Pisana verzija

11. 10. 2020

Plutanje u mestu

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji i te lekcije koje nam deli EU, to je kao učiteljica čija ocena ne važi kada dođe stvarno procenjivanje, smatra sociolog i novinar Slobodan Reljić, ali Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike ukazuje da se ta ocena računa i da od nje zavisi hoćemo li položiti razred, ili nećemo.

"Problemi na koje ukazuje Izveštaj moraju da budu razrešeni, da bi jedna zemlja zaista imala perspektivu u članstvu“, naglasio je Burazer, koji je i izvršni urednik portala European Western Balkans (EWB).

On je, u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, ocenio da u javnosti ne postoji svest o važnosti tog dokumenta, dok vlast na sve načine pokušava da ga skrajne, kako se o njemu ne bi razgovaralo.

Konstatuje da je u najnovijem izveštaju naveden ogroman broj problema u ključnim oblastima, pre svega u domenu političkih kriterijuma za članstvo u EU, a da su glavne tačke ponovo Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i stanje demokratije.

"Vlasti Srbije su u problemu, jer insistiraju da Srbija ide ka članstvu u EU, predstavljaju svoje dosadašnje rezultate kao uspeh, ali ako pogledate činjenice - a to su, ne samo ocene u Izveštaju, nego i broj otvorenih i zatvorenih poglavlja - vidimo da Srbija tapka ili čak stoji u mestu“, rekao je Burazer.

On podseća da je 2016. godine, u vreme prethodne Vlade Srbije, tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio da će do kraja mandata biti završeni pregovori o članstvu sa EU i da će do 2019. biti zatvorena sva pregovaračka poglavlja.

"I tada je postojala jedna stabilna većina, koja je bila deklarativno za članstvo u Uniji, i nisu postojale ozbiljnije prepreke za to“, ocenio je Burazer u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

U tom kontekstu, on posmatra i izjavu evropskog komesara Olivera Varheljija, koji pozdravlja izbor Ane Brnabić za mandatarku, ali istovremeno poručuje i da je sada vreme da se u procesu evropskih integracija "da pun gas".

Na osnovu ponašanja Vlade u protekle četiri godine, kada je imala povoljno okruženje i priliku da napreduje na putu ka članstvu u EU, Burazer ne očekuje "pun gas“.

Čak bi rekao da je "izvesnije da se u potpunosti stane, da se povuče ručna kočnica, jer je ponašanje vlasti takvo da deluje kao da članstvo u EU i reforme koje su potrebne za to, nisu u njenom interesu".

Ni Reljić ne očekuje bilo kakav napredak na tom planu, pre svega zato što "Ana Brnabić nije figura koja ovde može da daje gas", ali i zbog toga što, kako smatra, EU nema šta da nam ponudi, niti je zanima suština odnosa unutar država s kojima navodno želi da se ujedini.

"Sve je stopirano nekim njihovim ocenama. Sve te priče o poglavljima, one su u stvari pitanje njihovih interesa, kako da vas drže da ne napredujete 10 ili 15 godina“, uveren je Reljić.

On je FoNetu izjavio da građani regiona već decenijama čekaju na ulazak u EU i predvideo da će čekati još najmanje 10 godina i da zato "morate biti ludi, da posle toliko vremena verujete da nešto čekate“.

Takođe, Reljić napominje da u Srbiji najveći protivnici Zapada sada upravljaju onako kako se od njih traži upravo sa Zapada, da ih zanimaju samo sopstveni politički interesi i da prema narodu nemaju nikakve obaveze. 

Po njemu, u delu Izveštaja koji se odnosi na neusklađenost srpske spoljne politike sa evropskom biće "mnogo življe", nego u drugim oblastima.

Kako je objasnio, evropske zemlje koje u domenu privrede sarađuju sa Kinom, Rusijom ili Turskom, neće to dopustiti i drugima.

Prema Reljićevom viđenju, posle nedavnog gostovanja u Beloj kući, pokazalo se da čovek koji nas vodi nema neku ozbiljnu spoljnu politiku i da je to samo "dnevno snalaženje“ i reagovanje na pritisak.

Zbog svega toga, on se ne slaže s analitičarima koji smatraju da spoljna politika Srbije sada počiva na četiri stuba: EU, Rusija, Kina i SAD.

"To nisu nikakvi stubovi, to je jedno neprestano plutanje između različitih uticaja", zaključio je Reljić. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.