Pisana verzija

08. 12. 2019

Podele koriste Vučiću

U Demokratskoj stranci (DS) ne postoje blokovi, već samo nekolicina nezadovoljnih svojim položajem, tvrdi predsednik DS Zoran Lutovac, a poslanica te stranke Nataša Vučković smatra da se unutar DS mišljenja razilaze samo po pitanju kako stranka može da bude jača.

Ona u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ukazuje da je DS u proteklih godinu dana, posebno od kada je ušla u Savez za Srbiju, izgubila deo svog evropskog identiteta.

Vučković napominje da je bojkot parlamenta naneo najveću štetu upravo demokratama i poručuje da bi na izbore trebalo da se izađe, jer je upravo to zadatak opozicije.

"Demokratska stranka je stranka opozicije koja je institucionalizovana već 30 godina", podsetila je ona i ocenila da ta institucionalizovanost opozicije jako mnogo znači, jer se ne može vaninstitucionalno efikasno delovati.

Ona je uverena da je stranka bila vidljivija dok je bila u parlamentu, da je uspevala da nametne neke važne teme i govori o aferama efikasnije nego što se to čini danas.

Nasuprot njoj, stav Lutovca jeste da bi DS, ukoliko bi izašla na izbore pod uslovima Aleksandra Vučića, bila mrtva.

Prema njegovom predviđanju, "stranka će posle bojkota biti stranka koja je vratila kredibilitet i poverenje građana, što je najvažnije".

"Ne može biti najvažnije da li imamo neku finansijsku dobit, i da li će neko biti poslanik ili ne", naglasio je Lutovac i ocenio da se bojkotom izbora brane interesi građana, a ne stranački interesi.

On je novinarki Tamari Skrozza rekao da je interes građana da imaju mogućnost da na izbore izađu slobodno, bez pritisaka, bez ucena i da mogu da se informišu putem javnog servisa i nezavisnih medija.

Lutovac tvrdi da se unutar DS poštuje svako mišljenje, ali navodi da je na sednici Glavnog odbora DS, održanoj 30. novembra, ogromna većina glasala upravo za takvu politiku, zbog čega doneta odluka sve obavezuje.

Kako je primetio, "neki su u zabludi ako misle da oni koji imaju medijski prostor, a rade protiv politike svoje stranke, čine mnogo za DS i njen pluralizam".

"Ne. Oni čine štetu, jer vode drugačiju politiku i imaju narativ koji odgovara Aleksandru Vučiću", tvrdi Lutovac.

S druge strane, Vučković ističe da u DS svi imaju dobre namere i da su veoma posvećeni stranci, ali napominje da nije u interesu stranke da ćlanovi govore jedni protiv drugih.

Kako je predočila, "ljudi koji su tu dve ili tri decenije ne rade ni za Aleksandra Vučića, ni za Dragana Đilasa, ni za Zorana Lutovca, već žele da stranka bude jaka i da doživi svoje visine od ranije".

Ona je potvrdila da je trenutnu politiku stranke podržala većina članova Glavnog odbora, ali da to ne znači da je većina u pravu i da je istorija puna slučajeva u kojima je većina donela pogrešnu odluku.

"Ponekad sam vrlo tužna kad u DS vidim da postoje tendencije da se tiranija većine koju mi vidimo u Narodnoj skupštini, i koju kritikujemo u odnosu na opoziciju, ponekad želi primeniti i u DS", kaže Vučković.

Kako naglašava, ni ona, ni njene kolege, nemaju razloga da brane svoje poslaničke fotelje i to ilustruje činjenicom da je od ukupno 30 godina u DS, čitavih 18 provela bez ikakve funkcije.

Vučković, istovremeno, podseća da poslanici DS imaju veliko iskustvo, da su bili svedoci mnogih grešaka i da su na tim greškama učili.

Oboje sagovornika FoNeta ističu simbolički značaj DS, s tim što Vučković poziva na poštovanje vrednosti na kojima je stranka osnovana i negovanje kvaltetnog dijaloga, dok Lutovac podseća da je sve što se dešava unutar stranke u žiži javnosti.

"Kada DS odlučuje da li je za bojkot ili nije, znaju vrlo dobro u režimu da to može biti prekretnica, jer ako se DS odluči za jednu ili drugu opciju - ta opcija preteže. Upravo zbog ugleda, upravo zbog tradicije, zbog onoga što
DS jeste bila i što će biti", zaključio je Lutovac. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.