Pisana verzija

19. 05. 2019

Maske će uskoro pasti

Stav Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Kosovu je rezolutan i nerealno je očekivati neki fundamentalan iskorak posle jednog sastanka, smatra istoričar Dejan Ristić, dok je novinar nedeljnika NINS Stefan Slavković, s druge strane, uveren da je razgovor Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama korak dalje u pregovaranju države i SPC.

Ni on ne veruje da je SPC spremna na potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta kojim bi se priznala nezavisnost Kosova, ali ipak misli da je učinjen korak ka tome.

"Taj sastanak je delovao kao sastanak vojvoda i serdara, gde je patrijarh Irinej ishvalio Vučića, a predsednik legitimisao patrijarha i crkvu kao društveno i politički ozbiljne aktere", ocenio je Slavković.

Od tako legitimisane crkve je dobio podršku, istakao je on, u okviru serijala Kvaka 23 Novinske agencije FoNet i ukazao da je unutrašnji dijalog o Kosovu prilično selektivan, jer ga predsednik nije ostvario sa drugim političkim akterima.

U Srbiji, kako je Slavković rekao novinarki Tamari Skrozza, postoji potreba za iluzijom mogućnosti saradnje i kohabitacije crkve i države, čak i u političkom smislu.

"Niko ne bi trebalo da ima iluzija oko dve stvari. Prvo, da je pozicija patrijarha između ostalog i politi?ka funkcija i drugo, da SPC može da funkcioniše nezavisno od države", predočio je Slavković.

On zato msli da SPC "ni u jednoj varijanti ne bi mogla sebi da priušti da deluje opoziciono, i da deluje protiv režima".

I Dejan Ristić smatra da je SPC u kontinuitetu politički aktivna i da je samo pitanje moguĆnosti koje joj se u datom trenutku stavljaju na raspolaganje - postoji li veća ili manja represija države, veća ili manja saradnja s njom.

Činjenica da pojedini crkveni velikodostojnici direktno komentarišu ili učestvuju u događajima iz domena dnevne politike, izjavio je Ristić za FoNet, predstavlja kršenje Ustava i Zakona o verskim zajednicama.

To je, međutim, prema njegovoj oceni, logično i razumljivo u vremenu kada je "sve postalo dozvoljeno i sve moguće".

Ristić napominje da je procenat onih koji se izjašnjavaju kao vernici između 90 i 95 procenata, ali da veru skladu sa verskim učenjem praktikuje svega pet odsto građana.

Prema njegovom objašnjenju, "u toj ogromnoj razlici postoji savršeno zgodan prostor za manipulaciju različite vrste".

Za pritisak države na crkvu u pojedinim periodima, ukoliko ne postoji saglasje, ili za povećanu aktivnost crkve ka državi, ukoliko se crkva oseća ugroženom", protumačio je Ristić.

Njegov je stav da državne vlasti suštinski ne mogu da utiču na stavove SPC, što pokazuje i istorija.

Zbog toga, kako kaže, ne može se očekivati ni da crkva, kao identitetska i duhovna institucija koja postoji 800 godina, napravi salto mortale i odustane od svog viševekovnog stava prema Kosovu i bude spremna na kompromis.

"Crkva ima svest da će nadživeti svaki režim, svaku vlast, svaku političku garnituru. I to je istorijski potpuno tačno", naglasio je Ristić.

S druge strane, Slavković napominje da se crkva u Srbiji oduvek pitala, da će se i dalje pitati, ali da sumnja da će moći da donosi odluke jer će, kako ukazuje,u toj raspodeli država uvek biti snažnija od crkve.

On, ipak, predviđa da kohabitacija crkve i aktuelne vlasti neće moći još dugo da traje i da će uskoro da padnu maske.

Kako je objasnio, "dobar deo opozicije, baš kao i aktuelni režim, računa na konzervativne glasače, one koji nisu obavezno čak ni verujući, ali su dovoljno tradicionalno opredeljeni".

"Za njih je SPC, a sa njom povezano i Kosovo, svetinja u koju se ne treba dirati kakva god da je, jer je naša", tvrdi Slavković. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.