Pisana verzija

09. 06. 2019

Mehanizam pritiska

Politikogolog i član ekspertskog tima pokreta "1 od 5 miliona" Boban Stojanović smatra da bojkot parlamenta i najava bojkota izbora predstavljaju najveći rezultat šestomesečnih protesta građana i dela opozicije, dok novinar Srđan Škoro u rezultate ubraja i "oslobađanje građana od straha" i to što su "razotkrivene sve slabosti vlasti".

"Zahvaljujući tim protestima, mi smo videli uživo razne Jutke, razne Simonoviće, razne Barbare, razne Babiće", obrazložio je Škoro.

"Videli smo kakve su poluge vlasti koje koriste Vučić i njegova ekipa", rekao je on u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet i predvideo da će protesti opstati.


Škoro prognozira i da će manji ili veći okidač koji se bude desio, ponovo okupiti ljude u ranijem broju i obimu.

I Stojanović predviđa da protesti neće prestati, pa i da će se, ukoliko izdrže do jeseni, vratiti na ozbiljniji nivo.

Po njemu, naredni izbori će biti jak motiv građanima da izađu na ulicu i ukažu na probleme koji postoje.

"Veliki deo ljudi smatra da u Srbiji tim protestima može nešto da se reši u jednom danu. Za to su odgovorni građani, ali i opozicioni političari koji su često pozivali na taj sudnji dan", objašnjava Stojanović, uz opasku da na ulici ništa ne može da se reši.

Protesti su, kako kaže, samo jedan mehanizam pritiska na vlast, a ne novi "5.oktobar".

Po Stojanoviću, oni mogu da budu ozbiljan resurs pred međunarodnim akterima da bi se od njih izdejstvovala podrška, počev od OEBS, preko Evropske komisije, do Evropskog parlamenta.

Kao član ekspertskog tima koji je 3. juna predstavio preporuke za održavanje poštenih i demokratskih izbora, on je uveren da vlast u ovom trenutku te preporuke ne zanimaju.

To će se promeniti približavanjem izbora i željom vlasti da na njima ipak učestvuje opozicija, smatra Stojanović, koji nije siguran da će biti ispunjene sve te preporuke, "jer to je onda definitivno opasnost da izgube vlast".

Siguran sam, međutim, da će ući u jednu vrstu popuštanja,pregovaranja,ističe Stojanović i napominje da su u pitanju preporuke o tome kako bi izbori trebalo da izgledaju, ko god bio na vlasti i ko god bio opozicija.

Škoro, takođe, smatra da su ove preporuke u skladu sa onim što imaju "sve normalne zemlje Evropske unije", ali i on, kao i Stojanović, veruje da bi njihova potpuna primena značila i kraj aktuelne vlasti.
 
"Zato ih oni sada i odbijaju sa gnušanjem", ali Škoro misli da će pod pritiskom sveta i Evrope "morati da pristanu naneki civilizacijski odnos".

"Jer, izbori su praznik demokratije, a ne skup ćelavaca, džipova bez tablica, bezbol palica i nasilja svake vrste", naglasio je Škoro u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza.

On smatra da je za rezultat budućih izbora ključna pozicija Radiotelevizije Srbije, jer je večernji dnevnik javnog servisa i dalje najgledanija i najuticajnija emisija.

"Ako se ne pojavite u Dnevniku, vi ne postojite", ocenio je Škoro i predočio da "naše društvo mora da raščisti kojim putem želi da ide".

Ako hoćemo da živimo normalno, od svog rada, u pristojnoj zemlji, promene će doći "mnogo brže nego što svi mislimo", zaključio je Škoro. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.