Pisana verzija

31. 01. 2021

Sukob sa vremenom

Nacionalističke ideologije parazitiraju na produkovanju mržnje, uvek žele da zabašure neki drugi problem, ali mogu da postanu i funkcionalno autonomne od neposrednog cilja i pogonska snaga za ratove i nasilje na etničkoj osnovi, izjavio je u intervju FoNetu istoričar Srđan Milošević.

Povodom izjave Bakira Izetbegovića o "Srbima kao lošem narodu“, ali i poruka koje se odašilju iz Srbije, pa i nedavno, u kontekstu otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, on je u serijalu Kvaka 23 objasnio da se u regionu mržnja "i proizvodi i koristi".

Kako je rekao novinarki Danici Vučenić, to je "reverzibilan proces“ za čije dugoročne štetne posledice političke elite suštinski "nisu zainteresovane ili jesu, ali na destruktivan način“.

Komentarišući činjenicu da je Zapadni Balkan sverstan među šest spoljnopolitičkih  prioriteta SAD i Nemačke, Milošević je podsetio da "veliki planetarni igrači imaju svoje interese i da je stabilizacija ovakvog regiona važna u kontekstu geopolitičkih pitanja“. 

Prema njegovom tumačenju, "očigledno je da je problem prepoznat i da je najdisonantniji igrač u toj priči trenutno Srbija, pa će konkretni potezi velikih igrača zavisiti i od konkretnih poteza Srbije“.

Napomenuo je, međutim, da je svaka anticipacija poteza velikih sila je nezahvalna, naročito u domenu nekog intervencionizma, političkih i ekonomskih pritisaka, 

Regresivne promene u kojima elite "parazitiraju“ na strahovima, neznanju i negativnim pojavama u društvu,  nisu samo problem Srbije i regiona, naglasio je Milošević.

Kako je ilustrovao, to se vidi i u državama sa najdužom demokratskom i institucionalnom tradicijom, poput Velike Britanije, koja je dopustila "bezočne manipulacije“ u slučaju Bregzita.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji,  on vidi kao vraćanje u prošlost, duboko pogrešno i bezidejno obnavljanje antikvarnih principa i ideala da bi se osnažila nacija i država u 21.veku.

Taj spomenik, prema njegovom uverenju, nije slučajan i asocijacije su jasne, jer je Stefan Nemanja bio  "prekretna ličnost istorije Srbije u srednjem veku, koji je u sastav srpske države uključio najveći deo današnjeg Kosova, što bi i Vučić voleo da bude i da učini kako bi identifikacija bila potpuna“. 

Važan detalj, poput mača u ruci, "nije pacifistička poruka“, ocenio je Milošević,  koji je odluku da se krst zameni mačem označio i kao "improvizaciju“,  koja otvara pitanje kome se mačem šalje poruka - unutrašnjim ili spoljnjim neprijateljima. 

On je poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Predsedništva BiH Milorada Dodika na manifestaciji otkrivanja spomenika nazvao "ispraznim frazama“,  koje zajedno sa spomenikom čine "antikvarni model“ i pripadaju nekoj drugoj epohi.

"Improvizacija istorije će, pre ili kasnije, morati da se demontira“, predvideo je Milošević, koji je "u najvećoj meri" saglasan sa ocenom profesora Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejana Jovića da "službena Srbija nikada nije bila više nacionalistička“.

On smatra da "još ne vidimo neke najdramatičnije, najkonkretnije efekte svega toga“, jer se, za sada, ostaje na ideologiji "svesrpskog jedinstva koja je na rečima, uslovno govoreći, pacifistička".

Ta ideologija računa, međutim, "sa budućim prekomponovanjem i otvaranjem statusa srpskih zajednica u susednim državama i njihovim objedinajavanjem u nekakvu jedinstvenu državu“, ukazao je Milošević.

Upozorio je da osećanje nacionalne frustracije i nezadovoljstva ne proizvodi samo režim, već to čine i "Srpska pravoslavna crkva, kao i značajan deo akademske javnosti, dok su oni koji nacionalizam prepoznaju kao problem ubedljiva manjina“. 

Radi se o "sukobu sa vremenom, jer su autoputevi i BDP u 21. veku fusnota, a zapravo će se o ovom periodu govoriti kao periodu u kojem nije bilo slobode“, zaključio je Milošević.  (kraj) zvs/dac 

Nema komentara.