Pisana verzija

06. 10. 2019

Kontradiktorno i(li) kasno

Vlast mora da poštuje postojeći zakon i nećemo da gledamo i slušamo šta oni sada preporučuju i na šta pristaju, ukazuje potpredsednik Dveri Jugoslav Kiprijanović, dok Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma smatra da bi trebalo sačekati i videti da li je SNS zaista voljna da poštuje sopstvene preporuke za poštene i fer izbore.

Komentarišući zaključke Vlade Srbije, Veljanovski je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet predočio da iz vlasti stižu kontradiktorne poruke.

Kako je ilustrovao, uporedo sa razgovorima na Fakultetu političkih nauka o problemu funkcionerske kampanje, predsednik Srbije se svakodnevo pojavljivao na "izmišljenim događajima" i lično demantovao ono što su njegovi predstavnici govorili.

Veljanovski još smatra da su neki zahtevi opozicije bili nerealni, suprotni zakonu ili neostvarivi zbog kratkih rokova.

Prema njegovom stavu, "i vlast i opozicija moraju da razmišljaju šta je objektivno, šta je realno, i šta je moguće, a opozicija mora da bude svesna da nema šanse da svi njeni zahtevi budu usvojeni".

Ukoliko bi svi ti zahtevi zaista bili ispunjeni, imali bismo najbolji izborni sistem u Evropi, ocenio je Veljanovski.

Umesto toga, rekao je on novinarki Tamari Skrozza, trebalo bi uzeti u obzir predloge koje je vlast prihvatila - regulisanje biračkih spiskova i prisustvo međunarodne zajednice.

"Ako budu ostvarili bar polovinu zaključaka koje su doneli, to će već biti nešto povoljnija situacija", predvideo je Veljanovski.

On ne tvrdi da će biti idelna, nema iluziju da može biti idealna, ali to će biti bolje nego što je trenutno, ocenio je on i podsetio da izborni uslovi nikada i nisu bili idealni.

S druge strane, Kiprijanović napominje da je opozicija još pre nekoliko godina govorila o izmeni izbornih pravila i da je o tome obavestila i domaće i međunarodne institucije.

Sada je, međutim, kasno za bilo kakve promene, izjavio je on za FoNet i konstatovao da se "neko pravio lud", da bi se par meseci pred izbore setio da bi trebalo nešto da se menja.

Kiprijanović se nada da će vlast, ukoliko shvati da nema legitimitet i da je funkcionisanje državnog sistema dovela u ozbilljnu krizu, pristati na pravno obavezujući sporazum i na devet meseci izborne vlade, kako bi se stvorili uslovi za fer izbore.

On se pozvao na istraživanja koja pokazuju da je opozicioni potencijal u Srbiji ogroman, da se građani protive politici Aleksandra Vučića i da on vlada političkim inženjeringom - prisilom, prinudom i medijskom manipulacijom.

Po njemu, SNS je preporukom o zabrani funkcionerske kampanje zapravo priznala da je toga do sada bilo i da bi zbog toga "trebalo da budu saslušani u Tužilaštvu".

"U ovoj zemlji nemamo institucije koje funkcionišu, zato i idemo u bojkot. Kampanjom bojkota hoćemo da pokažemo da ova vlast maksimalno manipuliše. I ovo što radi je manipulacija", izjavio je Kiprijanović.

Sagovornici FoNeta imaju sasvim suprotstavljene stavove o evenutalnom izlasku na izbore. Za razliku od stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, Veljanovski misli da bi, umesto bojkota, trebalo  "gromoglasno pozvati ljude" da u što većem broju izađu na izbore i tako sruše aktuelnu vlast.

Nasuprot njemu, Kiprijanović obećava da će Vučiću "skinuti kapu" i priznati pobedu, ukoliko on i njegovi koalicioni partneri pobede na fer i poštenim izborima.

"Mi hoćemo da izađemo na izbore, ali ovo što se sprema u martu 2020. nisu izbori", zaključio je Kiprijanović. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.