Pisana verzija

20. 01. 2019

Rupica na džemperu

Ne može se do zadnjeg trenutka pred ulazak u Evropsku uniju (EU) držati ovaj nivo odnosa sa Rusijom i Kinom, smatra bivši ambasador Srećko Đukić, dok novinar Aleksandar Vasović predviđa da će Rusija koristiti Srbiju i Srbija Rusiju sve dok i jednoj i drugoj strani to odgovara.

On podseća da je Srbija finansijski okrenuta Zapadu, da joj je EU najveći ekonomski partner i najveći donator i da zato nema mnogo izbora, već može da ide u samo jednom pravcu.

Nasuprot tome, napomenuo je Vasović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, Rusija će naći druge partnere čim joj Srbija, "ovakva kakva jeste", ne bude toliko potrebna kao regionalni partner.

Otkako je Crna Gora ušla u NATO, odnosno otkako je Rusija izgubila mogućnost da direktno utiče na zbivanja u Crnoj Gori, sada kada Makedonija ide u pravcu NATO, "to neko ne-NATO ostrvo usred NATO pakta se rapidno smanjuje i sada tu zapravo ostaju Srbija i Republika Srpska (RS)", ocenio je Vasović.

Po njemu, ni Srbija, ni RS, nisu neophodne Rusiji, ali je za Rusiju dobro da ih ima, bar kao deo igre koju međusobno vode velike sile.

"Uvek je dobro imati neku rupicu na tom džemperu, kroz koju čovek može da remeti stvari ako hoće", objašnjava Vasović.

I Đukić ističe da su ekonomski i finansijski odnosi sa EU daleko značajniji, nego sa Rusijom, ali konstatuje da se istovremeno politički režimi i sistemi Srbije i Rusije "međusobno privlače".

On ukazuje da proces usporavanja procesa evropskih integracija traje najmanje godinu dana, što objektivno znači približavanje Moskvi.

"Jako smo blisko momentu kada moramo reći - ne da mi Rusiju ne volimo, ne da imamo nešto protiv Rusije - već da se, ako nam je prioritet EU, moramo opredeliti za ono što diktira EU", naglašava Đukić u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Osvrćući se na političku zloupotrebu posete Vladimira Putina za unutrašnje potrebe vlasti, kao i na pismo kojim lider Dveri Boško Obradović na to upozorava Moskvu, Đukić napominje da je to pismo naišlo na jako veliki odjek među ruskim intelektualcima.

"Oni traže da se Putin sretne i sa srpskom opozicijom i napusti tu politiku da poznaje samo vlast", rekao je Đukić za FoNet.

"Jer, nijedna vlast nije bogom dana za sva vremena. Jednog dana će ta vlast da ode", izjavio je bivši ambasador u Belorusiji i upitao "kome će onda Rusija da gleda u oči?"

S druge strane, Vasović smatra da je bilo logično da će vlast u Srbiji, trenutno suočena s protestima, pokušati da iskoristi priliku i "zaradi neki poen" na poseti Putina.

Prema njegovom tumačenju, ruska strana bi tražila drugačiji protokol, ili ne bi ni došla, da joj to nije odgovaralo.

"To Putinu prija, jer se, zbog sankcija i svega što se dešava, rapidno smanjuje broj zemalja u koje ga pozivaju. I eto njemu prilike da kaže - evo kako su me dočekali, pa makar to bila i Srbija", zaključio je Vasović. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.