Pisana verzija

04. 07. 2021

Satiranje sopstvene zemlje

Ako je Slobodan Milošević "pobedio", onda Srbija "neće preživeti“, smatra advokat Božo Prelević, dok predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović misli da u Srbiji, 15 godina posle Miloševićeve smrti, ne prisustvujemo njegovoj, već "pobedi jednog trezvenijeg sagledavanja naše prošlosti“.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet napomenuo da ne stoji nikakva paralela između sadašnjeg trenutka i devedesetih godina prošlog veka  i da se u međuvremenu sve promenilo, i kod nas, i u svetu. 

"Deo srpske opozicije i deo građana ima neku nostalgiju za tim vremenima, za Petim oktobrom, što je razumljivo i na emotivnom i na racionalnom nivou, jer im je tih 10 godina borbe protiv Miloševića bio formacijski period života“, ocenio je Jovanović. 

Kako je rekao novinarki Tamari Skrozza, loš imidž Srbije postojao je i pre Miloševića, a u vezi je sa događajima pre devedesetih, kao što je atentat na austrougarskog cara, sa kojima niko iz današnje generacije nije imao veze. 

Protiv tog imidža bi trebalo da se borimo, naglasio je Jovanović, ali ne tako što bismo prihvatili neistinitu verziju dodađaja u bivšoj Jugoslaviji, po kojoj je odgovornost za ono što se dešavalo pripisivana Srbiji i Slobodanu Miloševiću. 

Prema njegovom uverenju, krivica za slom Jugoslavije je najmanje na srpskoj strani i na strani rukovodstva tadašnje SR Srbije.

“Možda se mi nismo snašli, možda se Slobodan Milošević nije snašao, možda je moglo mnogo bolje, možda je mogao da bude otvoreniji za demokratiju ranije nego što je bio, ako je uopšte bio”, kaže Jovanović.

Uprkos svim manama tog režima, on smatra da bi trebalo imati razumevanja, jer je bilo teško voditi Srbiju u vreme koje je bilo teško i kobno za sudbinu naroda i države. 

Stvarnost, po Jovanoviću, "nikada nije bez nijansi“, a u slučaju Slobodana Miloševića neke istine smo ponekad hteli i da odbacimo. 

S druge strane, Prelević podseća da su neki od glavnih aktera Miloševićevog režima osuđeni na više od 1.200 godina zatvora i sedam doživotnih kazni pred međunarodnim sudom, a više od 300 godina pred domaćim sudovima. 

Prema njegovoj oceni, sigurno je da postoje paralele između režima Slobodana Miloševića i aktuelne vlasti, što se, pre svega, vidi u zloupotrebi medija i službi bezbednosti, kao i u kadrovskoj politici. 

"Mi prosto ne znamo gde oni ove nalaze, kao što nismo znali gde ih Milošević nalazi“, objasnio je Prelević, pominjući Aleksandra Vulina, Ivicu Dačića, Vojislava Šešelja i Milorada Vučelića, koji su u političkom životu bili i ostali prisutni. 

U tom kontekstu, on je još ukazao i na uprave Partizana i Crvene zvezde, Milorada Miškovića i druge "finansijske oligarhe“, kao i na tezu da Srpska napredna stranka (SNS), poput Milooševića, vlada novcem "otetim od građana". 

Prelević predstavnike Miloševićeve i aktuelne vlasti vidi kao "okultne hipnotizere“ i obrazlaže da, kao što postoje antivakseri i sledbenici Sudnjeg dana, ovde postoje "neobrazovani" ljudi koji su hipnotisani medijima. 

On je FoNetu rekao da je Milošević nasledio medije u kojima je bilo rasprave i dijaloga, a da posle njega i danas nema ni dijaloga, ni rasprave. 

Takođe, smatra da je kvalitet opozicionih prvaka tokom devedesetih bio veći nego što je sada, ali da danas ni takvi lideri ne bi privukli značajniju energiju građana. 

"Ovo je uznapredovala bolest i ja mislim da se tu moraju koristiti neki drugi lekovi“, procenio je Prelević. "Poslednje dobro što se ovde pamti je Tito, i donekle Đinđić“, protumačio je on i zaključio da je u svetu potpuno jasan i izučen "ovaj sistem satiranja sopstvene zemlje“.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.