Pisana verzija

14. 04. 2019

Ogromna greška

Izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije (EU) profitiraće uglavnom populističke snage širom Evrope, procenjuje novinar nedeljnika NIN Vladan Marjanović, dok novinar Nenad Šebek tvrdi da time gube svi, osim berzanskih špekulanata, i konstatuje da je Bregzit bio ogromna greška, zasnovana na obmanjivanju birača.

Po Šebeku, EU ostaje bez dobrog korektivnog faktora u procesima unutar Unije, dok Britanija gubi na uticaju i moći u raznim oblastima, počev od obrazovnih mogućnosti, do tržišta rada.

On napominje da postoji teoretska mogućnost da se London "predomisli", i podseća da unutar britanske vlade postoji odsek koji se bavi procesom pristupanja EU.

"Znači, mi izađemo sutra, a onda podnesemo molbu - da li biste bili ljubazni da nas primite još jedanput? Za divno čudo, nisu se ni izdaleka tako temeljito bavili izlaskom iz EU, koliko se sada bave ponovnim ulaskom", ocenio je Šebek u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Marjanović dodaje da je Velika Britanija oduvek imala specifičnu ulogu u Uniji, s jedne strane, remetilačkog faktora i kočenja svakog višeg stepena integracije, ali s druge i pozitivnu, utoliko što je usporavala neke preterano ambiciozne ideje.

Prema njegovim rečima, upravo je Britanija ukazivala da ne može sve da se kontroliše iz Brisela i da mora drugačije da se radi.

"Tako posmatrano, mogli bismo da kažemo da će Uniji biti lakše kad Britanije više ne bude u članstvu. Neće biti tog faktora opstrukcije koji je Britanija znala da sprovodi na manje ili više elegantan način, ne previše napadan i grub", izjavio je Marjanović za FoNet.

On još upozorava da bi odsustvo tog "racionalnog glasa", kakav je bio britanski, moglo da poremeti dosadašnju evropsku ravnotežu, jer će se sada naglasak stavljati na Francusku i Nemačku, što se neće dopasti mnogima, naročito u Istočnoj Evropi.

Kada je u pitanju proces evropskih integracija, Marjanović je novinarki Tamari Skrozza rekao da je koncept Britanije bio slabljenje EU kroz njeno proširenje.

Prema njegovom objašnjenju, "oni su oduvek imali pomalo ciničan stav i proširenje EU videli kao način da se ona razvodni".

Kako je precizirao, "što više članova ima, to će teže ići usaglašavanje u njoj, te će se ona manje pretvoriti u jednu supranacionalnu strukturu koja će svima diktirati šta i kako treba da rade".

Oba sagovornika FoNeta predviđaju da premijerka Tereza Mej mora da ode sa funkcije, pri čemu joj Marjanović pripisuje katastrofalno vođenje celog procesa Bregzita.

"Primarno iz tog razloga što je konstantno stranačke interese stavljala iznad državnih", obrazložio je on i predočio da je "to nedopustivo, kako god da okrenete, i o bilo kojoj zemlji da govorite".

Marjanović, međutim, prognozira da će, posle Mej, na čelo britanske vlade sigurno doći neko čiji je odnos prema EU još gori.

S druge strane, Šebek primećuje da je Mej na mestu premijerke samo zbog toga što "niko živ" u ovom trenutku ne želi da obavlja njen posao.

Prema Šebekovom stavu, Bregzit je bio ogromna greška zasnovana na obmanjivanju birača, čemu su lažima doprineli i konzervativni mediji, a naročito tabloidi, koji nikada nisu prihvatili članstvo Britanije u EU. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.