Pisana verzija

17. 03. 2019

Igra forsiranih poteza

Kosovska Platforma o dijalogu ne znači ništa dok je ne podrži neko iz međunarodne zajednice, smatra Boris Babić, dopisnik nemačke ovinske agencije DPA, a s njim je saglasan i novinar i pisac Idro Seferi, koji tvrdi da Platforma "nije toliko strašna" kao što je predstavljeno, jer će tek biti razmatrana.

"To je kao kad ljudi u prodavnici imaju spisak stvari koje moraju da kupe, ali onda dođu do kase, shvate da imaju manje para, pa nešto moraju da vrate", ilustruje Seferi.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet konstatovao da u svaki dijalog svaka od strana dolazi sa maksimalističkim zahtevima, što ne mora da znači da će oni biti i ispunjeni.

Prema oceni Seferija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u teškoj poziciji, zato što nema podršku u javnosti za rešavanje kosovskog problema.

Politička elita jeste spremna za rešenje, ali su građani "zbunjeni", uveren je Seferi, jer im se u proteklih 20 godina svašta pričalo.

Da je Vučić, on bi verovatno napravio svoju platformu o Kosovu i sa tom platformom bi išao na pregovore.


Za razliku od njega, Babić sebe ne može ni da zamisli na Vučićevom mestu, jer ne veruje da bi ikada došao u sličnu situaciju i ne vidi šta bi bio izlaz za predsednika Srbije.

Prema njegovom tumačenju, "Vučić je nastavio tu igru koju Srbija igra od kada pamti, igru forsiranih poteza".

"On se, kao i albanska strana, očajnički trudi da dobije nešto što će moći da pokaže kao pobedu, a što bi mu eventualno otvorilo put ka narednoj fazi u normalizaciji odnosa", ocenjuje Babić u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza.

Osvrćući se na burnu Vučićevu reakciju posle Platforme, kao i na poruku "sikter", koju je Albancima uputio sa mitinga u Sremskoj Mitrovici 8. marta, on smatra da Vučić glumi i da nije stvarno besan.

Po Babiću, burne reakcije srpske strane na poteze kosovskih vlasti samo su igra kojom se odlaže suštinsko rešavanje problema.

Sagovornici FoNeta različto posmatraju i nedavni dolazak izaslanika nemačke kancelarke i angažman Berlina u pokušaju ponovnog uspostavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

Uz tezu da Nemačka trenutno ima preča posla od Kosova, Babić ističe i da se Nemačka "iz niskog profila" uključila u dijalog.

To je, kako je podsetio, nastavak politike koja je poznata još od 2011. kada je, kako kaže, Angela Merkel "išamarala"
tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i objasnila mu poziciju svoje zemlje.

S druge strane, Seferi napominje da je interes Berlina za rešavanje kosovskog problema razumljiv, jer bi "neka nova
grupa izbeglica sa Balkana" mogla da bude završni udarac Evropskoj uniji.

"Vašington želi rešenje, i London, i neki drugi centri, ali Berlinu je to ipak malo bliže. To vidim kao zabrinutost",
ocenio je Seferi.

Ako dođe do problema na Kosovu ili u Srbiji, to je nemačko dvorište, a ne američko dvorište", predočio je Seferi u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.