Pisana verzija

23. 06. 2019

Po uzusima ili na silu

Ako je Crna Gora samostalna država i Crnogorci samostalan narod, onda oni, po uzusima pravoslavlja, imaju pravo na autokefalnu pravoslavnu crkvu, smatra analitičar Zoran Kusovac, dok nasuprot njemu novinar Veselin Simonović tvrdi da Crna Gora na silu pokušava da zaokruži državnost i jednu crkvu, mimo volje većine građana, kanonizuje kao državnu.

Simonović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podseća da se 35 odsto građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi, koji Crnu Goru ne priznaju kao nezavisnu državu, i koji imaju podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Prema njegovoj oceni, "ne može Đukanović te Srbe prevesti u Crnogorce, i u Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC)".

"Ako mu je do crnogorske crkve, neka je osnuje i neka ona bude crkva onih koji žele da idu u nju. Ako ih je sto, ili sto hiljada, meni je svejedno, ja priznajem tu crkvu, ali nisam vernik te crkve", poručio je Simonović.

S druge strane, Kusovac je, u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza, kao glavnog destabilizatora trenutne situacije u Crnoj Gori označio upravo SPC.

Kako je ocenio, "SPC je jedna vrlo politička i politizovana organizacija zarobljena u političkom smislu u 19.veku, u ideji nacionalnog romantizma".

"Ona ne može da se pomiri s činjenicom da postoji crnogorska nacija", precizirao je Kusovac, ukazujući da SPC i dalje smatra da su Crnogorci zapravo Srbi.

On predviđa da će dalja eskalacija ili deeskalacija, direktno ili indirektno zavisiti od mitropolita Amfilohija, kao nesumnjivog vođe SPC u Crnoj Gori.

Kusovac ističe da crnogorska strana argumentovano tvrdi da Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica ne podrazumeva otimanje imovine, kako se u Srbiji tvrdi, već da se radi o vraćanju imovine i ispravljanju nepravde počinjene 1920. godine.

"Ako u političkom smislu, Srbija i sve ostale države bivše Jugoslavije prihvataju potrebu vraćanja imovine vlasnicima od kojih je ona nepravedno oduzeta 1945.godine", obrazlaže Kusovac, "Crna Gora vrlo principijelno postavlja pitanje šta je sa imovinom koja je pripadala CPC pre njenog nasilnog ukidanja".

On napominje da to ne bi trebalo da dovede do otvorenih sukoba, posebno zbog toga što bi za eskalaciju bilo potrebno da bude pokrenuta "sa strane".

U ovom trenutku, Kusovac ne vidi da Srbija ima interes da pokrene neko ozbiljno fizičko nasilje.

Sasvim suprotno od njega, Simonović upozorava da će, ukoliko Crna Gora zaista bude oduzela hramove jednoj crkvi i dala ih drugoj, to dovesti do velikih nereda unutar same Crne Gore i da neće biti potrebno da bilo ko sa strane interveniše i dodatno potpiruje vatru.

"Mislim da bi to bilo suludo. To može da dovede do sukoba, i to žestokih sukoba, to bi bilo nešto što se u istoriji nije desilo", predočio je Simonović.

On je podsetio da se "ovde dešavalo da jedni drugima pale crkve i džamije, ali da se prevode iz jedne crkve u drugu, to se nije desilo unazad puno vekova i nadam se da neće".

Sagovornici FoNeta saglasni su, međutim, u oceni da trenutna kriza u odnosima Crne Gore i Srbije nije proizvod dogovora između Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića.

Po Kusovcu, sve ovo je porizvod delovanja srpskog imperijalnog projekta iza kojeg stoje SPC i deo intelektualaca koji još od početka 20. veka imaju ideju da srpstvo i Srbiju prošire izvan Srbije.

Kada Srbi u Crnoj Gori budu imali neki svoj autohtoni program, onda će kod Crnogoraca možda naći sagovornike, prognozira Kusovac.

On tvrdi da "Crnogorci u ovom trenutku percipiraju Srbe iz Crne Gore kao jednu grupu koja pod uticajem Beograda negira samo postojanje crnogorske nacije i dovodi u pitanje postojanje crnogorske države".

"A tu Crnogorci sigurno nisu spremni na kompromise", naglasio je Kusovac.

S druge strane, Simonović je uveren da CPC, na eventualnom referendumu u Crnoj Gori, ne bi dobila većinsku podršku građana, i da zbog toga Đukanović sve radi mimo plebiscitarnih izjašnjavanja.

On smatra da crnogorska vlast pokušava da prikaže Srbiju kao dežurnog krivca i glavnu opasnost, ali da ni Srbija tu nije bez odgovornosti.

Pre svega zbog toga što sve naše vlasti, a posebno sadašnja, na cirkuzantski način pričaju o susedima i drugim narodima u okolini, zaključio je Simonović. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.