Pisana verzija

21. 07. 2019

Poeni i profiti

Predsednik Srbije nema razloga da bude nezadovoljan posetom Emanuela Makrona, smatra novinar Jakša Šćekić, dok njegov kolega Dejan Jeremić misli sasvim suprotno - da Aleksandar Vučić nema ni jedan razlog da bude zadovoljan, posebno ne posle poruke da su Srbija i Kosovo dve evropske države.

Po njemu, Makron je poentirao i profitirao, dok je Vučić dobio samo ono što je mogao i da očekuje, još jednu opomenu i "zavrtanje ruku" iza zatvorenih vrata.

"Tu od prijateljstva nema ni P. To je samo interes", kaže Jeremić za serijal Kvaka 23 Novinske agencije FoNet i ocenjuje da su Francuzi, potpisivanjem ugovora u vrednosti od četiri milijarde dolara, ovde kupili uticaj.

I Šćekić smatra da poseta francuskog predsednika i potpisivanje vrednih ugovora pokazuju političke i ekonomske interese.

"Ove godine slavimo 50 godina kako je Nil Armstrong stavio američku zastavu na Mesec. E, tako je Makron stavio francusku zastavu i zabo je na teritoriju Srbije", rekao je Šekić za FoNet.

On je protpumačio da je "otprilike, sada Srbija francuska teritorija i francuski protektorat" i ocenio da su druge države u regionu pod uticajem ove ilii one svetske sile, pa ovo rešenje može biti dobro.

Šćekić objašnjava da je Priština pod uticajem Amerikanaca, da su Crnogorci u NATO, da su Mađarska i Slovačka deo Višegradske grupe, da Slovenija i Hrvatska imaju Nemce i da je Francuska shvatila da je samo u Srbiji ostao vakuum.

U tom kontekstu, on vidi i činjenicu da je Makron deo svog govora pročitao na srpskom jeziku, čime je, kako smatra, zauvek "kupio" Srbiju i građane Srbije.

"Neko je došao iz Evrope i rekao Srbima - mi vas volimo. A Srbi stalno imaju kompleks da ih Evropa ne voli, pa to ide čak i do teorija zavere po kojima čitav svet mrzi Novaka Đokovića u Vimbldonu", rekao je Šćekić novinarki Tamari Skrozza.

S druge strane, Jeremić taj čin tumači kao još jednu manifestaciju glumljenog prijateljstva.

"Volite Francusku kao što je ona volela vas, i mi volimo vas, kao što ste vi voleli nas...I svi smo se mi nešto voleli, ali - volimo li se sada?", upitao je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, Makron je svesno ignorisao srpsku opoziciju i nije hteo da se sastane s njima, zato što mu oni trenutno nisu partneri.

Kako je istakao, Francuzi dobro znaju šta se u Srbiji dešava, u kakvom stanji i režimu ljudi žive, kakve su medijske i ljudske slobode, pa nije ni bilo potrebno da im to neko kaže.

"On od opozicije ne očekuje ono što očekuje od čoveka sa kojim je razgovarao", ukazao je Jeremić, napominjući da se, pre svega, radi o rešavanju kosovskog pitanja.

Za razliku od njega, Šćekić misli da je zahtev opozicije za susret s Makronom bio problematičan, pre svega zbog protokola, ali i iz političkih razloga.

"Moramo da shvatimo da se takve stvari pripremaju mesecima unapred. Ne probudi se Makron i kaže: 'Ja za nedelju dana idem u Srbiju'. Ili se probudi Tramp i kaže: 'Idem sutra u Severnu Koreju'", obrazložio je Šćekić.

Pored toga, on smatra da je problematična i činjenica što je molba opozicije za sastanak napisana na engleskom, umesto na francuskom jeziku.

Šćekić još napominje da Francuzi, ali i ostali evropski partneri, hoće da razgovaraju s parlamentarnom, zvaničnom opozicijom.

On podseća da "BBC u Engleskoj nije hteo da zove britansku Nezavisnu partiju sve dok nisu ušli u Parlament, bez obzira koliko su bili jaki".

"To je parametar - ako želiš da se pojavljuješ na javnom servisu, moraš da uđeš u parlament", naglasio je Šćekić i zaključio da bi Makron, da je poziv za sastanak uputila Demokratska stranka, možda i pričao sa opozicijom. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.