Pisana verzija

28. 06. 2020

Sistem ozbiljno bolestan

Ovi izbori su zapravo slika današnje Srbije, ali narod ne možete da menjate, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, dok zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović insistira da 21. juna nisu bili izbori, već glasanje.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da su izbori bili parada nasilja, pritisaka, lažiranja, da su bili unapred pokradeni i da se unapred znalo ko je pobednik.

"Cela Evropa vidi da mi imamo turkmenistanski parlament na teritoriji Evrope", ukazao je Stefanović.

Kako je naglasio, Savez za Srbiju (SzS) traži da se ovi izbori ponište i odmah krene u razgovore o slobodnim i fer izborima i normalnim uslovima za izbornu utakmicu.

Potpredsednik SSP i jedan od lidera SzS je uveren da je Aleksandar Vuči na izborima zapravo pobedio samog sebe i da mu je, kao inteligentnom čoveku, jasno da se "sada igra sam".

Stefanović, ipak, misli da trenutna slika parlamenta nimalo ne utiče na Vučićev manevarski prostor za pokušaj rešavanja kosovskog pitanja.

Kako je objasnio, "Vučić je i do sada imao raširena krila", budući da bi samo neko ko nema ideju šta se u Srbiji dešava mogao da pomisli kako je imao "problem sa opozicijom u Skupštini da bi napravio dogovor sa Prištinom".

"Ovo je samo jedna cementna verifikacija diktature", tvrdi Stefanović, koji predviđa da će, uprkos američkom prisustvu, ipak Evropljani biti zaduženi za "vrući krompir" rešavanja problema Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije će morati da ispuni ono što je obećao, a obećao je rešenje, izjavio je Stefanović u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrorzza, napominjući da Vučićev eventualni odlazak sa vlasti nema veze sa Zapadom.

"Mi od Zapada ne očekujemo da sruše Vučića. To je na nama, narodu Srbije", poručio je zamenik predsednika SSP, ali "mi od njih tražimo da prestanu da mu pomažu".

"Ne zato što mi mislimo da je to jako bitno, već zato što je on simbol svega onoga što Evropa nije", objasnio je Stefanović.

I Jovanović smatra da sastav parlamenta nema veze sa rešavanjem kosovskog problema, ali samo zato što "uopšte nismo blizu rešenja".

Prema njegovom uverenju, "niko pri zdravoj pameti i razumu" ne bi potpisivao ništa, u trenutku kada se manevarski prostor za Srbiju širi.

On je FoNetu rekao da će Vučić i dalje kupovati vreme, a ako bude pribegao nekom protivustavnom rešenju, moraće da podeli odgovornost i da organizuje referendum.

"Sve drugo je državni udar", upozorio je Jovanović i predočio da "mi potcenjujemo Vučića kada o njemu pričamo kao o ludaku ili psihopati", jer je on daleko od toga.

Iako je njegov protivnik, Jovanvić ističe da je Vučić pokazao ogromnu sposobnost u tehnologiji vladanja.


Uprkos tome, on misli da izborni rezultati neodgovaraju ni Vučiću, ni njegovoj stranci.

Kako je obrazložio, "nije normalno da u parlamentu imate tri liste, što ipak govori da su i politički sistem i demokratski poredak ozbiljno bolesni".

Prema rečima Jovanovića, pokret Metla, koji je predvodio na izborima, trebalo je da očisti sve što je negativno i da počne da pravi red u zemlji.

Umesto toga, kako je priznao, na kraju je "proradila Vučićeva metla", koja je počistila i opoziciju, i političku scenu.

"Pobede su važne, ali mogu da budu i Pirove, a ova mi liči na to. Rezultati će možda da se pokažu sutra ili prekosutra, ali da je dobro - nije", zaključio je Jovanović. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.