Pisana verzija

19. 05. 2019

Ovozemaljska i nebeska Srbija

Vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) u principu su saglasne oko dogmatskog stava "Kosovo je Srbija i tačka", izjavio je u intervjuu FoNetu verski analitičar, magistar teologije, Draško Đenović, koji ne veruje da taj stav može biti promenjen, "bar ne u narednih 20 godina, i to ukoliko dođe do smene generacija u crkvi".

Osvrćući se na stav SPC o Kosovu, Đenović u serijalu razgovora Kvaka 23 ukazao da "mnoge vladike ne shvataju realnost da na Kosovu 96 procenta stanovništva čine Albanci, koji nisu pravoslavci".

"Mi stalno govorimo o pravoslavnim Srbima na Kosovu, kao da muslimani i nešto malo katolika, apsolutno ne postoje", rekao je on novinarki Danici Vučenić.

Zato mu je teško da objasni zašto sama SPC doživljava Kosovo "kroz manastire i zidine, zaboravljajući da samu crkvu, čine, pre svega, narod i vernici, a ne zgrade"".

One su decenijama "prazne ili poluprazne i, između ostalog, predstavljaju i kulturno istorijske spomenike", rekao je Đenović, ali je poručio da "crkva nije kulturno istorijski spomenik, već bi trebalo da bude živ organizam, kako uči Sveto pismo".

Govoreći o nedavnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vladikama SPC, kojem je prisustvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, on je procenio da je "dobitak obostran".

Kako je objasnio, "Vučić je pokazao da je blizak SPC, da je prvi predsednik koji je dobio poziv da ode na Sabor i da se obrati vladikama, dok je crkva pokazala da sluša vlast i da joj je blizu, a ubrzo posle toga je iz budžeta Srbije dobila i donaciju za svoj rad".

U crkvi oduvek postoje razne struje, podsetio je Đenović, ali je uveren da bi patrijarh pozvao Vučića i mimo Sabora, uprkos episkopima sa različitim političkim "bliskostima sa određenim krugovima", zbog čega će uvek neko biti za jednu ili za drugu opciju.

Mada je predsednik verovatno obrazložio "ovozemljaske poslove oko Kosova i pregovora, vladike su ostale pri svojim stavovima", dok sam patrijarh, smatra Đenović, "mora da žonglira i da na neki način bude dobar sa svima".

Poredeći aktuelnog patrijarha Irineja sa prethodnim, on je podsetio da je patrijarh Pavle "crkvu morao da vodi i održi kroz Miloševićev režim".

Njegovi potezi, poput onog kada je stao na čelo kolone studenata koji protestuju, istakao je Đenović, "izazivaju kod naroda osećanje da je on bio živi svetac".

"Iskreno govoreći, nisam siguran koliko će ljudi, kada dođe vreme, za sadašnjeg patrijarha reći da je bio živi svetac", rekao je Đenović.

Upitan da li se ipak iz izjava patrijarha Irineja, može zaključiti da je njegov stav o Kosovu realniji, on je odgovorio da "patrijarh zna da sila boga ne moli".

"Kao što smo pobedili NATO, pa predsednik sada ne može na Kosovo bez dozvole, jasno mu je da međunarodna zajednica, kada donese neke odluke, neće pitati za mišljenje Sabor SPC", predočio je Đenović.

On, ipak, ne misli da će stav SPC o Kosovu biti promenjen, bar ne u narednim decenijama, dok "eventualno ne dođe do smene generacija".

Kako je primetio, "mlađi episkopi, poput Maksima, imaju realističnije poglede na stvarnost, dok struktura Sabora, u kome dobar deo vladika ima više od 75 godina, a sam patrijarh 88, govori da verovatno do promene stava neće doći".

Zato je pitanje koliko naši episkopi imaju snage da se bore za Kosovo, a pitanje je i koliko njih će doživeti konačno rešenje za Kosovo, ocenio je Đenović.

On je, međutim, skrenuo pažnju na to da "crkva ne žuri nigde i da ona meri vreme kroz 2.000 godina svog postojanja, a ne iz perspektive običnog čoveka".

Upitan da li se patrijarh iskreno divi hrabrosti i požrtvovanosti predsednika, Đenović je uzvratio da "nije reč o iskrenom divljenju".

Kako je obrazložio, "pogotovo jer je Vučić priznao da nije neki vernik, već je reč o interesima i time patrijarh štiti interes crkve na čijem je čelu".

Pominjući vreme Josipa Broza, kada se u jednom verskom časopisu pojavio naslov "Dragi drug Tito je izabran za doživotnog predsednika....", Đenović je konstatovao da "strah vodi ka ulagivanju".

Prema njegovim rečima, pored toga što SPC dobija novac iz budžeta, ne polažući račune za trošenje tog novca, sama država zatvara oči pred "slučajevima pedofilije u crkvi, korupcije i raznih drugih stvari o kojima javnost i ne zna".

Đenović smatra da su crkva i država, kroz istoriju, "oduvek u čudnoj simbiozi" i da je svaka vlast u Srbiji "pokušavala da pridobije crkvu, da bi bila što bliže njoj i da ne talasa".

"Ko god da je na vlasti, pokušava da bude dobar sa crkvom", konstaovao je on i ironično primetio da "naši političari zavide vladikama, jer su izabrani doživotno na funkciju".

S druge strane, kako je napomenuo, "vladike zavide političarima, jer imaju kasu, moć, policiju, vojsku i sve ono što vladike nemaju".

Odgovarajući na pitanje o negativnom stavu patrijarha Irineja prema građanskim protestima, Đenović je patrijarhov stav stavio u kontekst "interesa crkve".

Kako je protumačio, patrijarh verovatno smatra "da građani na ulici nisu ostrašćeni nacionalisti i vernici, za razliku od onih konzervativnih, koji glasaju ili su u SNS i privrženiji su crkvi".

"Takođe, pitanje je kako će se neka druga vlast odnositi prema crkvi, naročito u pogledu državne kase, koja je danas odrešena za crkvene potrebe, i da li će reći 'izvinite u Ustavu piše da je crkva odvojena od države'", naglasio je Đenović.

Na pitanje da li je veliki dao pozicije, nacionalističkim stavovima i odnosom prema Kosovu, bliži crkvi, nego Vučiću, on je primetio da nije reč "samo o tim temama".

Đenović je ukazao da je opozicija razjedinjena i podsetio da "ima onih, poput Čedomira Jovanovića, koji bi priznao Kosovo, ali i onih koji bi to priznanje uslovljavali".

Na pitanje zašto patrijarh ima problem sa opozicijom i protestima, ali ne i sa kampanjom vlasti i njenih tabloida protiv Save Janjića i vladike Teodosija, jer se protive ideji razgraničenja, Đenović je ocenio "da Sava Janjić, kao monah, ide ispred svog vremena i da je možda za crkvu i to problem".

Prema Đenovićevoj oceni, patrijarha, međutim, "Sveto pismo upućuje na to da je vlast od boga data i da crkva mora da moli za vlast".

Na pitanje da li bi trebalo da moli čak i ako vernici misle da je ta vlast autokratska, on je odgovorio da "duboko veruje da svaki narod dobije vlast kakvu zaslužuje".

Ukazujući da "naš narod niti ide u crkvu, niti se bogu moli, niti se boga boji", Đenović je konstatovao: "Prema tome, kakvi vernici, takva i vlast, kakva vlast, takav i narod".

Njemu je "teško reći ko ima trenutno veći uticaj u društvu kada je reč o Kosovu, crkva ili politička vlast", mada "veruje da dobar deo ljudi stoji na stavu SPC, ali da u isto vreme niko ne bi bio spreman da ide na Kosovo i brani ga".

Na pitanje zašto SPC nikada nije imala senzibilitet da osudi zločine srpske strane u vreme ratova, Đenović je odgovorio "da smo mi za SPC nebeski narod, i da nebeski narod, po difoltu, mora biti pozitivac i žrtva, a nikako zločinac".

Kako je razjasnio, uvek su oni drugi loši momci i, kao što crkva nikada neće biti spremna da prizna greške unutar svojih redova, "ne može da prizna greške pojedinaca iz našeg naroda".

Time stavljaju "obeležje i žig na ceo narod, jer umesto da pojedinci odgovaraju za zločine koje su po?inili, ispada da su zločini naša kolektivna krivica", zaključio je Đenović. (kraj) zvs/dac

Nema komentara.