Pisana verzija

09. 12. 2018

Antidemokratska demokratija

Pregovori Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije (EU) su propali i ceo proces se vratio na početak, izjavio je u intervjuu FoNetu urednik Spoljnopolitičke rubrike nedeljnika Vreme Andrej Ivanji, koji misli da bi opozicija trebalo da vrati mandate u Skupštini Srbije.

On je, u okviru serijala Kvaka 23, novinarki Danici Vučenić rekao da je ova vlast, "isprva potpisujući briselski sporazum i uvukavši Srbe na Kosovu u institucije, de fakto doprinela zaokruživanju nezavisnosti".

Paralelno je, svodeći spoljnu politiku na to da li će Gvatemala da povuče priznanje, na međunarodnom planu podmetala nogu zaokruživanju kosovske nezavisnosti, objasnio je Ivanji.

"Tu nema nikakve strategije", ukazao je on i konstatovao da se kulminacija takve politike dogodila na Skupštini Interpola, posle čega se srspka vlast ponašala kao da smo "osvojili Svetsko prvenstvo u fudbalu".

Time je "izritirala Prištinu, ali i zapadne zemlje, koje javno kritikuju podizanje carina 100 procenata, a suštinski misle da je reč o iznuđenom potezu", predočio je Ivanji.

On je sadašnji odnos EU i SAD prema Srbiji uporedio sa situacijom iz 2011.godine, kada je "tradicionalno odmerena Angela Merkel", posle razgovora sa Borisom Tadićem o Kosovu, prekinula konferenciju za medije u Beogradu i rekla da više nema vremena.

"Od Vučića se očekivalo da reši problem, a sada tenzija raste i ova vlast je samu sebe svojom politikom dovela do ozbiljog problema, koga su svesni", tvrdi Ivanji.

On je saglasan sa ocenama da je već duže vreme prilično slab kapacitet EU da bilo koga izloži pritisku, što se videlo i prilikom nedavne posete Beogradu i Prištini komesara Johanesa Hana.

Na proleće slede izbori za Evropski parlament, posle kojih ceo sistem EU može da bude blokiran, ako pobede nacionalističke partije, upozorio je Ivanji.

Prema njegovim rečima, sve što "EU u ovom trenutku želi na ovim prostorima je da nema razbijenih glava, bar kada je reč o međunacionalnim odnosima".

Za politiku SAD prema Srbiji, kako tumači Ivanji, "značajan trenutak je provlačenje američkog ambasadora Kajla Skata kroz tabloidno i pinkovsko blato, pošto je na javnom dogadjaju pre dva meseca upozorio da za njegovu zemlju Kosovo nije takozvana država".

"Na jednu malu stvar su zaboravili, da se radi o ambasadoru velesile, a ne nekom evropskom mučeniku koji klima glavom, i da na takav način ne može da se ophodi prema predstavniku SAD", rekao je Ivanji.

On ovo što se događa u Prištini shvata kao početak ozbiljnijeg američkog "zavrtanja ruku" i upućuje na činjenicu da je, uprkos verbalnoj osudi Kosova zbog povećanja taksi, izostala bilo kakva ozbiljnija rekacija Vašingtona.

Ivanji smatra da su SAD "diplomatskim jezikom predsedniku poručile da se od njega očekuje da prestane da blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije".

On, međutim, sada "ima problem da to na unutrašnjem planu objasni, a da ne narastu Boško Obradović i Dveri", ocenio je Ivanji.

Kako je podsetio, godinama je vođena politika "busanja u grudi" i objašnjavanja predsednika lično da je normalno da se "borimo da zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova".

Ivanji misli da je "ovde došlo do fenomena projektovane realnosti", jer Aleksandar Vučić "živi u ubeđenju o sopstvenoj nepobedivosti, veličini, da je apsolutni pravednik, bog, car".

"Ne može da prepozna šta je realna politika. Mada ima mandat da reši problem u ime građana Srbije, sedi i kuka kako je nešto nepravda", misli Ivanji.

On je uveren da se više ne može voditi politika "inercije prema Zapadu", gde "u jednoj ruci držite šibicu, a u drugoj aparat za gašenje požara".

U kojoj "jednom nogom koračate prema Briselu, a drugom, levom, jer na levoj strani je srce, prema Rusiji", ilustrovao je Ivanji.

On je predočio da je na "ovom tlu neraščišćenih istorijskih računa, koje kao da je kontaminirano nekim uljem i benzinom", Vučić vodio imitaciju neke neutralne, nesvrstane Titove politike.

Ona se može voditi neko vreme, ali onda ti se da vreme da razmisliš, da prelomiš, da izvagaš i, ako to ne promeniš, kreće zavrtanje ruku, objašnjava Ivanji.

Prema njegovom stavu, "dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU je propao" i sada treba videti "kuda ćemo dalje".

"Za rat sasvim sigurno uslova nema, niti će ih biti, jer je sa druge strane NATO, a zveckanje oružjem i nastup premijerke Brnabić je samo način na koji se vodi unutrašnja politika plašenjem i zastrašivanjem", rekao je Ivanji.

On, međutim, sumnja da ima "volje i energije da se organizuje međunarodna konferencija", što je predlog koji dolazi iz austrijskih krugova.

Ivanji smatra da su "nas, kao na ulici, mesecima unazad bukvalno ložili da postoji famozni, grandiozni plan predsednika Vučića, a da ga niko nikada nije objasnio".

Onda je, prema njegovim rečima, "predsednik rekao 'pa pošto Srbi neće moj plan, oni hoće produžavanje statusa kvo, šta ja da radim'".

Status kvo zapravo politički odgovara i SNS-u i Ramušu Haradinaju, ocenio je Ivanji, koji smatra da "treba biti slep, pa ne videti da se društvo Srbije svakim danom sve više udaljava od EU".

Uveren da ambasadori "zapadnih zemalja to vide", kao i da se ljudi koji rade na tehničkim detaljima za otvaranje poglavlja verovatno trude, on upozorava da suštinski imamo "antidemokratsku formu demokratije".

Na delu je ukidanje institucija, od parlamenta, do nezavisnih medija, bez kojih ne može da funkcioniše bilo koja demokratija, sa istovremenom izgradnjom kulta ličnosti i veličanjem vođe, rekao je Ivanji.

On je saglasan sa ocenom da smo, zahvaljujući žmurenju EU zbog rešavanja Kosova, ostali i bez tog rešenja i bez vladavine prava i demokratije.

"Govorili su, dobro sve je u redu, treba malo pustiti vremena, biće to, rešiće se stvar, mora da se slegne, Srbija... demokratija... razvijaće se... i sada je došlo do tačke kada će EU, a naročito SAD, reći 'ovo nije ono što smo očekivali'", ocenio je Ivanji.

Prema njegovom stavu, mi smo, istovremeno, ovde u situaciji da se zaoštrava odnos sa Kosovom i da nema demokratije, "već uspostavljanja sve veće vlasti jednog čoveka i jedne partije".

"Ova je vlast, preko medija koje kontroliše, od Kosova napravila faktor na kome se ponovo lome unutrašnje političke prilike, na sličan način na koji je tu temu zloupotrebljavao Slobodan Milošević", tvrdi Ivanji.

U takvim okolnostima, on misli da je, "ukrupnjavanjem Saveza za Srbiju, opozicija dobila nekakve konture, ali da izlazak iz skupštinske sale i organizovanje paralelnog parlamenta nije dovoljno".

Naredni korak opozicije trebalo bi da bude vraćanje mandata u Skupštini Srbije, sugeriše Ivanji i podseća da "godinu dana vladajuća većina blokira sopstveni parlament".

To ne postoji u istoriji politike, samo da niko ništa ne bi mogao da kaže, što pre svega govori o karakteru vlasti, rekao je Ivanji, koji je saglasan sa stavom francuskog Figaroa da je situacija u Srbiji slična devedesetim i periodu kada je Vučić bio ministar informisanja.

Na to, prema njegovom objašnjenju, ukazuje nekoliko faktora, "od agresije u društvu koju projektuje, pre svega, vladajuća garnitura, do činjenice da i danas, kao i u vreme Slobodana Miloševića, imamo neprikosnovenog vođu".

"Ali, postoje i razlike, jer je ova ista garnitura, koja je bila na vlasti i devedesetih, izvukla neke pouke iz tog vremena, pa sada mic po mic otvaramo neka poglavlja u tim famoznim pregovorima sa EU i nemamo ratove, već samo zveckamo oružjem", zaključio je Ivanji. (kraj) zvs/dac

Nema komentara.