Pisana verzija

29. 12. 2019

Tragična farsa amaterizma

Ova se priča neće završiti mirno i jedino se nadam da će taj rasplet trajati što kraće, izjavio je FoNetu režiser Janko Baljak, dok dramaturškinja Minja Bogavac ne vidi završetak, ali isto tako misli da stanje ovakvog "pritiska, haosa i rasula" ne može još dugo da traje i da će negde morati da pukne.

Ona je u FoNetovom serijalu Kvaka 23 istakla da ipak postoji iskra nade i da ne bi trebalo da očajavamo sa osećajem da ništa ne može da se promeni.

Kao pozitivan primer i nadu za optimizam, pominje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, studente Beogradskog univerziteta i mlade ljude koji su otporniji na okolnosti u kojima sazrevaju.

Bogavac je novinarki Tamari Skrozza rekla da je danas vrlo teško biti pozorišni umetnik i smisliti nešto u čemu vas stvarnost već neće nadigrati.

U ovome što mi trenutno živimo ima i nečeg postmodernog, ocenila je ona, uz opasku da stvarnost danas imitira umetnost mnogo više nego što je umetnost ikada imitirala stvarnost.

"Toliko je citata, toliko varijacija, da mi se čini da tu u nekim segmentima ima elemenata tragične farse apsolutnog amaterizma, a inače je potpuno postrdamsko ludilo", ukazala je Bogavac.

Po njoj, prava je šteta što događaji u realnosti nisu nastali u umetničkom svetu i što nisu u njemu zadržani.

Kada se ovako nešto radi u teatru, napomenula je Bogavac, umetnici imaju pravo da kreiraju svoje svetove, da ih ruše, da se njima bave kako žele.

Ali, kada to radite u prostoru takozvanog realiteta, zapravo ne znamo koje su posledice, prredočila je ona i upozorila da se nikada ništa nije režiralo toliko dugo, otvoreno i toliko javno.

Bogavac misli da je, zbog toga, nesagledivo koliko će godina biti potrebno da bi se stvari vratile u normalno i stabilno stanje.

I Baljak smatra da se na politčkoj i društvenoj sceni Srbije dešava prilično amaterska i prilično predvidiva predstava.

Kako je objasnio, "jedan potez demokratske javnosti uvek povlači jedan kontrapotez, kao model slike u ogledalu. Miting - kontramiting. Štrajk glađu - štrajk glađu. Jovanjica - tražimo narkomane u njihovim redovima i njihove dilere".

Više nema iznenađenja, naglasio je Baljak i lustrovao da je na filmu amaterizam uvek kada je na polovini jasno kako će se završiti.

Baljak proteklu godinu ocenjuje kao "godinu mrmota", u kojoj je sve bilo isto kao i prethodnih i u kojoj je imao osećaj "opšteg tapkanja u mestu".

Zato ga brine što su se dani, meseci i godine spojili u jedan čudan teatar apsurda, ali razlog za optimizam vidi u mladima koji su jedini u stanju da svojom energijom donesu promenu.

"Mi koji smo bili aktivni u protestima devedesetih i koji smo mislili da smo negde na pragu slobode i demokratije, sada radimo u korist budućnosti, u korist te dece", ističe Baljak.

On otkriva da smisao svog aktivizma i bitisanja pronalazi upravo u tome, ali kaže i da mu nije jasno kako sa sobom žive ljudi koji projektuju i smišljaju zlo političkim neistomišljenicima.

Baljak je uveren da to ne radi Aleksandar Vučić, jer "Vučić nema vremena za to, a i nije čovek koji ima puno mašte, puno humora, koji je čovek poteza, trenutka, da može da reaguje".

Predsednika Srbije neće srušiti ni neka krupna afera, niti velika krađa ili nepoštovanje ljudskih prava, već obična ljudska sitnica koja će prepuniti "ćup našeg poniženja" i biti povod za veliki bunt i pobunu, predvideo je Baljak.(kraj) zvs/ts 

Nema komentara.