Pisana verzija

13. 10. 2019

Kurtijeva kravata

Dijalog s Prištinom će sada biti drugačiji i iskreniji nego što je bio, smatra novinar Milivoje Mihajlović, dok njegova koleginica Ljiljana Smajlović, sasvim suprotno, predviđa da će stvari biti komplikovane, zato što Aljbin Kurti kaže da neće da pregovara sa Beogradom, nego sa onim kosovskim Srbima koji se njemu dopadaju.

Njoj je "strašno zabavno" što je prva reakcija opozicije na izbornu pobedu Kurtija bila pozitivna i što se tumačila kao pobeda onih koji u ratovima nisu okrvavili ruke, dok u Beogradu "još sede socijalisti i nekadašnji radikali".

"Ta je teza pogrešna, zato što vi poručujete da o Aljbinu Kurtiju sudite na osnovu njegovih obećanja, a ne na osnovu njegove prošlosti", objasnila je Smajlović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

Ona podseća da je Kurti bio predstavnik političkog krila UČK i konstatuje da razlika između njega i Aleksandra Vučića nije tako dramatična, kako bi se moglo zaključiti iz beogradske opozicione štampe".

S druge strane, Mihajlović je novinarki Tamari Skrozza rekao je za albansku zajednicu i generalno za život na Kosovu najvažnije to što je ekipa ratnih komandanata otišla s vlasti.

Prema njegovim rečima, Kurti je čovek koji nije korumpiran, koji nije okrvavio ruke i koji će "izazvati zemljotres na kosovskoj političkoj sceni".

Mihajlović podseća da je Kurti do prošlih izbora imao potpuno antiameričke stavove. Prištinska legenda kaže da je pred te izbore pozvan u američku ambasadu, i da je posle tog razgovora izašao i rekao svojim saradnicima da ubuduće "mora da nosi kravatu".

"Svi smo tada znali da se sprema novi lider, da su ga prihvatili takvog kakav jeste. Svi smo videli da su se Amerikanci, koji su generalni sponzori kosovske državnosti, odrekl ekipe koja je do tada vodila Kosovo, da ni oni više nisu mogli da izdrže tu korupciju, tu vrstu kriminala i nasilja koju je kosovska vlast sprovodila i nad Albancima i nad Srbima", napominje Mihajlović.

Ipak, on procenjuje da će Kurti morati da poštuje volju ljudi koji žive na Kosovu i da neće moći da bira s kim će da razgovara, bez obzira na to kako je Srpska lista vodila izbornu kampanju i da li dolaze u Beograd po mišljenje.

Komentarišući vezu Srpske liste ka Beogradu, Smajlović ističe da Beograd i ima pravo da se pita, jer je upravo Beogradu nešto oteto i mora mu se dati određeni ustaupak.

"Ja ne mislim da Srpska lista treba da se ponaša autonomno. Kao što, kada je Slobodan Milošević pravio Dejton, nisam mislila da Momčilo Krajišnik treba da mi se ponaša autonomno. Da su pitali Krajišnika, pa i Radovana
Karadžića, tada ne bi bilo nikakvog sporazuma", uverena je Smajlović.

Ona tvrdi da bi Srbi na Kosovu bili zbrisani da nemaju Beograd iza sebe, a da je srpska opozicija jako pogrešila što je krenula s tezom da su kosovski Srbi "grozni", a Albanci liberalni i demokrate.

Po njoj, Srbi s Kosova su bili u dosluhu i sa svima onima koji su sada u opoziciji, a ranije su bili na vlasti, što bi se desilo i da bilo ko iz opozicije dođe na vlast.

Kada je u pitanju konačno razrešenje krize i dalji politički život na Kosovu, Smajlović smatra da će nova kosovska vlada morati da pokaže zašto je bolja od Haradinajeve, i da izdejstvuje od Zapada nešto što njeni prethodnici nisu mogli.

I Mihajlović, takođe, predviđa nove izazove, jer Amerikancima ne odgovara da se u sve to eventualno umešaju Rusija i Kina.

Sjednjnjene Američke Države pokušavaju da u nekom obliku očuvaju projekat koji se zove nezavisno Kosovo, makar u "ovom vazdušastom obliku, ni na nebu, ni na zemlji obliku", zaključuje Mihajlović u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.