Pisana verzija

10. 02. 2019

Devastacija demokratije

Kada imate polarizovanu političku scenu, normalno je da će i komunikacija biti oštra, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, dok Dobrica Veselinović iz pokreta "Ne davimo Beograd" poručuje da bi političke elite trebalo da "preseku" i kažu da verbalno nasilje više nije prihvatljivo.

On tu, pre svega, vidi odgovornost vlasti, i navodi da bi svako ko dolazi sa pozicije moći trebalo da postavi agendu, javni prostor, javnu diskusiju i debatu, ali da se to u Srbiji ne dešava.

"Mi vidimo da sa pozicija moći i vlasti dolazi jedna agenda koja je nasilna, koja je razračunavajuća sa svima koji misle drugačije, i koja zatvara svaki prostor za debatu", ukazuje Veselinović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

S druge strane, on smatra da bi suprotna strana mogla da se ponaša drugačije. Uvrede na ulici ili pretnje preko društvenih mreža nisu smele da budu doživljavane kao nešto normalno i uobičajeno za nekog ko se bavi političkim aktivizmom, ali je i ponašanje učesnika na demonstracijama ponekad doprinosilo opštoj atmosferi verbalnog nasilja.

"Kad imate protest na kome se viče 'Vučiću pederu', a ne postoji jasan otklon od toga, to je signal koji može 'nadole' da ide do krajnjih granica", ocenio je Veselinović.

Ako se na to prvi put ne reaguje, šta će sledeći put biti normalizovano, upitao je Veselinović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Pored polarizacije na političkoj sceni, Dejan Vuk Stanković ovakvu atmosferu objašnjava i mediteranskim kulturnim obrascem, koji politiku shvata "poprilično strasno", bez ravnodušnosti i racionalnosti neophodne da bi društvo bilo tolerantno.

U izjavi FoNetu i on je ukazao na odgovornost aktuelne vlasti koja ima više faktora, počev od toga što se, s jedne strane, oseća dominantno, jer ima veliku podršku.

S druge strane, brani se od svojih političkih neistomišljenika jednom vrstom vrlo oštrog diskursa, ocenjuje Dejan Vuk Stanković, koji ima utisak da "tako naprosto drže mobilnim i pripravnim svoje biračko telo".

On, međutim, smatra i da opozicija često daje povode posle kojih se verbalna kampanja intenzivira i postaje "mnogo žešća nego što bi trebalo da bude".

Pitanje je, na kraju, da li verbalno nasilje - uvrede, kletve, psovke, prostakluci i diskvalifikacije političkih protivnika - nužno vode i u fizičko nasilje, ili postoji i neki drugačiji ishod.

Veselinović podseća da je ovde već bilo nasilja, da je ubijen Oliver Ivanović, a prebijen Borko Stefanović, i upozorava da stalna podela na tabore "ne može da se završi dobro".

On se protivi razračunavanju nasiljem i napominje da će odgovor na političko nasilje biti isto takvo političko nasilje.

"Mi ne smemo to da uradimo, zato što je na nama uloga i na nama je odgovornost da tu debatu i taj javni prostor napravimo dostojnim života čoveka", poručio je Veselinović.

Istovremeno, Dejan Vuk Stanković ističe da demokratija nije samo neobuzdana sloboda, već da podrazumeva podržavanje slobode drugih.

Prema njegovom stavu, "kada se naruše granice slobode, trebalo bi da se na neki način dovede u pitanje taj koji te granice ruši".

Kako je obrazložio, bez obzira na to da li je reč o ovima koji prete novinarima zato što ne vole njihovu uređivačku politiku, ili ovima koji shvataju političke promene kao preki sud.

I jedno i drugo je devijacija demokratije, zaključuje Stanković. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.