na kraju dočekali akt milosti, kaže bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović, dok poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić smatra da bi Evropljani pre svega morali sami sa sobom da se dogovore kakvu Evropu sanjaju.

"Do tada će proširenje i integracije sve više biti na papiru, nego u stvarnosti. Jedno se priča, drugo se radi, a treće se dogovara na neformalnim nivoima", ukazala je ona u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Prema njenom tumačenju, strategija Evrope bila je da Srpska napredna stranka (SNS) i Aleksandar Vučić mogu da reše
Kosovo i da vladavina prava nije važna.

Zatim je, kako kaže, "neko oslikao voz", što je Uniju prelomilo ka stavu da je vladavina prava možda ipak važna.

"A 2018, trenutno smo u stanju - niti ima rešenja Kosova, niti ima vladavine prava", predočila je Čomić.

S druge strane, Jovanović koji je spoljne poslove SRJ vodio od 1993. do 1995, misli da je Srbija samu sebe dovela u
sadašnji defanzivan i podređen položaj u odnosu na sve druge, čak i nove kandidate za članstvo u EU.

U takvoj situaciji, kako je ocenio, čak je i Evropa počela da podiže ton i od nas traži da se "približimo na ivicu brijača" ka priznavanju nezavisnosti.

"E sad, ko će to da uradi? Taj ne može da opstane", naglašava Jovanović, uz opasku da je to razumeo i bivši predsednik Boris Tadić koji je "pre žrtvovao vlast, negoli da dođe u takvu situaciju".

Po njemu, ne bi trebalo ni da se iznenađujemo ponašanjem Evropske unije (EU) u situacijama poput drakonskih carina
koje je Priština uvela za proizvode iz Srbije.

"Evropska unija je prvo bila praktično nema, davala neke mutave izjave, da bi u poslednje vreme to malo zaoštrila. Retorički, ali ne i politički", primetio je Jovanović.

Prema njegovom objašnjenju, političko zaoštravanje bilo bi da se kosovske vlasti stave pred izbor - da se ili ponašaju onako kako se od njih očekuje, ili da rizikuju da izgube podršku koju imaju.

"To bi njih moglo da natera da se ozbiljnije ponašaju, ali očigledno da oni tu podršku imaju, bez obzira na to kako se ponašaju. Ako već i samo to ponašanje nije na neki način, indirektno usaglašeno i ohrabreno", predočio je Jovanović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Sagovornici FoNeta različito posmatraju i način rešenja kosovskog pitanja, pri čemu Čomić ističe da bi Albanci i Srbi sami trebalo da odluče o svojoj budućnosti i konačno poštuju pravila o pridruživanju EU na koja su dobrovoljno pristali.

"Ali, sklonost katastrofalnim odlukama je ravnomerno raširena, s tim što Priština sada vodi u najglupljim oodlukama", tvrdi Čomić.

Za razliku od nje, Jovanović smatra da je moguće organizovati međunarodnu konferenciju, ali pod uslovom da bude "osigurana od svake jednostranosti ili pristrasnosti".

Da na njoj, kako je rekao, ne učestvuju samo zapadne zemlje, već i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, poput Rusije, Kine, Indonezije i drugih.

On "ne vidi mogućnost drugog Rambujea, jer to nije bila međunarodna konferencija, to je bio diktat".

To je bila "alibi konferencija", ukazao je Jovanović, koji smatra da ni jedna zemlja, koja iole drži do sebe, ne bi mogla da prihvati ono što je tamo bilo ponuđeno.

Uveren da je sve to bilo namerno učinjeno, Jovanović je zaključio da je to bio izgovor za rat. (kraj) zv/ts

Nema komentara.