Pisana verzija

14. 11. 2020

Zločinci su zločinci

Opravdanje četvorice optuženih vođa OVK da su se "borili za slobodu ne može biti legitimno", jer je većina zločina počinjena nad civilima, nenaoružanim osobama koje nisu predstavljale vojnu opasnost ili vojnu pretnju, izjavio je u intervjuu FoNetu advokat Aleksandar Olenik, pravni zastupnik žrtava u procesu pred Specijalizovanim sudom u Hagu.

On je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić rekao da su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, "u digitalnom dobu, sa dostupnim informacijama šta se sme, a šta ne, znali veoma dobro da čine ratni zločin“.  

Primetio je, međutim, da je ovo jedan od retkih slučajeva u istoriji hibridnih sudova za ratne zločine da su optuženi praktično sa vlasti otišli u pritvor.  

"Obično optuženi dođu pred sud kada siđu sa vlasti i kada im se oduzmu poluge moći, kao što je bilo u slučaju Srbije i Haškog tribunala, a sada su se, najviši po rangu u komandnoj strukturi, dobrovoljno predali dok su bili na vlasti“, objasnio je Olenik.

Prema njegovom viđenju, optužena četvorka želi da poruči da "poštuje državu i njene insititucije koje grade ili koje su izgradili, kako ko tumači“ za razliku od naših "koje smo morali da prisiljavamo da se odazovu sudu, da ih jurimo i donosimo zakon, da ih plaćamo i podmićujemo“.

Olenik zamera Ministarstvu pravde i drugim državnim institucijama Srbije što od 2016. godine nisu "ništa učinili da pomognu žrtvama koje će biti deo ovog procesa i koje žive na teritoriji Srbije“. 

Kako je ocenio, institucije se fokusiraju na što "efikasnije osuđivanje optuženih“, dok su žrtve zločina prepuštene sebi, neinformisane i nepripremljene. 

"Ne postoji nijedan flajer, nijedna informacija, nijedan oglas koji je Ministarstvo pravde uputilo tim ljudima sa informacijama da mogu da se prijave, da mogu da imaju zastupnike, gde i kako da se prijave", rekao je Olenik i ukazao da "država neće da uradi ništa zato što se to kosi sa politikom da je sve što je sa Zapada  loše“.

Žrtvama je teško da prihvate učešće u procesu, jer su preživele strašne trenutke i mučenja, napomenuo je on i predočio da je potrebno da prođe mnogo vremena da "uopšte počnu o tome da govore, pogotovo da govore javno, uz dodatni problem bezbednosti“. 

Olenik je "u ovom trenutku zadovoljan zaštitom svedoka i žrtava", posebno što je  ovo prvi put da su žrtve postale deo procesa, a ne samo dokazi za tužilaštvo, za razliku od sudskih postupaka u Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju, 

Uveren je da žrtve i njihove sudbine neće ostati samo "zaštićeni brojevi“, već da će se tužilaštvo i sud dogovoriti o dinamici objavljivanja delova optužnice koji su za sada skriveni. 

Imamo samo prvu objavu optužnice protiv ove četvorice, u kojoj su u većem delu sakriveni podaci i ona neće biti objavljena odjednom u celini,  nego će se, u dogovoru sa odbranom i tužilaštvom, ići postupno na obelodanjivanje podataka i o žrtvama, mestima i svedocima,  objasnio je Olenik.

Važno je da se ne objavljuju podaci o ličnosti, mestu ili ulici pre nego što sud počne time da se bavi, naglasio je on i predvideo da će na kraju, kada bude doneta presuda, sve biti dostupno javnosti i medijima i moći da se koristi u svrhe pomirenja i suočavanja. 

Napominjući da "nema moje žrtve i mog zločinca, jer su svi zločinci zločinci, bez obzira na prezime, veroispovest ili to kojoj vojsci ili organizaciji su pripadali“, poručio je Olenik i ocenio da na Kosovu može da dođe do suočavanja .

"Na ovom sudu najviše će biti albanskih žrtava, pored srpskih, romskih i drugih nacionalnosti“, rekao je on i konstatovao da se ovde zaboravlja ili se ne zna da je "1998. i u prvom delu 1999.godine bilo nekoliko oružanih kosovskih frakcija Albanaca na Kosovu".

Bile su čak dve vlade i više suprotstavljenih partija, a "prvi zločini protiv civilnog stanovništva su bili usmereni na nelojalne Albance, odnosno na političke protivnike, naročito iz Rugovinog DSK i Farka“, izjavio je Olenik.

Podsetio je, istovremeno, i na loš primer posle suđenja u Haškom sudu, kada su naši, hrvatski i bosanski mediji objavljivali samo one činjenice "koje im idu prilog".

"Svako je krio svoje zločine“ i medijski i na drugi način ih umanjivao i, suprotno, "veličao svaku presudu protiv drugih“, podsetio je Olenik i ocenio da je na taj način sprečeno suočavanje, jer je sprečeno da građani shvate šta je i kako činjeno u njihovo ime. 

On smatra da procesi protiv optuženih komandanata OVK obavezuju dodatno i Srbiju da se "suoči sa svojim činjenjem u prošlosti na Kosovu, kao i na to da otkrije grobnice“.

Morala bi da se potrudi i da informacije koje ovog puta  dolaze iz Haga "budu građanima prenete verodostojno, da se njima ne manipuliše, da se ne šalje poruka da su oni zločinci, mi nismo“, naglasio je Olenik. 

Kako je upozorio, "ako ovoga puta izveštavamo na način na koji se izveštavalo iz Suda za bivšu Jugoslaviju, opet ćemo propustiti najbitnije".

Imajući, međutim, "na umu ko je trenutno na vlasti i kakva je njihova politika,  pre verujem da će se slati poruke da je sve što je sa Zapada loše i da su ovi činili zločine, dok mi nismo“, procenio je Olenik.

On se ne slaže sa mišljenjem da se dugo čekalo na ove procese i da je jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica, koja je, iz sopstvenih interesa, žmurila na zločine OVK.

Za procesuiranje ratnih zločina, rekao je Olenik, potrebno da se steknu uslovi, da se nađu dokazi, podigne optužnica i obezbedi relevantan sud koji će time da se bavi. 

Kako je precizirao, "razlog zašto ratni zločini nemaju zastarevanje je baš zbog toga što je jako teško pripremiti postupak, jer i kada postoji politička volja, potrebne su godine da bi ta optužnica bila potkrepljena dokazima“,

Svi dokazi, "ne samo oni koji dolaze od bezbednonih insititucija Srbije" biće pod lupom, najavio je Olenik, koji smatra da su komentari u kosovskoj štampi o manipulaciji dokazima iz Srbije "samo taktika odbrane“. 

Bez dokaza koje su prikupili KFOR i NATO, koji su ušli na Kosovo posle povlačenja naših snaga, prema njegovom mišljenju, "ništa od ovih optužnica ne bi ni bilo, naročito u slučaju logora".

Prilikom spašavanja žrtava iz logora sve su slikali, dokumentovali i napravili zapisnike, rekao je Olenik i podsetio na dokaze do kojih je došao i Dik Marti, koji se čuvaju. (kraj) zvs/dac      

Nema komentara.