Pisana verzija

25. 04. 2021

Povetarac ili "navlakuša"

Ideja o promeni granica tinja, ali od toga neće biti ništa, tvrdi urednik portala Naši u svetu Zoran Ostojić, ali istoričar Čedomir Antić smatra da predlog iznet u non-pejperu, koji se pripisuje premijeru Slovenije Janezu Janši, predstavlja "dašak svežeg povetarca u jednom prilično sparnom letu koje traje 30 godina“.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetio da Helsinški završni akt predviđa da nema nasilne promene granica, ali napominje da to može da se dogodi, ukoliko se narodi tako dogovore.  

Po njemu, najveću korist od takve promene granica imali bi Albanci i Bošnjaci, kao i većina Srba, dok bi štetu imali Hrvati koji bi ostali u zajedničkoj državi sa Bošnjacima, i Srbi koji žive na Kosovu. 

Kada su u pitanju velike sile, Antić misli da bi to najviše koristilo Ruskoj federaciji i SAD, a kasnije i Evropskoj uniji. 

Kako je protumačio, "Ruska federacija bi za tako nešto verovatno morala da plati nešto u Ukrajini i pitanje je da li bi to prihvatila, ali bi se ispostavilo da je ona globalni igrač“. 

Antić je novinarki Tamari Skrozza rekao i da bi Nemačka, u tom slučaju, uglavnom bila isključena sa Balkana.

Zato mu je i zanimljivo što non-pejper, toliko nepovoljan za tu državu, dolazi baš iz Slovenije, koja je od Nemačke mnogo dobila .  
"Meni je drago, zato što se ispostavlja da Janez Janša nije samo slovenački nacionalista, već čovek koji zaista ima neku politiku“, istakao je Antić. 

I Ostojić misli da bi od evenutalne promene granice najviše koristi imala Rusija, jer joj je interes da, zbog svojih unutrašnjih problema, destabilizuje region. 

"Istorija pokazuje da Moskva na tome prilično zdušno radi, mada ne i mnogo efikasno. Setimo se samo pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, ili pokušaja da se u Severnoj Makedoniji uvede vanredno stanje, kako bi se sprečio izbor nove vlade koja će uvesti zemlju u NATO“, izjavio je Ostojić za FoNet. 

Napominjući da Moskva finansira "desne populiste“, on je Janšu doveo u vezu s Ruskom federacijom. 

Tezu da nema ništa od promene granica, Ostojić dokazuje činjenicom da to nije bilo moguće učiniti ni ratom, uprkos tome što je u njemu stradalo 140 hiljada ljudi. 

Takođe, on misli da bi se, da je to neko hteo, proširenje Albanije dogodilo kada se raspadala Jugoslavija. 

"Vlast u Srbiji oseća da je sve to 'navlakuša', ili da tako može da ispadne“, ukazao je Ostojić, uz napomenu da država koja želi u Evropu ne može da kaže kako joj se dopada slovenački non pejper. 

Ipak, on podseća da ne misle svi isto i navodi da se "Miloradu Dodiku ta ideja dopada". 

"Vučić je povukao ručnu, a Dodik je uzleteo. Mislim da će biti posledica“, zaključio je Ostojić. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.