Pisana verzija

26. 05. 2019

Ne mogu da biju naše bitke

Izbori za Evropski parlament (EP) neće po nas imati ni kratkoročne, ni srednjoročne posledice, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, ali je poslanica Demokratske stranke (DS) Maja Videnović, nasuprot njemu, uverena da će stranke koje u EP dobiju većinu donekle odrediti bar kratkoročnu budućnost Srbije.

Ona je, u razgovoru za serijal Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, predvidela da bi socijaldemokratske stranke, ako dobiju većinu, kandidovale ne samo temu pridruživanja Srbije, već i vladavine prava, ne samo geopolitička pitanja, nego i vladavine institucija, kakva ovde danas ne postoji.

"Razgovori sa Prištinom će se jednom završiti, a ostaće razrušena država bez institucija, bez sloboda, bez slobode izražavanja, bez slobode medija", upozorava Videnović.

Prema njenoj oceni, upravo zbog toga je važno da u EP postoje partneri koji su podrška, ne pojedinačnim političarima ili strankama, već podrška izgradnji stabilne, demokratske, građanske i evropske Srbije.

S druge strane, Jovanović objašnjava da u dinamici Evropske unije (EU) postoje periodi proširenja i periodi produbljivanja integracije ili osnaženja.

On je FoNetu rekao da je, zbog brojnih unutrašnjih kriza, trenutno aktuelna faza jačanja i učvrćšćvanja zajednice država koje su već na okupu.

Iako ističe da je Unija za Srbiju važna u kontekstu shvatanja sveta i procesa oko nas, ali i kao njen najznačajniji trgovinski partner, Jovanović prognozira da je pridruživanje EU i dalje na jako dugačkom štapu.

"Evropa je još suviše šarolika, heterogena, i u strateškom smislu, da bi mogla da ima zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku", ocenio je on u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza.

Po Jovanoviću, proširenje 2004. bilo je katastrofalno, dogodilo se u trenutku kada jezgro EU još nije bilo učvršćeno.

Kako je predočio, rezultat toga je kriza poverenja u evropske institucije i jačanje populističkih stranaka.

On stoga podseća na stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da nema proširenja bez unutrašnje stabilizacije, ali i na nedavnu prvu debatu francuskih kandidata za EP.

"Bilo je 11-12 kandidata, koji su imali priliku da glasaju o pitanjima koja su im postavili novinari. Prvo pitanje je bilo - da li ste za to da Srbija postane članica EU? Dvoje su rekli da. Ostali su rekli ne", ukazuje Jovanović.

Nasuprot njemu, Videnović od budućeg EP i buduće Evropske komisije ne očekuje samo posvećenost evropskim integracijama, već suštinsku podršku primeni evropskih vrednosti.

"Te vrednosti nisu samo floskula, nego jedina šansa za naše društvo koje je krhka demokratija, sa nestabilnim institucijama i autoritativnim vođama", poručila je Videnović.

Zato je, kako smatra, naša obaveza da građani to shvate i da percipiraju zbog čega je to važno.

Prema njenom stavu, građani Srbje su često, s pravom ili manje prava, ljuti na Uniju, često joj zameraju da nije dovoljno glasna zbog problema koji direktno utiču na demokratiju, da je neprecizna i da često podržava ovu vlast.

Evropski zvaničnici, međutim, ne mogu da biju naše bitke, iako im je "sve jasno i sve znaju", zaključila je Videnović. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.