Pisana verzija

14. 07. 2019

Neprimetno tonemo u beznađe

Potpis ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na zajedničkoj izjavi više od 100 zemalja učesnica Svetske konferencije o slobodi medija, održane nedavno u Londonu, predstavlja "jedan u nizu demagoških poteza vlasti u Srbiji", izjavio je u intervjuu FoNetu novinar portala Pančevo Si Ti, Nenad Živković.

Kao novinar koji je skoro godinu dana izložen orkestriranoj kampanji i napadima lokalih medija i vlasti, Živković je u serijalu Kvaka 23 objasnio da je taj potpis jedan od pokušaja kreiranja imidža da je Srbija demokratska zemlja.

Da je uređena, normalno organizovana i prosperitetna zemlja, što nije slučaj, rekao je on novinarki Danici Vučenić i predvideo da Dačićev potpis ni na koji način neće promeniti medijsku situaciji ni na lokalu, ni u nacionalnim medijima.

On, međutim, dopušta da je pitanje slobode medija zajedničkom izjavom iz Londona "ipak podignuto na viši nivo, jer se dobar deo međunarodne političke javnosti deklarisao i animirao, ali je pitanje kako će to u praksi da izgleda".

Paralelno sa prihvatanjem obaveze dražave da radi na zaštiti medijskih sloboda, ilustrovao je Živković, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović "optužio je pojedine medije da urušavaju bezbednost zemlje".

Pošto se radilo o zahtevu medija da, preko kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja, dobiju od državnih organa informacije u javnom interesu, Živković smatra da to "ukazuje kako profesor prava ne poznaje osnovne principe funkcionisanja države".

Državne institucije, ustanove i administracija zapravo treba da rade u interesu građana ili u interesu slobodne javnosti, objašnjava nekadašnji urednik nedeljnika Pančevac, koji je u međuvremenu privatizovan.

Umesto da poslanici ili šefovi poslaničkih grupa šalju poruke koje će senzibiliati javnost o potrebi ozbiljnog medijskog sistema, oni ovakvim izjavama praktično huškaju na novinare, medije i sajtove koji kritički promišljaju stvarnost, upozorio je Živković.

Koji poteze vlasti, kako je objasnio, "ne promovišu i ne propagiraju na način na koji veliki broj medija pod njihovom kontrolom čini".

Prema njegovoj oceni, jedini odgovor na napade na slobodne medije jeste da oni nastave da se profesionalno bave svojim poslom.

Da kritički prate ne samo šta radi Martinović, nego i i svi ostali nosioci vlasti, "od lokala do samog predsednika".

Živković je saglasan da i nedavni autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića o eliti i plebsu, koji je objavljen u Politici, predstavlja "ugrožavanje slobode izražavanja onih koji misle drugačije".

Prema njegovoj oceni, "predsednikov tekst je dodatno pomerio loše granice komunikacije u javnosti u lošem smeru".

"Neprimetno tonemo u beznađe i ne primećujemo kada pređemo sledeći nivo, sledeću crvenu liniju ili sledeći Rubikon", upozorio je Živković.

On je obrazložio da se u društvu "neprestano uspostavljaju nove granice i standardi u javnoj kominikaciji koje otvaraju pitanje da li je moguće da je i ovo rečeno".

Prema Živkovićevim rečima, Vučićev tekst "nije stvar argumentacije, već frustracije", jer "predsednik nema potrebnu količinu podrške elite", koju pokušava da kazni, obraćajući se zapravo svojim biračima.

Živković tvrdi da su oni "manje informisani i obrazovani i možda najugroženija društvena grupa koja ga podržava, kao što su najsiromašniji i najmanje obrazovani podržavali zločinački režim Milošević-Marković, što je jedna vrsta paradoksa".

Kako je ocenio, situacija sa gušenjem medijskih sloboda i slobode izražavanja liči na "mešavinu crnohumornog teatra apsurda, burleske i tragikomedije".

"Problemi sa kojima se suočavaju novinari i mediji u profesionalnom bavljenju poslom", uveren je Živković, "nisu problemi same branše, već su problemi celog društva".

On tvrdi da je "nemoguće izgraditi demokratsko, zdravo i prosperitetno društvo u uslovima u kojima se na različite načine i različitim metodama guši sloboda izražavanja".

Živković podseća i da je kampanja protiv njega i portala za koji radi u Pančevu krenula kada je "kritički počeo sa pisanjem o Branku Maloviću, koji je potpredsednik Izvršnog odbora SNS i koordinator te stranke za Južni Banat".

On je zapravo realna vlast u ovom Okrugu, iako nema nijednu zvaničnu, institucionalnu funkciju. On se pita za sve, odlučuje o pitanjima lokalne samouprave dva grada i šest opština u Okrugu, radu svih komunalnih preduzeća i tokovima javnog novca, precizirao je Živković.

Kako je ukazao, "pisati bilo šta kritički o Branku Maloviću i ekipi koja trenutno rukovodi gradom Pančevom i ostalim opštinama u Južnom Banatu", pretpostavlja rizik da se mediji pod njihovom kontrolom obruše na novinare koji postavljaju razumna pitanja.

Živković skreće pažnju i na činjenicu da se u Pančevu "veliki deo javnog novca za projekte koji dolazi od lokalne samouprave odvaja upravo za medije koji dobijaju opomene Saveta za štampu ili upozorenja REM".

Koji "kontinuirano krše Kodeks novinara i targetiraju politčke protivnike vlasti ili novinare koji postavljaju pitanja, umesto da propagiraju i promovišu neslućene uspehe lokalne vlasti", precizirao je Živković.

Savet za štampu je dva puta reagovao na kampanju lokalnih medija protiv Živkovića, jer se "retko u svojoj praksi sretao sa tako drastičnim kršenjem etičkih i profesionalnih standarda".

Upravni odbor Saveta za štampu nedavno je pozvao i državne insititucije da zaštite Živkovića, zbog bojazni da mu je kampanjom "ugrožena i lična bezbednost".

Sam Živković objašnjava da se manje boji za ličnu bezbednost i da je veći problem što mu ta kampanja troši energiju, vreme, nerve i profesionalni angažman da se, "ne ulazeći u otvoreni sukob, suprotstavi ovakvim besmislicama".

Zbog napada i uvreda, on je tužio odgovorna lica portala Epančevo i lokalne televizije, u želji da se suoče na sudu, za koji se "nada da je grana vlasti koja drži do svoje nezavisnosti".

Prema Živkovićevom mišljenju, cilj kampanje i poziva na linč je da "motiviše dobronamerne sugrađane, da se patriotski obračunaju sa novinarom na ulici", za koga su na lokalnoj televiziji čuli da je "špijun i ustaški eksponent".

On žali što "njegov slučaj nije vest i nije jedinstven, jer u svakom gradu u Srbiji postoje slični primeri obračuna sa lokalnim novinarima".

S druge strane, Živković misli da "loklani novinari koji saučestvuju u kreiranju linča možda na ličnom nivou imaju svest u čemu učestvuju, ali da su ušli u kolo iz kojeg ne mogu lako da se izvuku".

Prema njegovom stavu, "problem je što ni u Pančevu, ni u ostalim gradovima, vlast ne komunicira sa građanima i ne ostavlja nikakav prostor za raspravu i dijalog".

"A, ako nema tog prostora, ni društvo ne može da napreduje", zaključio je Živković. (kraj) zvs/dac 

Nema komentara.