Pisana verzija

29. 09. 2019

Rodio se Miki Maus

Dijalog vlasti i opozicije, pod pokroviteljstvom EU, sasvim je sigurno zakasnio za prolećne izbore, tvrdi poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, dok predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da je taj dijalog prilika da se opozicija izvuče iz ćorsokaka, jer bi je bojkot marginalizovao i uništio za sva vremena.

Čanak objašnjava da je promena izbornog sistema jedino što može doprineti promenama, a da je to jedino što opozicija nije predložila, jer bi to njoj išlo na štetu.

"Sve te priče - hoćemo pet minuta na državnoj televiziji i ostale budalaštine, služe tome da se prikrije ukupna ispraznost suštinske namere da se, kroz zadržavanje Kosova kao kriznog pitanja zauvek, Balkan drži u permanentnoj nesigurnosti, a u interesu aktuelne spoljne politike Rusije", ukazao je Čanak.

On u kontekstu ruskog uticaja tumači i potrebu EU da se uopšte bavi unutrašnjopolitičkim pitanjima Srbije.

"Ako se ne umešaju oni, umešaće se Amerikanci. Ako se ne umešaju Amerikanci, umešaće se Rusi koji su već umešani u svaku čorbu na Balkanu", ocenio je Čanak u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Po njegovom mišljenju, moderiranje dijaloga je istovremeno zgodna prilika da se "birokrate u Briselu" uključe u nešto što im neće doneti bilo kakvu štetu na unutrašnjem planu, a gde će ipak pokazati međunarodnu inicijativu.

To je samo "mali show off nepostojeće spoljne politike EU", rekao je Čanak novinarki Tamari Skroza.

S druge strane, Aleksić ukazuje da je posredovanje EU zapravo dokaz da je Srbija u ozbiljnoj krizi i da stvari ovde nisu normalne.

"Njima ovde treba stabilnost, verovatno između ostalog i zbog rešavanja pitanja Kosova, koje se najavljuje za sledeću godinu", rekao je Aleksić za FoNet.

Kako je objasnio, treba im legitimitet za vlast Aleksandra Vučića, koja je spremna da praktično potpiše pravno obavezujući sporazum.

On podseća da vlast do sada nije uvažila i primenila ni jednu preporuku evropskih institucija i da zbog toga nije siguran da li ona zapravo i želi da promeni ono što se dešava u praksi.

"Ako se u Srbiji uvede red, oni ne mogu da vladaju. Ako građani saznaju istinu, oni će izgubiti sledeće izbore", predviđa Aleksić.

On bi voleo da najavljeni dijalog dovede do toga da jednog dana zaista budu održani izbori, ali smatra da, za sada, tih izbora zapravo nema, jer građani nemaju šta da biraju.

Razgovore na Fakultetu političkih nauka Aleksić ocenjuje kao neuspešne, zato što je namera opozicije da stvori normalan politički ambijent izvrgnuta ruglu.

Predstavnici vlasti podsmevali su se zahtevima opozicije, koji su, prema Aleksićevom uverenju, bili "ništa drugo" nego da vlast počne da poštuje sopstvene zakone i Ustav Republike Srbije.

"Bojkot izbora biće samo deo jednog celokupnog bojkota koji treba da promeni stanje u Srbiji. Bojkotujemo stanje u Srbiji, bojkotujemo jedan režim koji je razorio i razara sve u ovoj državi", poručio je Aleksić.

Za razliku od njega, Čanak prognozira da će vlast ispuniti sve formalne uslove, ali da faktički uslovi neće biti ispunjeni, jer njihovo ispunjenje niko i ne traži.

On, takođe, smatra da normalni izborni uslovi ne postoje u Srbiji već 29 godina, a podseća i da je zakon po kome se ide na izbore, svojevremeno donela Demokratska stranka.

"Nije sukob u Srbiji između vlasti i opozicije, sukob je ko će da bude na vlasti pod istim uslovima", tvrdi Čanak.

Zbog svega toga, od dijaloga pod pokroviteljstvom EU neće biti ništa i sve će ličiti na "tresla se gora, rodio se Miki Maus". (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.