Pisana verzija

13. 09. 2020

Trampova vinjeta

Bilo je nerealno očekivati da se kosovski problem može rešiti bez Vašingtona, smatra poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz, dok predsednik Narodne strane Vuk Jeremić događaje 4. septembra u Beloj kući vidi kao potpuni fijasko.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine bilo “vrsta vinjete u izbornoj kampanji Donalda Trampa”.

Takođe, kako je ukazao, pobednik američkih izbora posle toga će moći da pozove obe strane da ponovo dođu i da im, kao i ovogj puta, ne kaže unapred o čemu će razgovarati.

On je novinarki Tamari Skrozza rekao da je to  za Srbiju najnepovoljnije okruženje za razgovor, jer je Bela kuća “glavni podržavalac” kosovske nezavisnosti. 

Jeremić misli da je “ceo svet prilično zgrožen time što su i Beograd i Priština dozvolili sebi da na onakav način, praktično kao sredstvo za jednokratnu upotrebu, budu iskorišćeni u predsedničkoj kampanji jednog od predsedničkih kandidata”.

S druge strane, Šormaz smatra da nije problem što je Tramp primio delegacije Beograda i Prištine  tokom svoje izborne kampanje i tvrdi da niko nema razloga da se ljuti zbog onoga što je potpisano.

Kada je u pitanju Brisel, on je FoNetu izjavio da Evropa bez SAD ne bi imala bezbednost i sigurnost, jer je bezbedna od kada se za mir pitaju SAD i od kada je formiran NATO, ističući da u Evropi imamo 70 godina mira.

“Ja želim da Srbija postane deo EU već sutra. Želeo sam i juče da bude, to nije nikakav problem, i tamo je nama mesto, i tamo bismo konačno bili mirni. Ali, kad kažem mirni, to bi nam obezbeđivale SAD”, uveren je Šormaz.

On tumači da odnosi sa Moskvom nisu pokvareni, ali navodi da je “njihova stvar” ako žele da kvare odnose sa nama.

Uvredljivi Fejsbuk status portparolke ruskog ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove, prema viđenju Šormaza, jasan je pokazatelj njihove nervoze za koju ne vidi razlog.

“Mi smo usporili naš put ka EU zato što se nismo pridružili mnogim deklaracijama koje osuđuju Rusiju zbog Ukrajine, Gruzije, Moldavije i tako dalje. I na taj način smo žrtvovali interese naših građana", ocenio je on i poručio da s tim pod hitno moramo da prestanemo.

Šormaz ne vidi problem ni u odnosima s Kinom, to jest činjenicom da se vašingtonskim sporazumom Srbija obavezala da neće koristiti “nepouzdanu” 5G tehnologiju, čime se mislilo na tehnologiju kineske kompanije Huawei.

Po njemu, bolje je da radimo sa sigurnim tehnologijama, a ne sa mrežom koje nema u celoj Evropi. 

“Kako mi da očekujemo investicije sa Zapada, ako će sve da rade preko kineske mreže? Pa neće! Neće, jer nisu sigurni za podatke kojima raspolažu. To nema veze sa nama, nego sa bezbednošću, i mi moramo to da uradimo, i to je isto dobro za Srbiju”, naglasio je Šormaz.

Sasvim suprotno, Jeremić tvrdi da je pitanje 5G mreže za Kinu veoma senzitivno, ali ne očekuje reakciju Pekinga.

Kako je primetio, Kina je vrlo rezervisana i vrlo uzdržana, i ona se jako retko  oglašava, ali je sasvim siguran da su pratili sa velikom pažnjom šta se dešava i da im se, kao ni mnogima, “to nije nimalo dopalo”.

Kada je u pitanju najavljena seoba srpske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, Jeremić je ukazao da Beograd time krši rezoluciju 478 Saveta bezbednosti UN, što su do sada učinile samo Gvatemala i SAD.

Po njemu, još je veći i bezbednosno problematičniji problem priznavanje Hezbolaha, kao terorističke organizacije.

On podseća da Hezbolah ima političko i vojno krilo, i da samo SAD, kao terorističko, označavaju i jedno i drugo krilo, dok ostale velike sile političko krilo smatraju za relevantnog sagovornika za pitanja Bliskog Istoka.

“Kada ste na takav način ispratili američku politiku, time ste se praktično svrstali u ono što Hezbolah naziva legitimnim metama”, upozorava Jeremić.

Za razliku od njega, Šormaz ne vidi problem ni u premeštanju ambasade, ni po pitanju Hezbolaha.

“Kada kažem Izrael, setm se Jerusalima i ne verujem da je kod  ikoga drugačije. Jerusalim je nešto što se povezuje sa Izraelom. Sigurno se ne setim Tel Aviva ili Haife, ili nečeg drugog”, objašnjava Šormaz.

Takođe, smatra da je pozitivno i definisanje Hezbolaha kao terorističke organizacije i podseća da je taj potez već pozdravio arapski svet. 

“Hezbolah je među Arapima jednako Iran. Samo dve države s tim nemaju problem, a to su Sirija i Iran”, precizirao je Šormaz. 

Konačno, on ocenjuje da je sporazum s Prištinom “uređena stvar koja mora da se sprovede” i koja je dobra za Srbiju i njenu ekonomiju. 

“To i ovo što sada radimo u Briselu, dovešće nas do članstva u Evropskoj uniji pre 2026. godine”, predvideo je Šormaz, uz procenu da nam tada iz zemlje više neće odlaziti 70 hiljada mladih ljudi godišnje i da ćemo konačno postati deo evropske civilizacije. 

S druge strane, Jeremić ocenjuje da sporazum potpisan u Vašingtonu nema stručni naziv i da je to dokument bez presedana u diplomatiji.

Po njemu, opseg tema koje su njime obuhvaćene je takav da je “jedino falila osuda Kube”, koje se organizatori verovatno nisu setili na licu mesta.

“Narodski rečeno, kada bi me neko pitao na ulici - to je jedan gulaš, gulaš svega i svačega što je u skladu sa američkim spoljnopolitičkim interesima”, zaključio je Jeremić. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.