Pisana verzija

07. 03. 2021

Pronaći prihvatljiv model

Da nismo licemerno društvo, Zakon o istopolnim zajednicama glasio bi da je sve isto kao brak, ali nema usvajanja dece, smatra LGBT aktivista i član Radne grupe za izradu zakona Predrag Azdejković, ali lider pokreta Dveri Boško Obradović napominje da je taj zakon samo pokušaj da se na "mala vrata“ uvede legalizacija homoseksualnih brakova.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet istakao da bi rado učestvovao u javnoj raspravi o mogućem rešenju za probleme istopolnih zajednica, ali bez "guranja prsta u oko“, bez izmene važeće zakonske regulative i bez redefinicije braka i porodice. 

"S moje strane, nema mržnje prema homoseksualcima, niti osporavanja njihovih prava, već samo želje da se pronađe model u kome bi to moglo da funkcioniše na jedan normalan način“, objasnio je Obradović.

On tvrdi da postoji veliki broj homoseksualaca koji se protive ovom zakonu i podržavaju politiku Dveri ili neku sličnu konzervativnu agendu. 

Njemu se, kako kaže, ne sviđa kada nam se iz inostranstva uvozi i nameće nekakva ideologija, koju moramo da prihvatimo, jer je to "sada moderno i savremeno“.  

Obradović zamera Srpskoj naprednoj stranci (SNS) što u svom izbornom programu nije imala uvođenje Zakona o istopolnim zajednicama i što to sada "guraju i nameću“ preko ministarke Gordane Čomić koja će umesto njih dobiti negativne poene. 

"To je jedan dug prema zapadnim mentorima koji su SNS doveli na vlast, a očito je i da je u redovima SNS određeni broj homoseksualaca“, uveren predsednik Dveri. 

On je novinarki Tamari Skrozza rekao da je "homoseksualni lobi jedan od najjačih lobija u svetu“, ukazujući da je na globalnom nivou prisutna namera da što veći broj država usvoji zakone o istopolnim zajednicama, a potom legalizuje homoseksualne brakove i na kraju dozvoli usvajanje dece. 

Prema Obradovićevom stavu, posebno je problematično što građani nemaju mogućnost da se o ovom zakonu izjasne na referendumu, što bi bio demokratski način rešavanja pitanja istopolnih zajednica. 

S druge strane, Azdejković je FoNetu izjavio da nema ništa od referenduma, pošto je Ustavom propisano da se referendumsko izjašnjavanje ne odnosi na pitanja ljudskih i manjinskih prava, a istopolne zajednice spadaju u taj domen. 

On ističe da je Zakon o istopolnim zajednicama "istorijski važan“, kao veliki korak napred u odnosu na vreme kada su homoseksualci prebijani, ali i kao način da brojni parovi reše svoje probleme i pojednostave svoj život, mada očekuje da će, ipak, biti poslat pred Ustavni sud.

Pored pitanja nasleđivanja imovine, poseta partnerima u bolnicama ili u zatvorima, precizirao je Azdejković, posebna pažnja posvećena je pitanju dece koja žive u istopolnim zajednicama. 

On primećuje da desničarske snage insistiraju samo na tome da ne bude homoseksualnih brakova i usvajanja dece, što vidi kao pozitivnu promenu u poređenju sa nedavnom prošlošću, kada se vikalo: "Zakolji, ubij pedera“. 

Mislim da su oni shvatili da u njihovim redovima ima mnogo LGBT osoba i da su "najzad rekli -  pa, i oni su naša braća i sestre", uveren je Azdejković.

Oba sagovornika FoNeta smatraju da je neprikladno odbijanje premijerke da se izjasni o Zakonu, iako i sama živi u istopolnoj zajednici i brine o dečaku koji nije njeno biološko dete. 

Obradović smatra da je Ana Brnabić na neki način diskreditovala sve homoseksualce koji ne mogu da ostvare sve ono što je ona ostvarila i od čega je napravila neki svoj privatni svet koji drugi ne mogu da stvore. 

Takođe, on ocenjuje da je premijerka zgodno poslužila SNS za reklamu u međunarodnoj zajednici, ali da to govori o licemerju, ne samo Ane Brnabić i naprednjaka, već i LGBT zajednice koja "tu odbranu prava homoseksualaca veoma često doživljava kao neku vrstu dobro plaćene NVO sinekure“. 

Istovremeno, Azdejković ukazuje da je LGBT zajednica razočarana u premijerku koja nije uradila ništa, izuzev što je svojom pojavom uticala na smanjenje homofobije. 

Po njemu, za Zakon o istopolnim zajednicama više se zalaže Gordana Čomić nego premijerka, što je "malo glupo“. 

On se, ipak, nada da je Brnabić makar uradila neku internu, nevidljivu kampanju među svojim saborcima u SNS, kako bi "sve bilo sređeno i izglasano u Skupštini“. 

"Ako ni to nije uradila, ja je se, kao lezbejke, odričem preko novina“, zaključio je Azdejković. (kraj) zvs/ts 




Nema komentara.